Prin piețe și mari magazine de grădinărit și bricolaj a început goana după brazi. Fiecare caută înălțimea perfectă, desimea perfectă și… prețul corect. Tu l-ai împodobit? Brad natural sau artificial, de care ai?

 

Nu o să vă mint cu nimic. De mulți, de foarte mulți ani, de Crăciun împodobesc brazi artificiali. Doar modelele le-am mai schimbat. Ba a fost canadian, ba a fost pin, ba cu, ba fără conuri. Numai brad artificial alb nu am cumpărat niciodată, pentru că e îngrozitor de nenatural. Dar vă spun cu mâna pe inimă: mi-e tare dor de unul natural… Pentru că oricât de reușit ar fi falsul brad, tot fals este. Mă consolează numai gândul că, în ultimii ani, n-am mai găsit brazi naturali care să și miroasă. Așadar: brad natural sau artificial?

Brad natural sau artificial

Motivele pentru care am ales bradul artificial sunt mai multe. O dată pentru ca am considerat că salvez anual un brad de la tăiere. A doua oară pentru că este mai economic din punct de vedere financiar. Și a treia oară pentru că… nu lasă mizerie în casă. În ceea ce privește primul și cel mai important aspect, m-am înșelat. În continuare piața are o ofertă mai mare decât cererea. În consecință, o grămadă de brazi sunt tăiați inutil. M-am înșelat la fel ca cei care cred că un brad artificial este mai bun pentru mediu. Un brad artificial de doi metri înălțime are de două ori amprenta de carbon a unuia natural care ajunge la deșeuri.

Motive să alegi brad artificial

Poate că nu știai, dar există persoane care manifestă alergie la bradul natural. De fapt este o alergie la mucegaiul care se acumulează pe trunchi și ramuri. Alergia se manifestă prin mâncărimi ale pielii. În consecință, bradul artificial este opțiunea lor. Apoi, una este să plătești în fiecare an prețul unui brad natural, și alta este să îl poți folosi câțiva ani pe cel artificial. Fără efortul de a mai și merge să îl cumperi, de a-l mai căra și ciopli…

Motive să alegi bradul natural

Cel dintâi este, desigur, mirosul. Asta dacă ai norocul să găsești un brad românesc, nu unul de import. Un alt motiv este autenticitatea lui. Mulți se declară încântați de faptul că, în fiecare dimineață, bradul natural arată diferit decât arăta seara: crengile lui sunt mai aplecate. În plus, alegerea bradului și cumpărarea lui este o tradiție de familie, un eveniment special care marchează venirea Crăciunului.

Cum alegi bradul natural

Măsoară înălțimea camerei și ia în calcul spațiul de care are nevoie în jur. În acest fel eviți riscul de a fi nevoit să îl…. ciopârțești. Nu aștepta până în ultima zi, în Ajun, să îl cumperi. E posibil să nu mai ai ce alege și să te mulțumești cu ce găsești.
Nu cumpăra niciodată un brad gata ambalat, în plasă. Poate ascunde mai multe defecte.
Treci cu degetele peste ramuri sau lovește cu trunchiul de pământ, să vezi dacă îi cad acele. Dacă da, înseamnă ca este un brad care se va scutura în scurt timp. Un brad proaspăt are acele de culoare verde închis.

Cum ai grijă de bradul de Crăciun

Scoate-l cât mai curând din plasă. Nu aduce bradul imediat în casă. Cioplește coaja de la baza trunchiului și pune-l într-o găleată cu apă. Bradului îi este sete! Dacă l-ai cumpărat cu mai multe zile înainte, păstrează-l afară până când îl vei împodobi. Asigură-i apa necesară, turnând periodic în „piciorul” în care îl fixezi. De preferat este ca, în casă, să nu stea în apropierea unei surse de căldură.

My title page contents