Hei! Capul sus! Refacerea vieții după divorț nu e misiune imposibilă!

Gata, ai semnat la notar actele de divorț și, oficial, nu mai sunteți un cuplu. Indiferent care au fost motivele despărțirii și care dintre voi poartă vina, tot doare… Hei! Capul sus! Refacerea vieții după divorț nu e misiune imposibilă!

 

Te simți eliberată sau cu inima frântă. Ambele variante se înscriu în firesc. Ideea este că vei continua să trăiești, pentru că un divorț nu este un capăt de lume. Nu te mai întreba cum de s-a ajuns aici, întreabă-te ce vei face de acum înainte. Fă-ți planuri și speră! Poate că nu este chiar ușoară refacerea vieții după divorț, poate că va dura și durea ceva vreme. Important este să mergi înainte, nu să rămâi captivă în trecut. Vreau să te ajut! Măcar cu niște sfaturi…

Trăiește-ți ”doliul”

Nu îți înăbuși durerea, pentru că va reveni și mai puternică. Plângi, eliberează-te, consumă-ți toate lacrimile. Recunoaște-ți emoțiile și dă piept cu ele. Ai remușcări pentru lucruri pe care le-ai făcut sau pentru lucruri pe care nu le-ai făcut? Te întrebi ce ai greșit? Lămurește cu tine toate aceste dileme și mergi mai departe. Nu rămâne concentrată asupra acestor sentimente. Da, e un gol în sufletul tău. Dar trebuie să-l umpli, nu să-l adâncești!

Învață să te iubești

Dacă nu ai putut face totul ca relația ta să funcționeze, nu înseamnă că neapărat e ceva în neregulă cu tine. Nu îți pune toată cenușa în cap și nu te judeca aspru. Fii încrezătoare în tine și în propria valoare. Iubește-te așa cum ești: dacă nu perfectă, măcar perfectibilă!

Redescoperă-te

În timpul căsătoriei ai renunțat la multe dintre obiceiurile și plăcerile tale de dinainte de a fi soție? Te-ai dedicat familiei uitându-ți pasiunile și hobby-urile? E timpul să te întorci la ele. Ți-e dor de un spectacol de teatru? Mergi și cumpără-ți bilet, ce mai aștepți? Devorai cărțile? Acum poți citi cât de mult vrei. Nici nu mai știi ce-i aia o ieșire cu fetele, la cafenea, sâmbătă seara? E timpul să îți amintești! Transformă sfârșitul într-un nou început.

Primește schimbările în viața ta

Poate că nu este cea mai fericită asociere, dar viața de după divorț seamănă cu o tunsoare nouă după ce ani la rând ai purtat părul prins în coadă. N-ai fost niciodată o fire sportivă, dar acum poți încerca să îți umpli timpul cu ceva ce n-ai făcut până acum. De exemplu să mergi la sală. Sau poate ești o fire curajoasă, dispusă să schimbe lucruri radical. Cum e mutarea într-o altă casă. Sau în alt oraș. Aici, oricum, sunt prea multe amintiri… Poți face o mulțime de schimbări, în felurite moduri. Important este ca ele să fie unele constructive. Nu respinge ideea unei schimbări, asta este esența!

Nu te teme de singurătate!

Ce nu înțelegi deocamdată este faptul că o persoană divorțată nu este o persoană singură. Nu mai ai lângă tine un partener, dar nu ești singură pe lume! Este o mare diferență. În afară de asta, nici a nu avea un partener nu este o ciudățenie, ca în urmă cu 50 de ani. Privește totul ca pe o oportunitate de a-ți face noi prieteni, de a face parte din noi grupuri care au aceleași pasiuni și interese ca și tine. Să știi că, după divorț, dimensiunea socială poate fi chiar mai bogată.

Refacerea vieții după divorț

Nu exclude total o posibilă altă relație. Să lămurim: nu zice nimeni să te arunci în brațele primului venit. Nici vorbă! Dar poți începe o nouă relație atunci când te simți pregătită. ATUNCI CÂND EȘTI SIGURĂ CĂ NU MAI EȘTI VULNERABILĂ! E bine pentru tine să nu ai așteptări, să nu faci concesii, să nu îți faci speranțe. Ia lucrurile mai ușor, mai lejer. Nu pune presiune pentru ca relația să devină una stabilă la scurt timp după ce v-ați cunoscut. Și încă ceva destul de important. Dacă întotdeauna ai preferat persoanele dintr-un anumit context socio-economic, de data asta încearcă să-ți lărgești puțin orizontul. Poate că cel potrivit pentru tine nu este tipul de bărbat sportiv și îndrăzneț, cum ai crezut mereu, ci cel sensibil și timid. Este doar un exemplu…

My title page contents