Copilul rămâne o seară la bunici – Separarea ocazională de părinți ajută dezvoltarea mentală, așa susține psihologul. O seară cu copilul la bunici este bună atât pentru cuplu, cât și pentru cel mic. Iată câteva sfaturi pentru părinți și bunici oferite de Sara Piattino, psiholog, psihoterapeut și doctor în psihologie și științe cognitive la Universitatea din Genova.
Sunt acei părinți cărora le este greu să se despartă de copiii lor, dar este important ca mama și tata să-și aloce uneori propriul spațiu pentru a trăi în cuplu. Pentru a redescoperi acea complicitate, vitalitate și intimitate pe care prezența continuă a copiilor le poate ascunde.
Ocaziile de separare de copii sunt utile în special mamei, care tinde să creeze o relație exclusivă cu copilul. Astfel, aceasta va putea să se redescopere ca femeie. Odată cu maternitatea, majoritatea mamelor, tind adesea să neglijeze acest aspect. Din acest motiv, mama nu trebuie să nutrească sentimente de vinovăție, dacă uneori decide să-și încredințeze copilul altora.
Separarea ocazională dintre părinți și copil este bună pentru dezvoltarea mentală a copilului
Separarea de copil din când în când este, de asemenea, utilă pentru a asigura o creștere sănătoasă și armonioasă a copilului din punct de vedere psihologic. O distanță corectă, de fapt, favorizează construirea identității copilului. Care doar prin separare are posibilitatea de a avea primele experiențe de autonomie și de a se dezvolta ca individ.
Conform mai multor studii, copilul nu trebuie să aibă un singur îngrijitor. Adică o singură figură de referință care să aibă grijă de el, deoarece interacționând cu mai multe persoane își antrenează abilitățile de comunicare și relaționare.
Specialistul susține că, paradoxal, anumite experiențe de autonomie erau mai ușoare în trecut, când mamele aveau mai mulți copii și delegarea paternității era văzută ca cel mai normal lucru, pentru că frații mai mari sau alți membri ai familiei erau cei care aveau grijă de cei mai mici. Astăzi, când sunt din ce în ce mai puțini copii, mama gestionează aproape toată creșterea copilului. Și are nevoie de un respiro!
Copilul rămâne o seară la bunici. Sfaturi de la specialist pentru părinți (în special pentru mame!)
Este interzis să pleci cu inima frântă: salută copilul cu bucurie și seninătate
Dacă lași copilul la bunici sau la altcineva cunoscut și pleci supărată, îi vei transmite copilului o expresie tristă și anxioasă. În consecință, acesta se va simți anxios și nesigur de ceea ce îl așteaptă și se va împotrivi plecării tale. Întâmpină copilul cu un zâmbet și privindu-l în ochi, pentru că privirea diluează anxietatea.
Nu te furișa
De asemenea, este interzis să dispari brusc: copilul trebuie să fie întotdeauna avertizat că mama și tata pleacă. Altfel când va afla că nu mai ești lângă el, va avea sentimentul că a fost abandonat.
Asigură-l de întoarcerea voastră
Fie că sunteți plecați doar o noapte sau câteva zile, îi vei spune întotdeauna copilului când vă veți întoarce. Bunicii la rândul lor îl vor asigura pe copil că părinții vor lipsi, dar se vor întoarce în ziua X. Pentru că este corect ca și mama și tata (care se iubesc) să își poată lua un moment pentru ei înșiși. Fără ca asta să însemne că-l iubesc mai puțin pe el.
Lasă-i un obiect tranzacțional
Fie că este vorba de animalul de pluș preferat sau de păturica lui iubită, acesta este un gest cu semnificație „magică”, care îl face pe copil să se simtă ca acasă chiar și atunci când este plecat. Ca o parte din el care îl urmărește chiar și pe drum, care îi ține companie și îl consolează, care are un „gus” familiar.
Când vă întoarceți, copilul are nevoie să-i dedicați ceva timp
Când vă veți întoarce acasă, să-l îmbrățișați mult! Să-i spuneți că v-a fost dor de el, să-l întrebați ce a făcut în absența voastră. Pe scurt, copilul are nevoie de voi și de timp, pe care să i-l dedicați. Fără a vă distrage atenția și fără a vorbi la telefon în timpul petrecut cu el.