Progesteronul, denumit și „hormonul de sarcină”, este un hormon care se găsește în mod natural în corpul femeii. Acesta joacă un rol esențial atât înainte de sarcină cât și pe parcursul ei. Ceea ce îl face să fie atât de important este faptul că e vital în primul rând pentru a obține sarcina și mai apoi și pentru a o putea păstra.
Știai că. fără o cantitate adecvată de progesteron este imposibil să rămâi însărcinată, deoarece este împiedicată ovulația. Sau, dacă să zicem că totuși reușești, ovulul fertilizat nu va putea supraviețui în mediul în care este eliberat și nici corpul nu va fi capabil să hrănească și să păstreze embrionul.
Ia aminte la progesteron și estrogen
Atunci când sarcina nu poate fi obținută pe cale natural și se apelează la un tratament de fertilitate, specialistul va avea în atenție, printre multe alte aspecte, și cei doi hormoni – pereche: progesteronul și estrogenul. Produs de ovare, progesteronul este, așadar, hotărâtor în reglarea unor importante funcții ce privesc fertilitatea:
-
ajută la îngroșarea mucoasei uterului (endometrul), pregătindu-l pentru a primi ovulul fertilizat;
-
asigură cantitatea adecvată de mucus de col uterin;
-
previne respingerea imună a embrionului;
-
ajută corpul să transforme grăsimea în energie pe parcursul sarcinii
-
crește libidoul în perioada de ovulație;
-
activează osteoblastele cu rol în formarea sistemului osos al fătului;
-
normalizează coagularea sângelui în vederea nașterii
Dacă organismul nu produce cantitatea suficientă de progesteron care să susțină o sarcină, acest lucru determină simptome printre care ciclu menstrual redus sau absent, uscăciune vaginală, crampe, sâni inflamați, dureri de cap, avorturi spontane recurente și anxietate sau chiar depresie.
În majoritatea tratamentelor în vederea realizării unei fertilizări in vitro, administrarea de progesteron este necesară. Fie pentru că producția de progesteron a ovarelor este slabă sau chiar inexistentă, fie pentru că unele dintre tratamentele pentru fertilitate suprimă capacitatea organismului de a produce acest hormon. Sau pentru că unele proceduri pot duce, chiar și involuntar, la îndepărtarea celulelor din ovare care îl produc.
Odată ce specialistul în infertilitate a identificat un dezechilibru în privința progesteronului și a luat măsuri pentru corecție, este foarte probabil să poți rămâne mai ușor însărcinată. Nivelul de progesteron este depistat printr-un simplu test de sânge.
Rolul progesteronului se prelungește și în sarcină
După o implantare reușită, rolul progesteronului este în continuare esențial, prin menținerea condițiilor pentru ca endometrul să ofere embrionului/fătului un mediu favorabil dezvoltării. După 8 – 10 săptămâni de sarcină, placenta va prelua producția de progesteron a ovarelor, ridicând substanțial nivelul acestuia.
Tot progesteronului i se mai datorează, în sarcină, întărirea musculaturii pelvine și stimularea țesutului mamar pentru a favoriza lactația.