Dieta în perioada sarcinii. Ce mănâncă o gravidă pentru a fi sănătoasă

Dieta în perioada sarcinii. Ce mănâncă o gravidă pentru a fi sănătoasă

Dieta în perioada sarcinii este foarte importantă. Așadar, în ce constă o alimentație sănătoasă pentru gravidă? Să descoperim câteva exemple de dietă pentru o gravidă, care trebuie să fie o alimentație bună atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș. 

A urma o dietă în timpul sarcinii înseamnă să mănânci sănătos și să ai grijă de corpul tău și de sănătatea ta și a bebelușului tău. Tulburările alimentare în timpul sarcinii, obezitatea și excesul de kilograme, în general, nu ajută la îndeplinirea acestei misiuni. Hipertensiunea arterială și diabetul gestațional sunt doar două exemple de patologii ale sarcinii, ce trebuie urmărite de către medicul specialist, astfel încât să nu afecteze sănătatea mamei și pe cea a copilului. Dietele care trebuie urmate în acest caz trebuie efectuate sub strictă supraveghere medicală.

Dieta în perioada sarcinii. Iată câteva exemple de dietă de urmat în timpul sarcinii, toate bazate pe cea mediteraneană

Iată un exemplu de dietă sănătoasă și echilibrată în timpul sarcinii, care se concentrează pe vitaminele fructelor și legumelor proaspete și pe puterea cerealelor integrale. Secretul constă în varietate. Chiar dacă alimentele sunt cam aceleași, te poți juca cu baza (de exemplu, legume sau cereale), cea care va face ca săptămâna la masă să fie mai gustoasă și mai colorată. Este esențial să ai două gustări pe zi, una la jumătatea dimineții și una la mijlocul după-amiezii. Sunt permise fructe proaspete, piureuri, smoothie-uri, și chiar și o felie de tort de casă. Important este să nu sari peste aceste gustări niciodată, pentru a nu te ajunge să fii înfometată prea tare la mesele principale. Trebuie să urmărești să ai o greutate potrivită pe tot parcursul sarcinii.

Luni:

Mic dejun: O ceașcă de lapte semidegresat și 3 felii de pâine prăjită cu un strat subțire de gem (cu sau fără zahăr)

Prânz: Paste cu sos pesto + salată cu legume crude

Cină: Escalop de vițel cu dovlecei la grătar și pâine

Marți:

Mic dejun: Suc proaspăt stors și un mic sandviș cu șuncă gătită, dacă îți place un mic dejun sărat

Prânz: Risotto cu legume și țelină și salată de fenicul

Cină: Pește la cuptor (de ex. cod) și pâine

Miercuri:

Mic dejun: Iaurt grecesc cu musli și fructe uscate

Prânz: Paste cu dovlecei și o salată mixtă

Cină: Mozzarella cu roșii și pâine

Joi:

Mic dejun: Lapte parțial degresat, cacao și 5 biscuiți uscați

Prânz: Spelta, orz, quinoa sau bulgur cu legume amestecate la aburi

Cină: Hamburger cu salată verde proaspătă și roșii + pâine

Vineri:

Mic dejun: Smoothie și tort de fructe proaspete (de preferat să fie făcut în casă)

Prânz: Farfalle/Penne cu dovlecei, creveți și ricotta și salată mixtă

Cină: Minestrone sau supă de legume și jumătate lipie cu brânză moale și rucola

Sâmbătă:

Mic dejun: Cappuccino și biscuiți proaspeți sau biscuiți uscați

Prânz: Salată cu 2 ouă fierte și pâine

Cină: Pizza

Duminică:

Mic dejun: Iaurt cu conținut scăzut de grăsimi, cu fructe și cereale sau musli și fructe uscate

Prânz: Tagliatelle cu sos și garnitură de legume

Cină: Păstrăv și vinete la grătar

Brânzeturi în sarcină

Brânzeturile, precum și laptele și derivatele din lapte sunt alimente foarte importante în timpul sarcinii, deoarece oferă cantități concentrate de calciu, fosfor și magneziu, esențiale pentru oasele mamei și ale bebelușului. De asemenea, furnizează  vitamina B12 și proteine. Cu toate acestea, ai mare grijă: nu toate brânzeturile sunt adecvate, iar unele chiar ar trebui evitate:

  • brânzeturi moi cu mucegai, cu un strat alb la exterior (care creează un mediu mai umed, propice proliferării bacteriilor), cum ar fi brie, camembert, gorgonzola. Sunt bune doar dacă sunt consumate gătite;
  • brânzeturi moi albastre, cum ar fi albastrul danez și Roquefort (dacă nu sunt fierte);
  • orice alimente pe bază de lapte crud: produsele lactate nepasteurizate pot conține agenți patogeni, cum ar fi E. Coli sau listeria.

Dieta vegetariană sau vegană în timpul sarcinii

Pe de altă parte, menținerea unei diete vegane sau vegetariene în timpul sarcinii nu este imposibilă, dar este indicat să te bazezi întotdeauna pe sfaturile unui medic specialist. De fapt, nu este cazul să continui cu aceeași dietă pe care ai urmat-o înainte de sarcină. Este esențial să ai o dietă în care să integrezi proteine, vitamina B12, fier și alți nutrienți, alegând alimentele potrivite chiar dacă nu sunt derivate din carne.

Ce să nu mănânci când ești însărcinată

Alcoolul, alimentele greu digerabile, alimentele crude, produsele lactate nepasteurizate, fructele de mare nu se numără printre alimentele indicate în timpul sarcinii. În unele cazuri, acestea sunt alimente proaste, cum ar fi alimentele crude sau nepasteurizate, în altele sunt alimente nedigerabile, care nu oferă nicio contribuție la bunăstarea mamei.

 

 

My title page contents