Ce să bei vara pentru a te hidrata corect? Când este cald, simțim nevoa să bem ceva rece, dar nu toate băuturile ne potolesc setea și ne ajută să ne hidratăm corect.
Așadar, ce să bei vara pentru a te hidrata corect?
Hidratarea este esențială pentru bunăstarea noastră, mai ales când căldura devine apăsătoare. Să aflăm ce e recomandat să bem vara pentru a ne hidrata corect, dar și ce băuturi trebuie evitate.
Lunile mai calde pun corpul nostru la încercare, crescând riscul de deshidratare. Odată cu creșterea temperaturlor transpiram mai mult, pierzand astfel o cantitate mai mare de lichide și de săruri minerale. Dacă organismul nu este reîncărcat cu lichidele pierdute, echilibrul hidric este alterat și organismul reacționează prin declanșarea diferitelor mecanisme de apărare. Prima dintre toate este setea, senzația care ne „cere” să bem și să restabilim echilibrul.
Când apare senzația de sete, procesul de deshidratare este deja în curs. Din acest motiv, este o bună practică să bei la intervale regulate pe parcursul zilei, chiar înainte de a simți nevoia. Copiii și vârstnicii sunt două categorii de persoane care simt mai puțin că le e sete și, prin urmare, sunt mai expuse pericolelor deshidratării.
Apa, principala și cea mai importantă sursă de hidratare
Pentru a te hidrata într-un mod sănătos, cea mai bună alegere este întotdeauna apa. Combinată cu o alimentație ușoară și echilibrată, apa ne permite să ne aprovizionăm cu toate sărurile minerale necesare bunăstării noastre, precum calciul, magneziul și potasiul, fără a adăuga zahăr sau calorii. Mai ales când este foarte cald, experții ne recomandă să bem cel puțin 1,5-2 litri de apă pe zi. În cazul în care transpiri mai mult, poți mări cantitatea de apă. Apa trebuie băută cu înghițituri mici și la temperatura camerei sau rece, niciodată înghețată, pentru a evita riscul de congestie.
Ce apă să bei vara?
Fie că este apă minerală sau apă potabilă de la robinet, orice apă este eficientă împotriva deshidratarii. Dacă ai nevoie de o apă diuretică sau dacă suferi de pietre la rinichi, poate ar fi potrivit să bei o apă care este puțin mineralizată sau cu conținut scăzut de minerale. Apele mediu mineralzate sau bogate în sare, în schimb, sunt mai potrivite pentru hidratarea sportivilor care au nevoie să restabilească echilibrul hidro-salin, dar și să stimuleze sistemul digestiv.
De asemenea, poți alege liber între o apă carbogazoasă sau plată, care hidratează în același mod. Unii susțin că apa carbogazoasă potolește mai repede setea, dar acesta este doar un efect temporar. De altfel, bulele acționează asupra receptorilor gustativi, blocând imediat senzața de sete și oferind o senzație de prospețime instantanee, dar de scurtă durată.
Alte băuturi utle pentru hidratare vara:
Deși apa este băutura ideală pentru recuperarea lichidelor și sărurilor, aceasta nu este singura alegere sănătoasă. Pe lângă apă, mai poți apela pentru hidratare și la:
Ape aromate: obținute prin lăsarea fructelor, legumelor, condimentelor și ierburilor aromatice în infuzie rece. Răcoritoare și vitaminice, sunt o idee simplă și sănătoasă pentru a te hidrata vara.
Ceaiurile din plante și infuziile neîndulcite: ghimbir și lămâie, mentă și ghimbir, infuzii de fructe… sunt doar câteva dintre numeroasele posibilități de a te hidrata într-un mod sănătos și gustos. Un sfat: încearcă și varianta fierbinte! Sunt chiar mai răcoritoare decât cele reci, deș pare greu de crezut.
Ceai decofeinizat: cum ar fi un ceai de rooibos roșu, care are și proprietăți antioxidante.
Extracte, cenfrifugate și sucuri cu fructe și legume de sezon; acestea se pot consuma la micul dejun sau ca gustare, dar fără a exagera, deoarece fructele conțin zaharuri.
Băuturi de evitat sau de consumat cu moderație vara:
Exstă unele băuturi care vara sunt foarte populare și care pot favoriza de fapt deshidratarea. Acestea ar trebui consumate cu moderație.
În acest sens, iată ce ar fi bine să eviți să consumi în zilele foarte călduroase:
Bere: O halbă proaspătă de bere este un mare clasic al verii, dar nu este un obicei sănătos. Pe lângă faptul că este calorică, berea conține alcool, care acționează ca un vasodilatator prin creșterea senzației de căldură și împiedicând hidratarea. Totuși, o bere bună este cu siguranță de preferat mai multor băuturi alcoolice, dar, la fel ca toate aceste băuturi, stinge setea doar pe termen scurt.
Vin: aceeași situație ca și în cazul berii, cu precizarea că acesta conține mai mult alcool.
Băuturi zaharoase și carbogazoase: acestea par să potolească setea, dar și în acest caz efectul este iluzoriu. După un moment inițial de ușurare, setea revine. În plus, apare și dorința de o nouă doză de zaharuri, cu efecte negative asupra sănătății și hidratării.
Băuturi spirtoase: acestea îmbină acțiunea alcoolului și a băuturilor zaharoase, motiv pentru care ar trebui eliminate complet vara.