Deși nu există o explicație clară în privința apariției acestora, alăptarea unui copil care are colici ar putea ridica mici probleme.

Colicile afectează între 10 și 40% dintre nou născuți, fie că sunt alăptați sau hrăniți cu formulă de lapte. Deși nu există o explicație clară în privința apariției acestora, alăptarea unui copil care are colici ar putea ridica mici probleme.

 

Bebelușul plânge mai mult de trei ore pe zi. Mai mult de trei zile pe săptămână. Mai mult de trei săptămâni. Da, are colici. Poate fi înspăimântător pentru mama care suferă alături de el, poate fi frustrant pentru toți cei din casă, dar să știi că nu există consecințe pe termen lung asupra copilului. Colicile sunt neplăcute pentru burtica micuțului și pentru urechile părinților, dar bebelușul mănâncă și crește normal în greutate și în prezența lor. Așa că alăptarea unui copil care are colici nu trebuie în niciun caz întreruptă.

”Bogăția” și ”lăcomia”

Deși nu există un motiv clar pentru apariția colicilor, există unele probleme legate de alăptare care ar putea influența, într-adevăr. Cunoscându-le poate că vei putea să controlezi ceva mai bine simptomele și să-i faci viața mai ușoară micuțului tău.
Un aspect care poate influența nesuferitele colici îl poate reprezenta chiar fluxul tău de lapte. Dacă sânul tău este bogat și darnic, iar laptele vine cu forță, bebelușul este nevoit să îl înghită. În strădania lui de a ține pasul cu… fluviul revărsat, va înghiți și mult aer. Ajuns în stomăcel și intestine îi poate provoca dureri și gaze. Și plâns neconsolat, desigur… Același lucru se întâmplă și când micuțului îi este foame și mănâncă precum Haplea, sugând cu nesaț. Lapte, aer, colici, asta e filiera pe care vin nopțile tale de nesomn.

Alte posibile cauze ale colicilor

Există și alte posibile cauze ale colicilor, dar care nu au legătură cu alăptarea. De exemplu un sistem digestiv imatur, oboseala sau hipersensibilitatea la lumină și sunete. Și cauze de care mama se face direct vinovată: fumatul și unele alimente pe care le consumă, uitând că ele ajung, prin lapte, la copil. Laptele de vacă și derivatele lui sunt cei mai comuni dușmani, putând provoca probleme digestive și simptome de colici.

Alăptarea unui copil care are colici

Dacă bebelușul are colici, nu trebuie să întrerupi alăptarea. Și cei care sunt hrăniți cu lapte formulă fac colici, așa că nu rezolvi nimic. Dimpotrivă. Trecerea la formulă poate înrăutăți situația. Crezi că micuțul tău suferă de colici din cauza problemelor legate de alăptare enumerate mai sus? Există câteva lucruri care îl pot ajuta.
Alăptează mai mult. Nu aștepta să plângă de foame, oferă-i sânul mai des. Pentru el suptul este o mângîiere, o alinare. Inclusiv contactul cu pielea ta îi face bine.
După ce îl alăptezi, ajută-l să scoată aerul înghițit. Pune-l sprijinit de pieptul tău, în poziție verticală, cu capul pe umăr, și lovește ușor între omoplați.
Redu din presiune. Dacă știi că ai un flux puternic de lapte, folosește pompa de muls pentru a-l mai domoli, și abia după aceea oferă-i sânul. Sau folosește-te de gravitație, alăptându-l în poziție înclinată, pe spate.
Verifică-ți dieta. Elimină din alimentația ta laptele și derivatele lui, ouăle, cofeina și crustaceele.
Alăptează-l într-un mediu plăcut. Asta înseamnă într-o cameră cu temperatură constantă, în liniște, cu lumină la intensitate redusă. Poți încerca să te folosești de așa-numitele zgomote albe (produse de mașina de spălat, foen sau apa care curge). Pentru copil sunt liniștitoare.

My title page contents