Cele mai comune cauze ale durerilor pelvine

Cele mai comune cauze ale durerilor pelvine? Care sunt? Cum si de unde provin? Localizată la nivelul abdomenului ori sub buric, durerea pelvină este un simptom frecvent întâlnit în rândul femeilor. Ea poate fi inofensivă, reflectând doar faptul că aparatul genital funcționează normal (durerea din timpul ovulației), dar poate fi și semnal de alarmă pentru afecțiuni din sfera ginecologică dar și din cea digestivă. Cauzele acestui tip de durere sunt multiple. Le vom prezenta în cele ce urmează pe cele mai comune dintre ele, referindu-ne strict la sfera ginecologică.

 

Sindromul premenstrual –  durerile apar înaintea menstrelor și sunt asociate și cu alte simptome precum durerile de cap și cele lombare, sensibilitate la nivelul sânilor și schimbări de dispoziție.

Crampele menstruale – determină cele mai comune dureri pelvine, fiind provocate de contracțiile uterului care, în acest fel, elimină sângele menstrual.

Cele mai comune cauze ale durerilor pelvine. Unde, ce si cum?

Ovulația – durerea se manifestă între menstre, atunci când ovarul eliberează ovulul, și este o durere care certifică fertilitatea femeii. Destul de intensă, durerea dispare de regulă în câteva ore.

Bolile cu transmitere sexuală – durerea pelvină este un semnal de alarmă pentru bolile cu transmitere sexuală, dintre care cele mai frecvente sunt gonoreea și infecția cu chlamydia. Pe lângă aceasta, durerile din timpul micțiunilor, sângerările între menstre și secrețiile vaginale anormale sunt motive întemeiate de a vă adresa medicului ginecolog.

Boala inflamatorie pelvină – complicație a bolilor cu transmitere sexuală și cauză de infertilitate, boala inflamatorie pelvină are ca și simptom durerea pelvină. Nediagnosticată și netratată, boala inflamatorie pelvină provoacă leziuni permanente ale uterului, ovarelor și trompelor uterine. În afara durerii pelvine se mai asociază cu febră, aspect modificat al secrețiilor vaginale, dureri la urinare și în timpul actului sexual.

Sarcina extrauterină – atunci când embrionul se implantează în afara uterului (de obicei în trompele uterine), durerea pelvină intensă, crampele (de obicei pe o singură parte), sângerările vaginale, greața și amețelile reprezintă tabloul unei sarcini extrauterine. Care este o urgență medicală pentru că poate pune viața în pericol.

Chisturile ovariene – când foliculul nu eliberează ovocitul, pe ovar se poate forma o pungă cu lichid care provoacă durere pelvină, balonare și senzația de presiune pe partea ovarului implicat. În cazul în care chistul este mare – depășind 5-6 cm- , se poate rupe sau „răsuci” (torsiune), caz în care durerea pelvină este violentă.

Fibroamele uterine – durerea pelvină poate avea ca și cauză prezența unei formațiuni care se dezvoltă pe peretele uterului. Tratamentul constă în micșorarea sau eliminarea lor.

Endometrioza – dezvoltarea țesutului endometrial în afara uterului (ovare, trompe, vezică urinară, intestine) are ca și simptom durerea pelvină. De precizat că endometrioza este una dintre principalele cauze de infertilitate.

Alte cauze ale durerii pelvine mai pot fi apendicita, sindromul colonului iritabil, infecțiile tractului urinar, cistita, prolapsul organelor pelvine, cancerul de col uterin.

 

 

 

 

My title page contents