Cand esti insarcinata mananci pentru doi, dar asta nu inseamna ca trebuie sa dublezi portiile. Uite ce sa introduci in meniul tau de sarcina.
In primul trimestru de sarcina ai nevoie de un plus de fier. Acesta este unul dintre mineralele care se epuizeaza rapid, iar pentru reefacerea depozitelor de fier organismul are nevoie de aproximativ 6 saptamani in care sa consumi alimente bogate in fier sau sa iei suplimente. Ai grija insa, nu lua suplimente fara avizul unui medic, excesul de fier ataca rezervele de zinc din corp, mineral esential pentru sanatatea sistemului imunitar si provoaca, printre altele, probleme cu constipatia. Tine cont de faptul ca ceaiul si cafeaua impiedica absorbita fierului, in timp ce vitamina C o stimuleaza. Carnea, spanacul, tofu, cerealele integrale, dar si caisele uscate, foarte bogate in fier si care previn constipatia – nu ar trebui sa lipseasca din meniul tau in sarcina.
Un alt nutrient de care si tu, dar si bebelusul aveti mare nevoie este acidul folic. Stii deja ca acesta previne defectele de tub neural. De altfel, inca dinainte de instalarea sarcinii se recomanda ca viitoare mamica sa ia suplimente de acid folic, acestea fiind recomandate si in primele 12 saptamani de sarcina, pentru a asigura buna dezvoltare a fatului. Broccoli, mazare, spanac, vegetale cu frunze verzi reprezinta surse bune de acid folic.
Creierul bebelusului are nevoie de cantitati importante de acizi grasi esentiali (de tip Omega 3 si Omega 6), pentru a se dezvolta. Pestele gras (somon, macrou), semintele de in, uleiul de masline sau nuci presat la rece sunt bogate in acizi grasi esentiali.
Vitamina A este si ea importanta in sarcina. Are un rol important in buna functionare a sistemului imunitar al viitoarei mamici, dar este importanta si pentru buna dezvoltare a celulelor, oaselor, pielii, ochilor si dintilor bebelusului. Un nivel insuficient de vitamina A poate declamsa nasterea prematura sau probleme de vedere, in timp ce supradoze (valori mai mari de 8000 u.i) pot pune in pericol fatul si sarcina. Nu risti sa consumi prea multa vitamina A daca introduci in meniul tau ardei gras rosu sau galben sau morcovi.
Contrar parerii generale, in sarcina chiar nu trebuie sa mananci pentru doi. In primul trimestru nu ai nevoie de un aport caloric suplimentar. Abia in trimestrele II si III se ai nevoie de aproximativ 300-500 de calorii zilnice in plus. Ai grija sa iti alcatuiesti meniul astfel incat sa stai departe de caloriile goale, zaharuri, grasimi saturate si trans.
Mananca putin si des si fereste-te de bauturi dulci si acidulate, dar si de prajeli sau mancaruri grele – acestea accentueaza starea de greata si ingreuneaza digestia. In timpul celor 9 luni de sarcina progesteroul in exces afecteaza intreg sistemul digestiv si tranzitul intestinal, asa ca este de preferat sa-ti menajezi organismul.
foto Shutterstock