Beneficiile propolisului pentru sănătate. Acțiunile uimitoare ale propolisului

Beneficiile propolisului pentru sănătate

Te-ai gândit vreodată cât de uimitoare sunt albinele și care sunt beneficiile propolisului pentru sănătate? Stupul este o „farmacie” tradițională, toate produsele apicole fiind extrem de benefice pentru sănătatea noastră. Iar propolisul nu trebuie să lipsească din casă.

 

Propolisul este o substanță preparată de albine din rășina culeasă de pe mugurii și ramurile tinere de cireș, vișin, plop, mesteacăn, brad, molid, arin, la care adaugă ceară și secreții proprii.

Beneficiile propolisului pentru sănătate. Cum acționează propolisul?

Propolisul acționează asupra corpului nostru în diferite moduri: stimulează timusul, glanda responsabilă de reglarea sistemului hormonal și imunitar în perioada pubertății. Activează metabolismul celular și stimulează divizarea celulelor (explică modul în care propolisul acționează asupra vindecării rănilor, accelerând cursul). În geriatrie, propolisul are un cuvânt greu de spus. Propolisul este un adjuvant în toate inflamațiile pielii și membranelor mucoase, chiar și în cele cu producție de puroi.

Beneficiile propolisului pentru sănătate. Împotriva alergiilor

Propolisul este util, de asemenea, în alergii (vezi mai jos și contraindicații). Datorită combinației de polen și de substanțe active, prescrise în aceste cazuri, tratamentul este de tip „desensibilizare“. Acesta are ca scop să obișnuiască sistemul imunitar la alergeni. Astfel încât atunci când sezonul de înflorire va elibera cantități mari de polen în aer, reacția va fi mai puțin intensă. Dacă acest efect este apoi adăugat la cel antiinflamator și decongestionant tipic propolisului, simptomele pot fi reduse semnificativ. Trebuie consultat medicul înainte

Un mod util, dar nu întotdeauna eficient, de prevenire a reacțiilor adverse, este: răspândirea unei cantități mici de propolis într-o zonă în care pielea este mai delicată și repetarea operației în aceeași zonă după 24 și 48 de ore. Dacă pielea se înroșește, înseamnă că nu tolerezi acest tip de propolis, deci trebuie să eviți să-l iei.

Precauții și contraindicații

Propolisul nu trebuie administrat copiilor sub vârsta de 3 ani. Subiecții care sunt conștienți de alergii și intoleranță la produsele rezultate din stup, sau cu alergii la polen și/sau venin de albine, nu trebuie neapărat să utilizeze produse care conțin propolis.

Produse bazate pe propolis. Formule comerciale și indicații terapeutice

Formele farmaceutice de pe piață sunt numeroase. Dar cele mai frecvent utilizate sunt: extract hidroalcoolic sau tinctură, (10-40 picături, de 2-3 ori pe zi); extractul uscat (1 sau 2 capsule de 200 mg de 2-3 ori pe zi); comprimate masticabile (1 de 3 ori pe zi); extract glicolic pentru uz extern. Apoi avem: creme, unguente, loțiuni, spray-uri și apă de gură. O bună tinctură de propolis ar trebui să conțină 50 până la 70% propolis. Aceste produse sunt folosite pentru diverse probleme, astfel încât se poate spune că propolisul este un fitoterapeutic care oferă un ajutor valoros în tratarea diferitelor simptome:

  • Boli otorinolaringologice (inflamație a gurii și a faringelui, răceli, sinuzită, amigdalită și otită);
  • Boli de tract respirator (rinită alergică și bronșită acută și cronică);
  • Bolile de tract digestiv  (gingivită, halitoză, ulcerații la nivelul gurii, dureri de dinți, abcese dentare, ulcere gastrice și duodenale);
  • Bolile aparatului urogenital (nefrita, cistita, inflamația uretrei, prostatei, vaginului);
  • Boli de piele (psoriazis, acnee, răni purulente greu de vindecat, arsuri).
My title page contents