Baia bebelușului. Cât de des, cât durează? Când vorbim de baia bebelușului, trebuie menționat că aceasta nu înseamnă doar să ne îngrijim de igiena bebelusului. În plus, aceasta este și un moment important pentru întărirea legăturii dintre cel mic și părinți. Aceștia din urmă nu au la dispoziție un manual real despre cum să facă baie bebelușului, ci trebuie doar să urmeze câteva sfaturi simple.
Baia nou-născutului sau a bebelușului în primele 30 de zile de viață, nu are doar funcția de a garanta igiena celui mic, ci reprezintă un moment important de bunăstare atât pentru el, cât și pentru proaspeții părinți. De altfel, s-a constatat că în timpul băii, bebelușul se relaxează, iar beneficiile vizează și relația cu mama, care se întărește, precum și alăptarea.
Cum să faci baie bebelușului?
Momentul băii trebuie să nu fie stresant nici pentru bebeluș, nici pentru părinte. De aceea, este important ca baia să fie făcută cu calm și grijă, într-un mediu plăcut și într-un moment adecvat al zilei. De preferință atunci când părinții au mai puține lucruri de făcut sau care să le distragă atenția.
De asemenea, este important să se respecte o serie de mici precauții în acest moment foarte intim și special, care pot crește starea de bine a nou-născutului.
Cada de baie clasică pentru bebeluși nu este obligatorie. Bebelusul poate fi spălat și în chiuveta din baie umplută cu apă caldă, atâta timp cât suprafața este bine curățată în prealabil, sau într-un lighean de plastic, precum cel pentru rufe.
Temperatura apei
Înainte de a începe baia, trebuie acordată atenție temperaturii apei pentru baie. Aceasta trebuie să fie de 37°C și poate fi măsurată cu termometre speciale sau pur și simplu făcând „testul cotului”. Totodată, la fel de importantă este temperatura mediului ambiant. Aceasta trebuie să fie în jur de 25 ° C, pentru a evita schimbările bruște de temperatură din cameră în apă.
Când umpli cada de baie, toarnă mai întâi apă rece și apoi apă fierbinte pentru a evita arsurile accidentale.
Ce produse să folosești pentru baia bebelușului?
Produsele de baie pentru bebeluși nu trebuie să conțină parfumuri sau substanțe alergene și trebuie să aibă un pH fiziologic, pentru a nu fi prea agresive. Din același motiv, este mai bine să folosești produse de curățare uleioase în loc de cele spumante. Pentru a spăla părul, nu trebuie să folosești șampon în primele zile ale bebelușului. Folosește același produs de curățare ca și pentru piele.
Concret, cum să-i faci baie nou-născutului?
În timpul băii, nou-născutul trebuie ținut așezat sau semi-înclinat, cu capul sprijinit pe antebrațul părintelui, care îl sprijină sub axilă cu mâna. Se începe prin masarea capului și apoi se continuă cu spălarea feței, corpului și a organelor genitale. În cazul fetițelor este important ca în zona intimă, curățarea să înceapă din zona frontala și apoi să se continue spre partea de jos. Aceasta pentru a evita contaminarea organelor genitale cu fecale, care pot provoca diferite infecții, în special ale tractului urinar.
Cât trebuie să dureze baia bebelușului?
Durata băii depinde de disponibilitatea părinților și de copil. Dacă bebelușul se simte bine în apă, baia poate dura câteva minute ăn plus; dacă, în schimb, plânge sau pare deranjat, este mai bine să-l speli rapid și astfel să eviți stresul suplimentar. Bebelușii care plâng mult când intră în apă, sau mai devreme, pot fi înfășurați într-un prosop cald și introduși treptat în apă. În acest fel, ei vor tinde să-și mențină stabilitatea posturală motrică, comportamentală și emoțională fără a plânge. Apoi, ușor, va fi scos prosopul și copilul se va putea bucura de baie.
Când ar trebui să-i faci prima baie nou-născutului?
Prima baie a nou-născutului se poate face chiar și cu cordonul ombilical încă atașat. Dar, atenție: trebuie să ai grijă să îl usuci bine și să nu lași bebelușul prea mult timp în apă. Nu există un moment ideal al zilei pentru a-i face baie bebelușului tău. Cel mai potrivit moment este cel ales de către părinți; în funcție de programul lor și al bebelușului, care trebuie să fie treaz și calm.
Se poate face și după ce a fost hrănit? Absolut da, baia după masă nu prezintă niciun pericol pentru bebeluși. De asemenea, baia se poate face în fiecare zi sau de două sau trei ori pe săptămână.
Ritualul de după baie
La sfârșitul băii, bebelușul trebuie învelit într-un prosop pentru uscare. În timp ce tamponezi ușor pielea, este bine să acorzi atenție pliurilor, care trebuie uscate bine pentru a evita iritația. Pentru păr trebuie folosit doar prosopul și nu uscătorul de păr.
Momentul de după baie poate reprezenta, de asemenea, o ocazie specială pentru părinți de a interacționa și de a-și întări legătura cu nou-născutul. În această fază este posibil să vorbești cu el și să răspunzi la vocalizările sale, să-i cauți privirea și să-l masezi. S-a demonstrat că toate aceste măsuri ajută la îmbunătățirea dezvoltării cognitive, relaționale, fizice și emoționale a copilului.
Apoi, urmează masajul bebelușului, pentru care se pot folosi creme hidratante sau uleiuri naturale, precum uleiul de migdale dulci. Este absolut interzisă folosirea pudrei de talc! Aceasta deoarece poate fi inhalată și nu hidratează suficient pielea bebelușului. Dimpotrivă, se acumulează și în pliurile pielii și poate provoca iritații neplăcute.