O experienta traumatizanta pentru oricare femeie care-si doreste sa aduca pe lume un copil, avortul spontan reprezinta intreruperea unei sarcini fara ca aceasta sa aiba loc din cauza unei intreventii chirugicale. Cum si de ce? Avortul spontan se intampla inainte ca sarcina sa implineasca 20 de saptamani. Statisticile spun ca una din patru sarcini se sfarsesc cu un avort spontan.
Cele mai multe avorturi se produc din pricina faptul ca fatul nu se dezvolta normal. Acesta se imparte in doua categorii:
-
spontan – cand are loc inainte de 12 saptamani
-
tardiv – cand are loc intre saptamanile 13 si 22
Printre principalele cauze se numara anomaliile genetice sau cromozomiale pe masura ce embrionul se divide si creste. Apoi este vorba despre problemele de sanatate ale mamei – diabetul zaharat, infectiile, probleme hormonale, la nivelul uterului sau colului sau tiroidiene.
Care sunt factorii de risc?
Factorii de risc pentru pierderea unei sarcinii sunt numerosi, dar printre cei mai cunoscuti se numara:
- Varsta mai mare de 35 de ani a mamei
- Istoric al acestor evenimente nefericite (peste doua avorturi spontane)
- Consumul excesiv de alcool, tutun sau droguri in timpul sarcinii
- Consumul de antiinflamatoare nesteroidiene in faza de conceptie sau in prima etapa a sarcinii
- Anomalii ale uterului (printre care si fibromul uterin)
- Contuzii abdominale
- Carenta de acid folic
- Sindromul ovarelor polichistice
- Declansarea unor boli cronice (diabetul zaharat)
- Anumite infectii virale sau bacteriene
Fii atenta!
Orice femeie care tocmai a aflat minunata veste ca este insarcinata trebuie sa aiba grija la urmatoarele semne si simptome care anunta avortul spontan:
- Sangerari vaginale care pot sa apara constant sau neregulat in asociere cu dureri abdominale, crampe
- Durere sub forma de crampe la nivelul abdomenului inferior, durere lombara (de spate)
- Cheaguri de sange sau eliminari de tesut fetal la nivel vaginal.
Nu exista un tratament pentru a opri avortul spontan in evolutie. Daca durerile devin de nesuportat si sunt insotite de sangerari masive, este impetuos necesar prezenta la medicul ginecolog.
Este bine sa stii ca:
Avortul nu apare in urma practicarii exercitiilor fizice, de raporturi sexuale cu partenerul sau de activitatile profesionale zilnice (cu conditia sa nu implice expunerea la noxe sau radiatii).
Un moment delicat
Cu toate ca avortul spontan este un eveniment care se produce natural si care nu poate fi inlaturat, el reprezinta un moment dificil in viata ambilor parteneri. Depresia post-avort este o problema grava pe care cuplul este bine sa o gestioneze cu ajutor de specialitate tocmai pentru a putea trece peste evenimentul nefericit. Si mai ales, pentru a putea continua. Pentru femei, este un proces mai dificil, tocmai pentru ca se crease o conexiune speciala cu fatul din burtica. Chiar daca pentru barbati, sentimentul de pierdere nu este la acelasi nivel cu al mamei, si barbatii au o suferinta a lor si nu trebuie exclusi din terapia de recuperare. Dupa 1-2 avorturi spontane exista totusi sansa ca o sarcina viitoare sa fie dusa la capat. Pentru aceasta, este necesar un repaus de minimum sase saptamani si reinstalarea unui nou ciclu menstrual. Apoi e nevoie de cateva investigatii pe care numai medicul ginecolog le poate recomanda si de multa incredere si optimism ca o noua sarcina va aparea curand.