Ce n-as mai face la al doilea copil. Dar si ce as face la fel! Ehehe, am o lista lunga, esti pregatita sa ma asculti? Pentru ca am facut multe greseli la primul copil, am zis sa le notez ca sa le evit la al doilea.
Primul copil aduce in majoritatea cuplurilor – rodate sau mai putin rodate – un adevarat taifun! Innebunita de multitudinea de informatii despre cum se cresc copiii azi, mama aflata la prima experiență de acest gen, se izolează sub un clopot de sticla impreuna cu bebelusul. Aici, nimic nu ii mai poate atrage atentia de la cum respira, cat casca, cum doarme cel mic. In afara poate, doar de propriile dureri – operatia de cezariana, mastita, oboseala.
Tatal…
La polul opus, tatal, mai putin inzestrat de la natura pentru ingrijirea copilului in primele luni de viata (nu toti, am vazut si cazuri de tati senzationali in perioada asta!) se simte ignorat. Neputincios, a cincea roata la caruta si este expediat la treburile de jos, cum sunt cumparaturile si curatenia in casa. Hai, poate, dar doar daca trece aceste doua probe cu brio, poate sa plimbe copilul pe afara in carucior.
CE N-AS MAI CUMPARA
N-as mai cumpara atat de multe produse cosmetice „speciale pentru bebelusi”. Si nici nu i-as mai face baie zilnic, folosind tone de sampon fara lacrimi si uleiuri linistitoare pentru masaj. Am facut asta si ne-am pricopsit cu o dermatita de toata frumusetea!
Apa calda
Baia calda e suficienta pentru linistire, simtisem asta pe pielea mea. Stiu ca al doilea copil se va bucura de baita la fel ca primul. Acum, insa, am de gand sa-l spal cu infuzii de musetel (dezinfecteaza si calmeaza) sau cimbru. Cu flori de tei, galbenele sau tarate. Iar pentru masaj i-as face eu un ulei vegetal, presat la rece, cu cateva picaturi de ulei esential de lavanda.
Pompe si biberoane
Nu mi-as mai lua pompa de san sau biberoane de toate dimensiunile, decat daca voi ajunge in situatia in care chiar voi avea nevoie de ele.
Carucior
Nu as mai lua carucior X in 1, ci as opta pentru un sistem „poarta-ma”, perfect pentru primele luni. De la 6 luni as lua un carucior sport, usor, care sa se plieze si sa nu ocupe mult loc.
CE N-AS MAI FACE
-
Nu l-as mai cantari dupa fiecare baie, ci doar la controlul periodic de la medicul mediatru. Si, mai ales, nu l-as mai compara cu alti copii de varsta lui la nimic. Nici cat a luat in greutate, nici cand va sta in fundulet, nici cand va face primii pasi sau va vorbi pentru prima oara.
-
Nu l-as mai lua in patul nostru pe bebe, mi-a fost greu sa-l obisnuiesc sa doarma in al lui. As pune, insa, patul lui langa al nostru pentru primele trei-patru luni dupa nastere.
-
N-as mai chema doctorul pentru orice muc, planset, constipatie sau diaree.
-
N-as mai renunta la laptele meu in favoarea altor formule „asemanatoare” din comert si nici nu m-as mai stresa atata daca intr-o zi nu mananca atat cat ar trebui.
-
Nu m-as mai speria cand va veni vremea sa-i diversific alimentatia, pentru ca primului i-am servit nervii mei cu lingurita la fiecare masa.
-
N-as mai infofoli copilul 2 cum am facut cu copilul 1. Acest lucru nu l-a ferit de raceli, ci l-a transformat intr-un copil prea sensibil.
-
Nu m-as mai ingriji atat de mult de curatenie (stergeam praful de trei ori pe zi!) si nici de mancarea gatita pentru sot.
CE AS (MAI) FACE
As accepta ajutorul celor care se ofera sa-mi calce, ori sa-mi gateasca si chiar sa-mi plimbe copilul pe afara. N-am facut asta pentru ca am vrut sa fiu o supermama si sa le fac eu pe toate. Le-am facut, dar cu pretul transformarii mele intr-un zombie rautacios cu toti din jur si cu frustrari cat casa de mari.
Carti
As citi carti care sa ma binedispuna ori relaxeze, le-as citi cu voce tare, in timp ce as sta cu bebe. I-as citi lui carti frumoase de copii. As petrece altfel minunatele prime luni in care el nu are nevoie decat de mine, intreaga la cap, iau eu de el.
Excursii
As pleca cu el in concediu de la primele luni de viata. La primul copil am avut o teama imensa de calatorii departe de casa, așa că abia dupa ce a implinit trei luni am plecat la primul drum lung cu masina.