Alimentația copilului de vârstă școlară necesită toată atenția. Vârsta școlară este o etapă fundamentală în viața unui copil. De fapt, în această perioadă sunt consolidate obiceiurile alimentare care vor fi menținute în viața adultă. Vârsta școlară este, de asemenea, vârsta la care crește nevoia de energie și nutrienți. De aceea, rolul nutriției este crucial pentru a exista o creștere optimă a copilului.
Pe de altă parte, medicii avertizează: o dietă incorectă este astăzi factorul de risc major pentru hipercolesterolemie, hipertensiune arterială și obezitate. Modificările alimentației, chiar modeste, sunt asociate cu reduceri semnificative ale morbidității și mortalității cardiovasculare, diabetului de tip 2 și a unor tipuri de cancer, precum și cu factori de risc importanți deja menționați mai sus. De aceea, este foarte important de reținut: Nutriția joacă un rol crucial atât ca mijloc de prevenire, cât și ca factor cauzal.
În nutriție, nu numai aportul de macronutrienți, adică carbohidrați, grăsimi și proteine, poate fi luat în considerare, dar este necesar să existe un aport corect de micronutrienți.
Copiii sunt expuși unui risc mai mare de a dezvolta deficit de micronutrienți decât adulții, deoarece au mai puține rezerve și consecințe fizice și cognitive mai grave. Deficitele de micronutrienți sunt legate în principal de calitate și nu de cantitatea de alimente consumate.
Ziua bună începe de dimineață
Începutul zilei cu un mic dejun echilibrat în carbohidrați, proteine și grăsimi este primul pas. Un mic dejun complet, de fapt, permite copilului să aibă energia potrivită care va garanta o concentrare bună și un nivel ridicat de învățare. Astfel că, rezultatele nu vor întârzia să apară: o performanță intelectuală și sportivă îmbunătățite.
De evitat gustările și biscuiții, în schimb, de preferat:
- Lapte (dacă nu este tolerat optează pentru un lapte vegetal) + orez cremos sau musli fără adaos de zahăr;
- Iaurt + fulgi integrali și gem fără adaos de zahăr;
- Lapte + tartă cu gem;
- Pâine + ulei + roșii (bruschete);
- Pâine + șuncă;
- Prăjituri + cremă de ciocolată fără lactoză.
De ce este important să ai o gustare sănătoasă?
Gustarea este o altă masă importantă în viața copilului, deoarece permite să nu se înfometeze excesiv înainte de mesele principale; de aceea va trebui să se sature, dar să fie o masă lejeră.
Este important să fie o gustare sănătoasă, ușoară, practică și variată. Pentru copil este ideal să aibă o gustare între micul dejun și prânz și una între prânz și cină.
Iată ce îi poți oferi copilului la gustarea de la mijlocul dimineții:
- Fructe uscate;
- Ciocolată neagră;
- Banană;
- Smoothie de fructe proaspete;
- Parmezan;
- Sandwich mic cu șuncă.
Gustarea de după-amiază poate fi:
- O salată de fructe colorată + alune;
- O înghețată cu fructe;
- Un iaurt simplu;
- O budincă.
Recomandarea nutriționiștilor este ca un copil (și nu numai) să consume cel puțin 4-5 porții de fructe și legume pe zi, încă de la o vârstă fragedă. Respectând porțiile recomandate de fructe si legume, acesta va obține garantat un aport bun de fibre, vitamine, minerale si antioxidanți. Acest lucru va ajuta la creșterea sistemului imunitar, la prevenirea anumitor boli cu efecte benefice asupra greutății.
De asemenea, este important să ne amintim să asigurăm cantitatea potrivită de proteine și săruri minerale prin consumul de carne, pește, ouă, leguminoase, brânzeturi. De asemenea, să nu uităm că un copil are nevoie și de carbohidrați, aceștia fiind principala sursă de energie, în special la un copil în creștere.
De asemenea, este foarte important ca un copil să bea suficientă apă și să limiteze consumul de băuturi zaharoase și / sau carbogazoase, alimente prăjite, sărate.
Alimentația copilului de vârstă școlară. Iată câteva sfaturi pentru părinți
Este important să se stabilească, de la o vârstă fragedă, obiceiurile alimentare corecte care să fie menținute în timp. În acest sens, rolul părintelui este fundamental:
- Gătiți împreună preparate tentante; pune pe masă o mulțime de legume!
- Nu forța copilul să mănânce mai mult decât are nevoie!
- Nu ceda la toate „capriciile” și nu-i oferi dulciuri și junk food!
- Verifică meniul de la grădiniță/școală, astfel încât, la cină să îi poți propune alimente pe care nu le-a consumat la prânz;
- Implică-ți copilul în practicarea unei activități fizice distractive și stimulatoare!
La vârsta școlară, deficitele cel mai frecvent observate sunt cele de:
- Vitamina D
- Folați
- Calciu
- Iod
- Fosfat
De asemenea, în adolescență, anemia de fier este larg răspândită. Numeroase studii arată că aportul de sare la copii este practic dublu față de recomandări. Prin urmare, trebuie acordată o atenție deosebită acestui aspect. Obiceiurile alimentare se dezvoltă în timpul copilăriei, inclusiv preferința pentru sărat. Indicația de a menține un conținut scăzut de sare în dietă și un aport adecvat de potasiu în timpul copilăriei este fundamentală.
De asemenea, aportul corect de fructe și legume devine esențial în alimentația sugarilor.
Este important să se țină cont întotdeauna de sezon în privința alimentației. Mai ales în cazul fructelor și legumelor! Acest lucru ne permite să beneficiem de cantitatea nutritivă maximă a unui anumit aliment.