Mie imi place sa incerc. Sa degust. Sa ma bucur de nou. Si imi place in egala masura sa impart cu ceilalti. Asa ca, atunci cand am gustat pentru prima data aceasta salata, gandul mi-a fugit la voi.
Aceasta reteta magica am aflat-o de la o amica din Indonezia. Si vreau sa ii multumesc pentru inspiratie.
Am ales aceasta reteta pentru ca e simpla de preparat, e gustoasa si foarte sanatoasa. Si….in plus de toate e hipocalorica, adica e perfecta daca vrei sa slabesti.
Cap Cay sau Cap Cai inseamna legume asortate. Desi e considerata o mancare tipic indoneziana, salata noastra isi trage radacinile din bucataria traditionala chinezeasca din regiunea Fujian.
Cap Cay Kuah e o reteta care iti permite sa te joci, sa experimentezi. De ce? Ea presupune gatirea la wok a 10 tipuri de legume. Ulterior peste acestea, adaugi fie peste sau fructe de mare, fie carne de pui sau de vita. Sau nuci caju, daca esti vegetarian.
Exista 2 tipuri de Kuah (sos) – reteta cu sos rosu sau reteta cu sos alb. Sosul rosu e folosit in Indonezia pentru a da un gust mai dulce mancarii, in timp ce sosul alb e doar zeama lasata de legume, la care se adauga sos de stridii, pentru gust.
Ce legume alegi? Conopida, brocolli, varza, varza chinezeasca, morcovi (care sunt legumele de baza), napi, ciuperci, praz, andive, urechi de lemn, usturoi, ceapa etc. Insa, stii ca ai libertatea sa experimentezi. Sa alegi ce legume iti plac.
De regula se folosesc:
– 4 catei de usturoi, tocati marunt
– o legatura de ceapa verde
– 1/3 lingurita de ghimbir macinat sau de 2 cm ghimbir proaspat, zdrobit
– 1 lingura sos de stridii
– 100 gr carne de vita/pui /peste feliate cubulete sau fructe de mare sau nuci caju
– 1 cana de broccoli, taiat cubulete
– 1 cana de conopida, taiata cubulete
– 1 cana morcov (feliat)
– 1 cana de varza, cuburi
– 1 bucata andiva
– 1 buc ardei gras
– 300 ml de apa
– Sare si zahar pentru gust
– Piper
– 1 lingura unt sau ulei
– 1 lingura amidon de porumb
Se calesc intr-un wok timp de aproximativ 2 minute la foc mic 4 catei de usturoi taiati marunt. Adaugam putin ghimbir taiat marunt, pe care il calim aproximativ 1 minut. Adaugi carnea (peste, vita sau pui) sau nuci (daca sunteti vegetarian) apoi legumele care se calesc mai greu ( cum ar fi morcovul, brocolli, ardeii etc). Acum poti pune si jumatate din cantitatea de apa, sosul de stridii, sare si zahar, pentru gust. Nu lasa legumele sa se prajeasca, deoarece ele nu trebuie sa-si piarda culoarea. La sfarsit, se adauga legumele verzi, frunzele de varza / andive etc / ceapa verde si restul de apa. Nu uita sa condimentati cu piper, dupa gust. Se serveste cu orez facut la aburi.
Selamat makan sau… pofta buna!