-
Cum îmi dau seama că e sătul?
Diversificarea alimentației unui bebeluș nu trebuie privită ca o metodă de a-l sătura pe bebe. Aceasta reprezintă o greșeală din partea mamelor care încep diversificarea, de unde apariția stresului și a nervilor care fac rău și mamei, și copilului. Ai în continuare posibilitatea să-l hrănești cu lapte matern sau cu cel formulă, cu care este deja obișnuit și care l-a săturat (și-l va sătura și de acum încolo) în completarea meselor din noul meniu.
Diversificarea este întâlnirea prietenoasă a micului explorator cu lumea din jurul lui, cu gusturile noi și sănătoase.
-
Cum îmi dau seama dacă e alergic la un aliment nou sau, mai grav, are intoleranță la ceva din noul meniu?
Punând în practică cu sfințenie regula ca fiecare aliment nou să fie introdus pe rând, așteptând apoi două zile pentru a vedea dacă apare vreo reacție alergică este cea mai bună metodă de prevenire. Cele mai frecvente reacții alergice sunt date de consumul de lapte, ouă, arahide, soia sau crustacee. Sunt si copii care pot manifesta alergii la căpșune sau alte fructe.
Cum face?
Reacțiile pot fi severe, de la roșeață, la urticarie, stări de greață, crampe, dureri de stomac, mâncărimi ale pielii, respirație îngreunată sau dureri în zona pieptului. Singura metodă prin care poți evita aceste simptome este să elimini complet din alimentația copilului mâncarea care a produs acest incident. Există și alte tratamente care ajută copilul, însă doar specialistul ți le va recomanda.
De ce?
Alergiile alimentare care apar la bebelușii aflați în diversificare sunt, de cele mai multe ori, alergii de moment, cauzate de imaturitatea sistemului lui digestiv. Ele pot să dispară pe măsură ce copilul crește. Chiar și așa, scoate-i alimentul alergen din meniu și oferă-i-l abia peste o lună, în cantități foarte mici.
Intoleranța alimentară
Intoleranța alimentară, deși sună mai grav decât alergia, nu are reacții atât de puternice. Determină disconfort, nu afectează sistemul imunitar, dar determină reacții la nivel gastrointestinal. Greață, vărsături, dureri de stomac, crampe, balonare, arsuri stomacale, dureri de cap și irascibilitate. Reacțiile provocate de alergiile alimentare apar imediat după ce s-a consumat alimentul, în timp ce simptomele unei intoleranțe apar în timp. Alimentele care provoacă cel mai des intoleranțe alimentare sunt drojdia, albușul de ou, laptele de vacă și glutenul.