„Mamă m-am plictisit, ce pot face?” Ce să faci când copilul tău se plictisește? Contrar credințelor, să te plictisești e de bine, dar ce să faci când copilul tău nu știe ce să mai facă?
În lumea agitată de astăzi, plictiseala este văzută ca un lucru rău. Cu toate acestea, copiii se plictisesc și nu poți opri asta. Dar, am vești bune pentru tine: plictiseala este bună pentru cel mic și, uneori, a nu ști ce să facă este absolut sănătos. Am devenit o societate care așteaptă satisfacție instantanee și copiii încep să intre în panică dacă nu au nimic de făcut.
De ce urăsc copiii să se plictisească?
Tehnologia și creșterea uriașă a activităților extracuriculare, cum ar fi sportul, și tot felul de cursuri ce au loc înainte sau după orele de școală, au creat o lume în care cei mici duc o viață foarte structurată. Cu puțin timp la dispoziție pentru a nu face nimic și pentru a înțelege ce vor să facă. Practic, aceștia nu au timp în care să se gândească ce să mai facă.
Pentru că, în cele mai multe familii ambii părinți lucrează, acesta este, de asemenea, un factor important. Deoarece copiii petrec mai mult timp implicați în activități organizate. Spre deosebire de generațiile care petreceau după-amiaza cu prietenii pe stradă gândindu-se și inventând jocuri. Astăzi, chiar și joaca de afară, pe stradă sau în fața blocului, nu mai este bine văzută. De multe ori prezintă sau este văzută ca un posibil pericol. Foarte puțini părinți au curajul să-și lase copiii să se joace nesupravegheați, afară.
Mai mult, tendința de a urmări viața altor familii pe rețelele de socializare, poate influența modul în care organizezi viața propriei familii. Uneori poți avea senzația că nu le încarci suficient programul copiilor tăi. Dar, departe de a fi un lucru rău, momentele de plictiseală, în care copiii trebuie să se bazeze pe ei înșiși, pe propriile lor idei pentru a se distra, sunt esențiale pentru o copilărie sănătoasă. Nu trebuie să-i sugerezi tu tot ceea ce să facă. Lasă-l să se provoace singur.
Ce să faci când copilul tău se plictisește? Plictiseala încurajează imaginația și creativitatea
Când copiii sunt lăsați singuri, ei sunt forțați să fie mai creativi și au o imaginație mult mai bogată în a găsi modalități de a se distra.
Oferindu-le copiilor posibilitatea de a încerca lucruri din proprie inițiativă, le crește sentimentul de descoperire și curiozitate. Și îi ajută să exploreze, ceea ce îi face fericiți. Oferindu-le, de asemenea, satisfacția că pot găsi ceva de făcut fără ajutorul unui adult din exterior. De fapt, cercetările au constatat că persoanele cărora li se atribuie o serie de sarcini plictisitoare pentru a le finaliza, arată mai multă imaginație atunci când li se cere să participe la o activitate de gândire creativă.
Copiii trebuie să învețe să ia inițiativă și să se gândească la modalități de îngrijire a propriei persoane care nu sunt dictate de altcineva. Acesta este cu siguranță un stimul important pentru imaginația și creativitatea lor.
Plictiseala dezvoltă abilitățile de rezolvare a problemelor copilului
Copilul tău așteaptă să-i dai mereu ceva de făcut, atunci când se plictisește sau nu are ceva prestabilit? Dacă așa stau lucrurile, e cazul să nu mai intervii, deoarece plictiseala îl va ajuta să-și dezvolte abilitățile de rezolvare a problemelor. Într-o lume în care copiii sunt în permanență stimulați, se pot simți inconfortabili dacă nu au nimic de făcut. Dar acest lucru încurajează inițiativa și rezolvarea problemelor. Deoarece aceștia trebuie să se bazeze pe ei înșiși pentru a face față „problemei” plictiselii.
A avea timp nestructurat pentru a se juca cu alți copii îl va ajuta pe copil să-și dezvolte abilități interpersonale, care se pierd în această generație obsedată de tehnologie. Atunci când copiilor li se oferă timp și spațiu fără a le distrage atenția, îi ajută să negocieze. Să colaboreze între ei și să dezvolte activități în comun.
Ei învață să comunice, să stabilească contact vizual și să citească limbajul corpului. Lucruri care pot fi învățate doar din experiență.
Plictiseala creează încredere
Când copilul are ocazia să aibă grijă și reușește să o facă cu succes, stima de sine crește. Când copiii au timp liber, pot încerca lucruri noi, își pot testa limitele și își pot asuma riscuri. Ceea ce le va construi încrederea.
Copiii de astăzi (la fel și adulții de azi) tind să fie atât de ocupați, încât ajung să aibă puțin timp să stea liniștiți și să-și lase mintea să rătăcească. A-și face timp să înțeleagă că sunt plictisiți de lipsa lucrurilor de făcut, le oferă posibilitatea să se gândească și să se cunoască mai bine. Cercetările au arătat că acordarea timpului minții pentru a rătăci, mai degrabă decât concentrarea continuă asupra activităților, este foarte importantă pentru sănătatea mintală.
Pe lângă faptul că au timp să se gândească, timpul nestructurat le oferă copiilor un sentiment mai mare de apartenență la o comunitate. Dar este important ca aceștia să aibă posibilitatea de a interacționa cu mediul lor. Astfel încât să simtă sentimentul de apartenență la locul în care trăiesc.
Copilul tău este plictisit? Permite-i această stare și explică-i că, de fapt, această plictiseală i-ar putea face copilăria mai fericită (în general). Dacă copilul tău este obișnuit să aibă timp foarte organizat, trecerea la un stil de viață în care este responsabil pentru opțiunile de petrecere a timpului liber poate fi dificilă.
Da, la început va fi dificil, deoarece copiii nu știu cum să procedeze. Va trebui să fii antrenorul de imaginație al copilului tău, dar odată ce scânteia este aprinsă, situația se va îmbunătăți.