De ce e bun înotul pentru copii?

Care sunt beneficiile înotului la copii? Înotul este important pentru copii: nu numai că întărește oasele și previne scolioza, dar, potrivit unui studiu, acest sport este capabil să îmbunătățească abilitățile cognitive ale copiilor, concentrarea lor și chiar și stima de sine.

Este cunoscut faptul că apa este mediul natural al copiilor, care au „înotat” timp de nouă luni în pântecele mamei lor. Iar această legătură cu apa, dacă este menținută în timp, are cu siguranță efecte pozitive asupra copiilor. De aceea, este recomandat să-i împrieteniți pe cei mici foarte devreme cu apa, cu piscina.

Beneficiile înotului la copii. De ce e bine să duceți copiii la înot?

Marika Borinelli, profesor de înot în școlile primare și specializată în competențele psihomotorii ale copilului, explică faptul că primele lecții de înot pot începe la vârsta de trei ani. „Piscina, în special vara, devine un loc de învățare și distracție pentru copii, care socializează unul cu celălalt și se bucură în primul rând de avantajele de a fi în aer liber”.

Profesorul Borinelli adaugă că beneficiile pentru sănătate ale copilului care participă la cursurile de înot de la piscină sunt numeroase și pot fi împărțite în două grupuri mari.

Beneficiile înotului la copii: pentru organism și pentru suflet!

Beneficii pentru organism. 

Psihomotor: activitatea în apă îmbunătățește și consolidează performanța inimii și a plămânilor. Totodată, stimulează aparatul responsabil de sensul de echilibru, care se află în ureche, datorită gravitației reduse și flotării. Acțiunea de a înota și de a se juca în piscină întărește structura corpului, datorită stimulării mușchilor care nu sunt folosiți în mod obișnuit. Dar într-un mod special, oferă beneficii spatelui, deoarece obișnuiește copilul să mențină o poziție corectă.

Beneficii pentru suflet. 

Celălalt set de beneficii este acela responsabil cu formarea caracterului. De fapt, în piscină copilul învață să se adapteze la un nou mediu, apa, un loc în care trebuie să-și gestioneze în mod corespunzător emoțiile. Copilul trebuie să asculte cu mai multă atenție de adultul care îl ghidează și îl ajută în confruntarea cu apa. Acesta îi explică cum să se miște pentru a rămâne pe linia de plutire. În plus, copilul își explorează simțurile și modul în care se schimbă în contact cu mediul lichid. De exemplu, prin atingere el simte senzația de apă pe piele sau poate descoperi cum își schimbă privirea prin scufundarea capului în apă.

Beneficiile înotului la copii

Înotul pentru copii este o sursă valoroasă de bunăstare. El face să crească și să se întărească musculatura, întărește oasele și ajută la prevenirea scoliozei. Dar, în plus față de beneficiile fizice, activitatea sportivă în apă ajută la îmbunătățirea abilităților cognitive ale copiilor, a concentrației și chiar a stimei de sine.

Acestea sunt concluziile unui studiu care a durat peste trei ani și a implicat circa 7 mii de copii în vârstă de aproximativ cinci ani. Acesta este motivul pentru care toți medicii recomandă mamelor să-și înscrie copiii, la o vârstă fragedă, la cursurile de înot. Cu toate acestea, nu este întotdeauna ușor pentru părinți să-și convingă copiii să înceapă acest tip de sport.

Iată câteva sfaturi utile pentru a-i ajuta pe copii să iubească înotul:

  • Nu utilizați tehnici impulsive pentru primul contact cu apa. Nu este nevoie să aruncați copilul în apă, pentru a-l face să înoate, doar pașii graduali sunt suficienți. O plimbare pe marginea apei, o privire asupra ei, un joc cu mingea sunt suficiente exerciții pentru început. Totul va fi natural;
  • Nu vă grăbiți să aveți mari așteptări. Nu trebuie să aveți pretenția ca cel mic să înoate perfect. Mai degrabă, acceptați la început să învețe „stilul de cățeluș”, mișcând brațele și picioarele împreună. De aici începe familiarizarea cu apa;
  • Respirația este foarte importantă și acest lucru trebuie învățat treptat. Învățați copilul să se scufunde peste gură, lăsați-l să sufle, ca și când ar stinge lumânări, apoi lăsați-l să se scufunde peste nas. Numai atunci când îl simțiți pregătit și în siguranță puteți trece la o scufundare cu tot capul. O pereche de ochelari de înot îl vor ajuta mult;
  • Când copilul a învățat să se miște bine, puteți continua să eliminați câte un braț cu care îl susțineți și să-l lăsați singur. Dar, inițierea se face întotdeauna cu un colac;
  • Aripioarele și vestele de salvare sunt indispensabile la început, în timpul descoperirii înotului. Continuați să eliminați treptat fiecare accesoriu, sărbătorind împreună cu copilul fiecare etapă a autonomiei cucerite;
  • Învățați copilul să fie prieten cu apa și cu marea. Copilul trebuie să simtă marea ca prieten, el nu trebuie niciodată să înoate împotriva ei, ci împreună.

 

My title page contents