Alergia la fructe de pădure. Care sunt simptomele și ce e de făcut?

Alergia la fructe de pădure

Afinele, zmeura, murele, coacăzele negre și roșii, toate intră sub denumirea de fructe de pădure. Ele reprezintă o rezervă bogată de nutrienți și compuși bioactivi, cum ar fi flavonoide, fenoli, antocianitaninuri. Dar și alte substanțe nutritive, cum ar fi zaharuriuleiuri esențialecarotenoizivitamine (în special vitamina C și vitamina A ) și minerale (mangan, iod).

 

Alergia la fructele de pădure apare destul de rar la copii sau la adulți, deoarece este o alergie sezonieră. Orice părinte trebuie să fie atent la alimentația celui mic și să introducă treptat fructele în mesele acestuia.

Unele persoane pot prezenta o reacție alergică la aceste fructe. Simptomele sunt, în general, ușoare. Cu toate acestea, pentru ceilalți, reacțiile pot fi extreme și, uneori, pun în pericol viața. S-a constatat că afinele au un conținut ridicat de salicilat. Dacă sunteți alergic la afine, este posibil să aveți o sensibilitate la acest compus. Dacă ați mâncat afine și aveți simptome de alergie, contactați imediat un medic pentru tratament. O reacție comună la o alergie la alimente este umflarea buzelor, feței, limbii și a gâtului, numită angioedem. Când este expus la afine, organismul produce anticorpi imunoglobulinici și histamine, care determină umflarea caracteristică a țesuturilor. Zona alergică este, de obicei, dureroasă și poate provoca mâncărimi. Cu cât umflarea este mai profundă, cu atât produce mai multă durere.

Anafilaxie

Dacă cineva are o reacție alergică puternică la afine, se poate dezvolta anafilaxie în cazul în care poate apărea o constricție extremă a căilor respiratorii: umflarea gâtului, scăderea severă a tensiunii arteriale și un puls rapid. Adesea, amețeli, amețeală și pierderea cunoștinței precedă umflarea. Anafilaxia pune viața în pericol și necesită o atenție medicală imediată. Dacă apare umflarea în gât, nu așteptați niciodată să se diminueze simptomele, deoarece acestea pot înrăutăți progresiv și pot opri fluxul de aer. Contactați imediat un medic.

Cum se manifestă un copil alergic la fructele de pădure?

  • secreții abundente la nivelul căilor nazale
  • apariția indigestiei sau a unor erupții la nivelul pielii
  • mâncărimea din jurul gurii este și ea prezentă, alături de iritarea pielii

În cazul în care copilul are eczeme, crampe la stomac, diaree și/sau probleme la căile respiratorii, este indicat să luați legătura cu un medic pediatru. Copilului îi poate curge nasul în permanență sau poate prezenta inflamații la nivelul pielii.

Mâncărimea din interiorul și exteriorul gurii poate crea o stare de disconfort și iritare. Copilul care în trecut a suferit alergii la alte tipuri de alimente este predispus și la alergia la fructele de pădure. Tusea care persistă este și ea prezentă atunci când alergia s-a declanșat. Copilul se poate speria și poate avea senzația de sufocare. Este important ca cel mic să nu intre în panică. Altfel, se poate agrava starea lui. Alergiile la fructe au loc adesea în cazul fructelor de pădure proaspete. Dacă acestea sunt gătite, factorul alergen se elimină. Totuși, aceste fructe sunt consumate mai mult în stare crudă, proaspătă. Singurul avantaj este că sunt fructe sezoniere (dacă excludem cele congelate care se găsesc tot timpul anului). Prin urmare, dacă se consumă doar vara-toamna, alergia e una trecătoare, de scurtă durată.

Cum poate fi tratată alergia la fructele de pădure?

De regulă, sunt prescrise medicamentele antihistaminice. Acestea au rolul de a reduce mâncărimea și inflamația. Se pot administra pe cale orală sau locală. De asemenea, este indicat să fie folosit cărbunele medicinal, deoarece acesta calmează și are rol antispastic.

Există și spray-uri nazale care servesc la desfundarea nasului și ajută copilul să aibă o respirație sănătoasă. În cazul unei forme ușoare de alergie la fructele de pădure se poate administra un sirop cu proprietăți antialergice. Totuși, vizita la doctor este necesară deoarece doar acesta poate stabili exact despre ce fel de alergie este vorba și ce trebuie să faceți.

My title page contents