Bătaia NU e ruptă din rai!

Bătaia e ruptă din rai! Ei bine, NU. Spune drept: in copilărie ai primit câteva palme pentru “prostioarele” pe care le-ai făcut? Dacă da, atunci s-ar putea să crezi că este o modalitate corectă de a-l disciplina.

 

Daca tu nu vrei să faci la fel ca si parintii tai, insa recurgi la câteva palme date, pentru că nu știi ce altceva să faci, ia aminte. Interesant este că adulții care nu au primit bătăiță când erau mici, nici ei, la rândul lor, nu le dau palme copiilor lor, pentru că nu li se pare a fi ceva normal.

Tonul face muzica

Și cercetările legate de acest lucru, le-au dat dreptate, căci copiii disciplinați doar cu vorba cresc foarte frumos. Pe, de alta parte, ceilalți, disciplinați și “fizic” au probleme în a-și desluși propriile sentimentele si trăirile. Ei intra automat din acest motiv, în și mai multe probleme.

Sudiile confirmă efectele negative ale pălmuirilor

Copiii care sunt bătuți sunt mai puțin sănătoși din punct de vedere emoțional decât cei care nu sunt educați așa. Mai mult decât atât, odată cu trecerea timpului, copiii bătuți se comportă și mai rău. Dacă tu ai fost bătut/ă când erai copil și ai crescut frumos, nu este din cauza pălmuțelor.

Durerea din suflet

Și poți spune că ai avut noroc să crești așa. Un studiu al cercetătoarei Elizabeth Gershoff și al echipei sale a arătat clar că toți copiii care au fost bătuți au mari șanse să sufere de depresie, anxietate, consum de droguri. Tot la fel, ei vor manifesta tendințe de agresivitate atunci când cresc.

1 punct pozitiv versus 5 negative

Singurul efect pozitiv al pălmuirii ce poate fi observat este executarea imediată a cerinței. Sună bine, nu? Problema e că educarea corporală este asociată cu refuzul, în timp, de a mai colabora. Cu niveluri crescute de agresivitate, cu delincvență, probleme psihice și probleme în relația cu părinții. Copiii ce au fost bătuți au șanse mari să-și lovească frații sau surorile, iar adulți fiind, își vor bătea soții sau soțiile. Cu cât părinții își lovesc copiii din cauza comportamentului lor antisocial, cu atât mai mult copiii vor avea comportamente și mai antisociale.

Copiii fac, la rândul lor, ce fac părinții

A disciplina înseamnă a educa. Dacă vrei să ai copii buni, atunci trebuie să folosești o cu totul altă metodă. Bătaia îi face pe copiii să se teamă de părinți. Îi face să fie iscusiți în a găsi minciuni sau scuze pentru a nu fi prinși atunci când fac ceva rău.

Bătaia ii face mai răi

Mai mult decât atât, bătaia îi face pe copii să creadă despre ei că sunt răi și va exista probabilitatea ridicată ca și comportamentul să devină unul negativ, conform credinței lor. Și lucrurile nu se opresc aici. Chiar dacă îi spui copilului că îl bați pentru că și el a dat în alți copii, nu îl vei face să înțeleagă că bătaia e un lucru greșit. Ba dimpotrivă.

Alegi violența

Îl vei învăța că violența este singurul mod prin care pot rezolva o problema. Iar acest lucru, la rândul lui, îl va lipsi de asumarea responsabilității în a-și îmbunătăți propriul comportament. De ce? Pentru că se vor comporta frumos doar pentru că o figură autoritară îi va impune acest lucru și nu pentru că vor sau simt așa.

Acționează cu calm

După cum se poate vedea, bătaia nu numai că nu are rezultate, dar e și total inutilă. Când copiii sunt crescuți având așteptările conforme cu vârsta lor și cu limite impuse de empatie, atunci ei tind să se comporte frumos. Să coopereze.

Ia o pauză

Așa că, data viitoare când te enervezi atât de tare încât îți vine să-l pălmuiești pe cel mic, spune-i că iei o mică pauză. Si ca vrei sa vorbesti cu el mai târziu. Du-te la baie, pornește apa și dă-ți timp să te calmezi. Folosește timpul pentru a te calma, nu pentru a-ți justifica furia.

Amana momentul confruntarii

Când ieși, spune-i că trebuie să te gândești mai mult la ceea ce a făcut, dar că acum trebuie să pui masa. Sau să speli rufele sau orice altceva ai de făcut. Vorbește când simți că te-ai calmat și că poți putea o discuție relaxată. Astfel discplina și educația vor fi mult mai eficiente, iar copiii vor învăța mult mai bine ceea ce îți dorești ca el să știe sau să facă.

 

My title page contents