Ce trebuie să știi despre parodontoză? Știai că tot mai multă lume se confruntă cu boala parodontală? Aceasta este o afecțiune cronică a țesuturilor care susțin dinții, și are la bază acumularea bacteriilor în cavitatea bucală. Numită frecvent și parodontită, boala este cauzată în principal de infecții bacteriene, responsabile de distrugerea progresivă a parodonțiului (aparat de susținere a dinților format din țesuturi moi și osoase).
Prezența tartrului pe dinți favorizează acumularea și înaintarea plăcii dentare, iar toate acestea conduc la formarea bacteriilor în pungile parodontale. În plus, dacă nu este tratată la timp, parodontoza poate „mânca” osul maxilarului până când dintele, care nu va mai fi susținut, va începe să se miște și, într-un final, va cădea. De altfel, boala parodontală a fost în trecut una dintre principalele cauze ale pierderii premature a dinților.
Care sunt cauzele care duc la parodontoză?
Parodontoza este un proces infecțios, profund generat de placa dentară. Este alcătuită din bacterii și toxine și este principala cauză a răspunsului inflamator al țesuturilor gingivale. Spălatul corect al dinților ajută la eliminarea acesteia, dar odată ce ai uitat, aceasta se reface după fiecare masă. Trebuie să mai știi că, dacă nu este îndepărtată în 2-3 zile, placa se mineralizează și devine tartru, iar acesta poate fi îndepărtat numai la un cabinet dentar.
Parodontoza poate fi favorizată de factori secundari, cum ar fi: un sistem imunitar slăbit, malnutriția , igiena dentară precară, fumatul și dinții strâmbi, care nu permit o igienă adecvată. „Pe lângă faptul că este o cauză a halitozei, parodontoza strică estetica și armonia zâmbetului, deoarece poate provoca gingivită, sângerări gingivale, recesiune gingivală cu expunerea rădăcinii și, într-un final, pierderea dinților. Toxinele bacteriene și propriul nostru sistem imunitar care răspunde la infecție duc mai întâi la gingivită, și apoi la distrugerea osului și a ligamentului parodontal. Totul se finalizează cu pierderea dinților.”, aflăm de la dr. Lorelei Nassar, medic specialist în cadrul clinicii care-i poartă numele.
Cum recunoști parodontoza? Care sunt semnele și simptomele parodontitei?
Simptomul este ceva ce simte pacientul, semnul este în schimb detectat de medic, fără a fi neapărat avertizat de pacient. Știai că dacă nu este depistată la timp, boala parodontală poate duce la extracția unor dinți irecuperabili, care au o resorbție osoasă avansată și mobilitate dentară marcată? Totuși, dacă ți se întâmplă să ajungi într-o astfel de situație, trebuie să știi că tendințele actuale, minim invazive și conservatoare pentru dinții lipsă, implică înlocuirea acestora cu ajutorul implantului dentar.
Semnele și simptomele parodontitei includ:
- Gingii roșii, inflamate și chiar dureroase;
- Recesiuni gingivale (gingia se micșorează);
- Spațiu mărit între dinți – atât din cauza scăderii stabilității dentare, cât și ca urmare a faptului că gingia se micșorează;
- Abcese parodontale;
- Sângerarea la periaj și la folosirea aței dentare;
- Gust metalic în gură;
- Halitoza;
- Pierderea dinților;
- Modificări ale ocluziei (mușcăturii).
Suferi de parodontoză?
„Probabil vei spune că nu, dar știai că 3 din 5 pacienți care ne calcă pragul clinicii sunt diagnosticați cu parodontoză? Evident, fără ca ei să știe acest lucru, deoarece această boală foarte neplăcură nu are simptome, nu generează dureri. Parodontoza este un inamic tăcut de cele mai multe ori. Astfel că, multe persoane nu știu că suferă de această afecțiune, că boala s-a instalat și, mai mult, că se agravează de la o zi la alta. Parodontoza este produsă de un grup de microbi care devin din ce în ce mai virulenți, iar acești microbi atacă exact zona de legătură dintre gingie și dinte. Corpul nostru ne trage de mânecă, ne dă un semnal de alarmă, să mergem la medic. Cu alte cuvinte, putem spune că parodontoza este răspunsul corpului nostru la avansarea infecției bacteriene.”, punctează dr. Lorelei Nassar, specialist cu o vastă experiență în domeniu.
Trebuie să știi că, parodontoza nu se transmite, dar bacteriile care o provoacă, cu siguranță, da.„În condițiile în care există acești microbi și sunt deja virulenți, imunitatea corpului este slăbită. Astfel că, se acumulează și mai mulți microbi. Dintele se mișcă, pare mai lung decât ceilalți, dar de fapt, el nu este mai lung, în realitate este afectat de parodontoză. În jurul lui s-a format deja o pungă parodontală și colcăie de microbi, și în loc de aceste fibre care susțin dintele foarte bine ancorat în alveola lui, se află un țesut moale și bolnav, care îl împinge afară. Astfel, apare această iluzie de falsă erupție. Dinții apar mai distanțați, pot să se creeze spații între ei. De aceea, subliniez încă o dată, necesitatea controlului periodic cu radiografie.”, adaugă dr. Nassar.
Ce măsuri să iei, pentru a preveni apariția parodontozei?
- Obligatoriu trebuie făcut un control dentar, cel puțin o dată pe an (recomandat la 6-12 luni),pentru a îndepărta placa și tartrul;
- Folosește periuțe de dinți cu păr moale – un remediu bun pentru a evita iritarea și mai mult a gingiilor umflate și inflamate;
- Renunță la fumat;
- Folosește o apă de gură antiseptică;
- Spală-ți întotdeauna dinții după fiecare masă;
- Alternează pastele de dinți abrazive (cu efect de albire ) cu paste de dinți mai delicate;
- Folosește ața dentară cel puțin o dată pe zi, pentru a îmbunătăți curățarea dinților.
Cum se tratează parodontita?
Scopul principal al dentistului în tratamentul parodontitei este curățarea bacteriilor din pungile din jurul dinților, și prevenirea distrugerii ulterioare a osului și a țesutului. Totodată, pentru cele mai bune rezultate, trebuie menținută o igienă orală bună, atât în timpul tratamentului, cât și după finalizarea acestuia.
Tu cum stai cu igiena orală? Vino acum la un consult la Clinica de Implantologie Dr. Lorelei Nassar, str. Puțul lui Zamfir nr. 17, sect. 1, București sau trimite-ne un mail la contact@drnassar.ro! Ești în deplină siguranță la stomatolog.