Ce ar putea speria mai tare o tânără mămică decât bolile copilului în primul an... Reacție de altfel firească.

Ce ar putea speria mai tare o tânără mămică decât bolile copilului în primul an… Reacție de altfel firească. Însă cu ajutorul și sfaturile pediatrului, puiul de om va ieși cu bine din aceste ”turbulențe”.

 

Dintre toate bolile copilului în primul an de viață, febra pare să le pună cel mai tare pe jar pe mămici. Doar că nu este ea singura care aduce furtună în Paradis, nopți nedormite și plâns de neconsolat. Ar mai fi și diareea, vărsăturile sau dermatita atopică. Să vedem cum le faci față!

Febra

În primul rând trebuie subliniat că febra nu este o boală ci o reacție normală a organismului care luptă cu o infecție. Dar este un motiv serios de a te adresa pediatrului. La nou-născut, o temperatură de 38 de grade Celsius sau mai mare este considerată febră. Prima măsură care poate fi luată până la întâlnirea cu medicul este administrarea de siropuri antitermice. Cu respectarea dozelor indicate, în funcție de vârsta și greutatea copilului. Se mai pot efectua frecții cu apă călduță (cu două grade mai mică decât temperatura corpului bebelușului), la fiecare 2-3 minute, până când apa ajunge la o temperatură de 30-34 de grade Celsius. Hidratarea copilului (lapte, ceai, apă) este foarte importantă. ATENȚIE! Nu se vor face frecții sau împachetări cu spirt sau oțet pentru că pot induce intoxicări etilice!

Diareea

Un număr mare de scaune foarte moi sau lichide, care conțin mucozități sau chiar urme de puroi ori sânge sunt dovada că micuțul are diaree. Poate apărea ca urmare a unei infecții virale sau bacteriene, a unei alergii sau ca reacție adversă la un medicament. Pericolul cel mai mare îl reprezintă deshidratarea, așadar primele măsuri vizează menținerea unei hidratări corespunzătoare. Pasul doi:  fuga la pediatru!

Vărsăturile

Mai înainte de orice va trebui să înveți să deosebești vărsăturile de regurgitații, în cazul nou născuților. Regurgitarea este o eliminare spontană a unei cantități mici de lapte, este normală și, atâta vreme cât nu este abundentă, nu e nici periculoasă. Vărsăturile, însă, se manifestă prin eliminarea conținutului stomacului în jet violent. Acestea semnalează prezența unei viroze, a unei boli respiratorii, a unei otite medii sau a unei infecții urinare. Diagnosticul exact va fi stabilit de medic.

Dermatita atopică

Între bolile copilului în primul an, dermatita atopică ocupă un loc ”de cinste”. Pielea sensibilă a bebelușului poate reacționa la agresivitatea detergenților sau balsamurilor pentru rufe, a produselor de igienă pe care le folosești la băiță (dacă nu au formule speciale pentru nou-născuți) sau a fibrelor sintetice ale hainelor. Așa că acele pete roșii apărute mai întâi pe obraji și apoi extinse pe gât, mâini, picioare și în final pe tot corpul, sunt caracteristice dermatitei. La fel și mâncărimile care îl chinuiesc. Elimină toți factorii declanșatori și lasă-te pe mâna pediatrului pentru tratament.

My title page contents