Beneficiile ardeiului iute sunt multe. Ardeiul iute este fructul plantei Caspicum annuum. Cunoscut drept un condiment picant, ardeiul iute ajută la digestie și are efecte pozitive puternice asupra sistemului cardiovascular. Și multe alte beneficii!
Proprietățile și beneficiile ardeiului iute
La nivel terapeutic, prima sa funcție este de a promova secreția de sucuri gastrice și de a facilita digestia. Ardeiul îmbunătățește circulația, este un excelent cardio protector, are proprietăți anticolesterol. Permite capilarelor să rămână elastice și îmbunătățește oxigenarea sângelui. Aceste funcții se datorează acizilor grași nesaturați prezenți în semințe, care întăresc vasele de sânge. Datorită proprietăților sale antiinflamatorii, ardeiul iute este foarte potrivit în caz de tuse sau răgușeală. Purifică sângele, ameliorează durerilor reumatice: ideal este să fie pus la macerat în alcool și apoi se aplică pe zona dureroasă, ceea ce permite atenuarea durerii.
Este bogat în vitamina C. Prin studierea efectelor ardeiului iute, cărturarul maghiar Szent Gyorgyi a descoperit această vitamină foarte importantă. Pentru această descoperire i s-a acordat Premiul Nobel. Vitamina C protejează împotriva infecțiilor, a răcelilor și a tulburărilor cardiovasculare. Mai multe studii științifice confirmă faptul că vitamina C și vitamina E, prezente și în ardeiul iute, sporesc apărarea împotriva cancerului. Datorită vitaminei E pe care o conține, ardeiul iute a câștigat titlul de afrodisiac puternic: vitamina E este așa-numita vitamină a fertilității și a potenței sexuale. Studii recente au arătat că ardeiul iute are o acțiune antihistaminică și ar putea fi utilizat pentru a trata alergia și astmul.
Calorii și valori nutritive ale ardeiului iute
100 g de ardei iute conțin 282 kcal și:
13, 46 g Proteine
49, 7 g Carbohidrați
7, 19 g Zaharuri
14, 28 g Grăsime
0 mg Colesterol
34, 8 g Fibre alimentare
1640 mg Sodiu
Beneficiile ardeiului iute pentru sănătate
Consumul de ardei iute este adesea recomandat în cazul unor probleme gastrointestinale și ale pielii. De asemenea, în caz de artrită, leziuni sau pentru a purifica sângele. Există, de asemenea, dovezi științifice care arată proprietățile ardeiului iute chiar și în cazurile de durere acută și cronică, inflamație, obezitate și boli oncologice.
Toate beneficiile pe care le aduce consumul de ardei iute:
- Gestionarea durerii -Tratamentul cu capsaicină este cunoscut la nivel global pentru a putea ușura diverse dureri. Ardeiul este, de fapt, un bun analgezic natural;
- Remediu împotriva ulcerului și efect gastroprotector. În ciuda convingerilor populare și a sfaturilor de evitare a alimentelor condimentate, studiile clinice par să demonstreze că ardeiul iute poate avea efecte benefice în cazul ulcerelor. De exemplu, pare să aibă un efect gastroprotector în leziunile gastrice induse de administrarea de aspirină;
- Tratamentul anti-obezitate și controlul greutății. În unele studii, administrarea de ardei iute a condus la o reducere a grăsimii abdominale și la o scădere a greutății totale. În plus față de acest efect de slăbire, o scădere a nivelului de colesterol, trigliceride și glucoză a fost, de asemenea, observată în unele studii pe animale;
- Prevenirea cancerului – S-au observat efecte antitumorale în urma consumului de ardeiul iute. Încă o dată, principalul actor este capsaicina, care, la nivel preventiv, are un puternic efect antitumoral în unele dintre cele mai răspândite boli ale cancerului (cancer mamar, de prostată, stomac, colon și plămâni);
- Sănătatea inimii – În prezent, obiceiul consumului de alimente picante pare să fie legat de un risc mai scăzut de ischemie. În plus, ardeiul iute poate reduce atât tensiunea arterială sistolică, cât și diastolică.
Ardei iute: contraindicații și potențiale efecte negative
Consumul de ardei iute nu este asociat cu contraindicații particulare, însă poate fi recomandat un consum moderat în caz de gastrită sau reflux gastroesofagian. În aceste cazuri speciale, trebuie consultat medicul de familie sau un medic nutriționist. În plus, consumul acestuia ar putea interfera cu unele tratamente farmacologice, cum ar fi cele bazate pe warfarină.
Curiozități
Pentru medicina chineză și medicina ayurvedică, ardeiul iute este un excelent remediu împotriva depresiei, pierderea poftei de mâncare, în caz de probleme metabolice. Acest lucru se datorează faptului că, în principiu, ambele tradiții antice atribuie ardeiului iute proprietatea de regenerare a sângelui.
Ardeiul iute este un condiment bogat în proprietăți și utilizat pe scară largă în preparate. Dă gust diferitelor feluri de mâncare, pentru a susține sistemul nostru cardiovascular și pentru a calma durerile supărătoare.