Fructe pentru bebeluși

Piersici, caise, căpșuni, cireșe, pepeni, toate sunt fructe excelente pentru copii, atâta timp cât sunt oferite la momentul potrivit. Unele sunt, de fapt, alergene și trebuie să aștepți până mai crește copilul.

 

Fructele au fost și vor rămâne de bază în alimentația copilului, mai ales în timpul verii. Când e cald, fructele ajută copiii să lupte împotriva deshidratării și să învingă setea. Iar vara există o varietate de soiuri, astfel că aproape e imposibil să nu se găsească un fruct pentru fiecare gust. Atenție, totuși! Nu toate fructele sunt bune pentru copii. Căpșunele, cireșele, zmeura trebuie amânate pentru vârsta de doi ani, deoarece pot fi alergene pentru unii copii.

Fructele sunt bogate în apă, astfel că ele hidratează corpul bebelușului

Din cauza căldurii și transpirației, în timpul verii, copilul, precum și adulții, pierd multe lichide, care trebuie reintegrate. Fructele, datorită conținutului lor de apă (80-90%) și al sărurilor minerale, favorizează hidratarea organismului, ajutându-l să-și refacă stocul de lichide și minerale pierdute. Totodată, reglează și temperatura corpului.

Au atât de multe vitamine

Fructele conțin mai multe substanțe nutritive: în plus față de săruri minerale, consumul de fructe aduce multe vitamine corpului. Fructele verii conțin în mod special vitamina C (căpșuni și fructe de pădure), care întărește sistemul de apărare naturală și beta-caroten, un precursor al vitaminei A (caise, piersici și pepene galben). În special în timpul verii, beta-carotenul este implicat în sintetizarea vitaminei D, importantă pentru sănătatea oaselor, care este activată de lumină și de razele soarelui.

Unele fructe prezintă risc de alergie

Atenție la programul de diversificare, deoarece nu toate fructele de vară sunt potrivite să fie introduse de la început. Dacă sunt introduse prea devreme pot provoca alergii în anumite cazuri.

Fructe introduse de la 4-6 luni

Banana și prunele sunt printre primele fructe care sunt date copilului la începutul diversificării. Aceasta datorită gustului lor dulce și delicat și a gradului ridicat de digerabilitate.

Fructe de la 10 luni

Piersici, nuci și caise pot fi oferite bebelușului doar după zece luni, deoarece pot provoca alergii. Sub formă pasată, caisele și piersicile pot fi date deja în jur de 6 luni, deoarece alergia este cauzată de pielița acestor fructe, care nu este prezentă în piureurile de fructe.

Fructe de la 12 luni

Pepene verde și pepene galben, pentru că înainte de 12 luni ar putea fi dificil de digerat.

Fructe după 2 ani

Căpșuni, cireșe, struguri, fructe uscate (nuci, alune, migdale, fistic) nu ar trebui să fie propuse înainte de această vârstă, deoarece acestea sunt extrem de alergene în cazul în care copilul este predispus la alergii.

Important!

Sucurile și nectarurile sunt ideale în timpul verii. Ele pot fi de obicei oferite la 10-12 luni, chiar mai devreme dacă sunt din cele speciale pentru copii. Cu toate acestea, ele au un conținut mai scăzut de vitamine decât fructele proaspete din care sunt făcute și aproape întotdeauna au zahăr adăugat. De aceea, ar trebuie oferite cu moderație. Află ce alte fructe îi poți oferi bebelușului tău!

 

My title page contents