Casa de Monede, lider în România în distribuția de monede și medalii comemorative de colecție, celebrează 200 de ani de la Revoluția din 1821, condusă de Tudor Vladimirescu prin lansarea unei medalii comemorative. Aceasta va fi oferită cu titlu gratuit într-un tiraj de 50.000 de exemplare, în ordinea înscrierilor pe site-ul campaniei, în limita unei medalii per gospodărie.
Tudor Vladimirescu – figură emblematică pentru istoria Țării Românești
Tudor Vladimirescu se remarcă în războiul ruso-turc (1806-1812) unde participă ca voluntar în armata țaristă alături de pandurii din zona Olteniei. Datorită curajului și a capacităților sale militare, obține gradul de locotenent și este decorat cu ordinul „Vladimir”, clasa a III-a.
Fiind o personalitate a vremii, cu spirit de inițiativă, conexiuni în multe medii sociale, vorbitor de limbi străine și apropiat al Consulatului Rusiei la București, Tudor Vladimirescu devine persoana ideală care va conduce mișcarea de emancipare a țării pentru restabilirea autonomiei în fața Imperiului Otoman.
Revoluția Română din 1821 a fost expresia nemulțumirilor acumulate la nivelul tuturor claselor sociale de-a lungul secolului XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea, nemulțumiri generate de criza economică și politică în care se aflau Țările Române.
Revoluția condusă de Tudor Vladimirescu a fost, într-un fel, paradoxală: deși a fost înfrântă, ea nu a eșuat de fapt, întrucât cel mai însemnat dintre scopurile ei politice a fost atins. Începând din 1822, atât în Țara Românească, cât și în Moldova, s-a încheiat neagra epocă a domniilor fanariote, iar cele două principate au căpătat dreptul de a avea – din nou, după mai bine de un secol – domnitori pământeni.
„Revoluţia de la 1821 condusă de Tudor Vladimirescu a fost unul dintre evenimentele care au marcat începutul procesului de renaştere naţională a României. Revoluţia a avut cauze naţionale, economice şi sociale şi, deşi a fost în cele din urmă înfrântă, a adus în atenţia cancelariilor marilor puteri europene situaţia din Principatele Dunărene şi a determinat Imperiul Otoman să pună capăt domniilor fanariote. Mândru, precis, cu spirit de luptă și o ambiție puternică – așa l-au descris contemporanii pe Tudor Vladimirescu, conducătorul Revoluției din 1821. Portretul său devenit emblematic, cu statura sa impunătoare pe un cal, se îmbină perfect cu însușirile acestuia, devenind astfel motivul grafic principal al medaliei comemorative, lansate cu ocazia aniversării a 200 de ani de la Revoluția condusă de însuși Tudor Vladimirescu. Acum puteți comanda GRATUIT medalia comemorativă Revoluția din 1821.” – a declarat Libor Veselý, Director Casa de Monede.
Medalia poate fi rezervată pe site-ul oficial www.medaliegratuita.ro. sau telefonic, la numărul 021 9787, și va avea disponibilitate limitată: o singură medalie alocată unei familii. Cererile vor fi procesate în ordinea primirii, în limita stocului disponibil. Persoanele care comandă medalia vor avea de achitat doar costul de expediere și de ambalare în valoare de 14,99 lei.
***
Despre Casa de Monede
Casa de Monede este lider în România în distribuția de monede și medalii comemorative de colecție emise de cele mai renumite monetării din lume, fiind furnizor înregistrat la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor pentru vânzarea de monede și medalii comemorative din metale prețioase.