Alimentație în caz de diaree, în ce constă aceasta? Copiii au adesea episoade de diaree dar, în majoritatea cazurilor nu este o problemă foarte gravă. Cu toate acestea, în cazul sugarilor și al copiilor foarte mici, diareea poate fi destul de periculoasă. De aceea, în astfel de cazuri ar trebui să consultați întotdeauna medicul pediatru pentru a evita unele consecințe precum deshidratarea.
În majoritatea cazurilor, diareea este o tulburare digestivă care trece în mod natural cu ajutorul unei diete fade și cu o atenție suplimentară.
Alimentație în caz de diaree. Ce poate mânca un copil cu diaree?
Morcov pentru diaree
Atunci când bebelușul se confruntă cu un episod de diaree, primul lucru de făcut este să eviți deshidratarea. Pentru aceasta este esential ca bebelușul sau copilul mai mare sa bea apă în mod constant, în înghițituri mici și la temperatura camerei. Aportul regulat de apă este foarte important atunci când copilul suferă de diaree și vărsături.
În ceea ce privește hrana, contrar credinței populare, copilul ar trebui hrănit cât mai curând posibil. În trecut se credea că cel mai bine era să se limiteze alimentele, astfel încât organismul să curețe virusul înainte de a mânca din nou. Dar astăzi s-a demonstrat că un consum de alimente cât mai curând posibil accelerează recuperarea într-un proces stomacal. Aceasta este părerea specialiștilor.
Chiar dacă copilul elimină rapid mâncarea, nu trebuie să te alarmezi. Acesta este un proces natural al intestinului, atunci când se confruntă cu o tulburare. Cu toate acestea, copilul nu ar trebui să fie forțat să mănânce dacă nu are chef. Oferă-i alimente ușor de digerat și în cantități mici.
Iată câteva alimente care sunt mai bine digerate și, prin urmare, mai potrivite pentru un copil cu diaree:
Peștele alb – are mai puține grăsimi și este mai bine digerat decât peștele albastru (specii de pești de apă sărată).
Carne slabă – Fie că este vorba de pui, curcan, porc sau vită, important este să fie o bucată de carne slabă, cu conținut scăzut de grăsimi.
Cartofi și morcovi – acești tuberculi sunt cei mai buni pentru o dietă astringentă. Desigur, dacă copilul tău are diaree, ar trebui să-i dai cartofi și morcovi fierți, deoarece se vor digera mai bine.
Iaurt alb – este un probiotic natural care hrănește microbiota intestinală.
Orez alb fiert – un aliment care ajută la întărirea scaunului și, astfel, la reducerea diareei.
Fructe precum banana sau mărul, deoarece au și proprietăți astringente, iar mărul oferă și apă, care este esențială pentru a evita deshidratarea.
Bulion natural de legume sau de carne – Este foarte important ca acesta să fie un bulion de casă, pentru a îndepărta excesul de grăsime și adaosuri din bulionul ambalat. Îi poți oferi copilului o supă cu paste steluțe sau cu orez și morcovi. Un preparat foarte complet și perfect pentru combaterea diareei.
Ce alimente nu ar trebui să consume un copil cu diaree?
Cât despre ce nu ar trebui să mănânce copiii când au diaree, există alimente cu multă grăsime, dulciuri, sucuri de fructe cu mult zahăr, băuturi carbogazoase, legume care creează flatulență, cacao cu lapte sau lapte integral, deoarece acestea sunt alimente dificil de digerat. De asemenea, ar trebui evitate prăjelile, aluatul fiert, și alimentele cu multe condimente. Totodată, ai grijă să alegi moduri mai blânde de a găti, cum ar fi prin coacere la grătar sau cuptor, fierbere în apă sau la abur.
Atenție la medicație și la temperatura copilului!
De asemenea, este foarte important să eviți să-i stabilești tu medicația copilului. Medicația trebuie să fie prescrisă de medicul pediatru. Când vine vorba de un proces digestiv, în majoritatea cazurilor, copiii nu au nevoie să ia medicamente. Și orice medicament fără prescripție medicală poate fi mai periculos.
Verifică temperatura bebelușului (copilului), dar și alte simptome, pentru a preveni consecințe precum deshidratarea. Dacă diareea nu dispare progresiv în următoarele zile, apelează la medic sau serviciul de urgență.