Cele mai întâlnite întrebări despre diversificare

Cele mai întâlnite întrebări despre diversificare
  1. Ce înseamnă o porție normală pentru un copil gata diversificat?

Bună întrebarea asta! Pentru că, de cele mai multe ori, mămicile se frustrează. Apoi, intră în panică și se enervează cumplit când copilul nu mănâncă tot din farfurie. Dincolo de celebrele trucuri „de masă” – vine avionul și deschide gura sau trenul și deschide tunelul, după caz – refuzul copilului de a mai deschide gura declanșează un adevărat tsunami. Mama e pe punctul de a leșina că odorul va muri de foame. Curat Caragiale! De fapt, greșeala pleacă încă din momentul în care mama pune mâncarea în castronel/farfurioară. Mult peste cantitatea de care ar avea nevoie micul Goe! Și-apoi, dă-i cu plânsete, cu rugăminți – hai, încă una pentru mama, încă una pentru tata etc.

Putin si bun

Porția unui copil aflat la început de diversificare nu se discută. El va primi în continuare, 90% din mâncare lapte matern sau formula de lapte cu care s-a obișnuit. Deci, nu vorbim de porții încă! În timp însă, mai exact după vârsta de 1 an, când meniul lui este gata diversificat, porția unui copil la această vârstă este de mărimea pumnului lui. La fel ar trebui să se măsoare și porția noastră, a adulților, cea mai sigură metodă de prevenire a obezității. Din păcate, la noi în România dimensiunile porților sunt direct proporționale cu bugetul sau cu cifra de încasări. Cu cât bugetul e mai mare, cu atât porția este mai mare. De parcă am trăi numai ca să mâncăm!

O masa

Ar mai fi ceva important când vine vorba despre educație alimentară: faceți-vă timp să mâncați măcar o dată pe zi cu toții la masă. Mâncați și voi mâncare sănătoasă ca să vă vadă bebe și să poftească. Nu trebuie să mâncați numai legume fierte dacă el se află la capitolul „legume”. S-ar putea să poftească la pâinea de pe masă – cu atât mai bine dacă e din grâu întreg ori secară. Poate îi face cu ochiul peștele din farfuria voastră – prăjit nu e deloc potrivit, dar fiert pe aburi sau făcut la cuptor e un deliciu! Îi puteți da să guste. Gusturile alimentare voi i le formați și, atâta vreme cât voi mâncați sănătos, bebe se va bucura alături de voi de experiențe culinare gustoase și sănătoase!

  1. Care sunt alimentele interzise în diversificare?

Până la un an, există câteva alimente care nu trebuie să existe în meniul unui copil, unele dintre ele din cauza potențialului alergen.Nuci, alune, lapte de vacă sau capră, albuș, fructe care conțin semințe mici. Apoi, altele din cauză că rinichii nu ar putea procesa un exces. Aici e vorba de sare, pe care nu ar trebui să o adăugăm în nicio mâncare pentru că doza zilnică recomandată – 1 gram pe zi, până la 1 an – există deja în laptele matern sau în cel formulă. Unde mai pui că sare există și în apa plată cu care prepari laptele formulă! Pediatrii recomandă să alegeți o apă plată cu un conținut de sodiu sub 20 mg/l.

Din același punct de vedere nu sunt recomandate nici murăturile înainte de 1 an, dar nici adaosul de zahăr sau produsele care îl conțin (sosuri gata preparate, ketchup de pe piață etc.).

O să întrebi dacă sare și zahăr nu are voie (și nici cele gata ambalate la plicuri, că nu știi ce conțin), atunci ce condimente poți folosi în mâncarea bebelușului? O, multe, bune, aromate, sănătoase și care dau un gust divin mâncărurilor: busuioc, pătrunjel, leuștean, mărar, tarhon, ghimbir, usturoi, ceapă, chimen, anason, fenicul, scorțișoară, vanilie, nucșoară, mentă, arpagic, oregano, coriandru, cimbru, șofran, rozmarin. Cum ți se pare?

Carnea grasă

Se înscrie și ea în capitolul alimentelor care nu au ce să caute în meniul unui copil, de fapt nici în meniurile adulților n-ar trebui să existe, pentru că aduce numai belele, a se citi boli de inimă, de circulație și tensiune arterială. Nu mai zic de obezitate și de bolile acesteia! Și că tot revin la subiecte care au strânsă legătură cu educația alimentară, nici prăjelile nu sunt sănătoase, indiferent ce ulei exotic folosești. Faceți chifteluțe din carne sau legume la cuptor sau la grătar, evitați pane-urile și pregătiți-le la cuptor, cu doar un strop de ulei.

Mierea

Nici ea nu ia notă de trecere în lista alimentelor cu care se pot delecta micuții începători în ale diversificării. Motivul este legat de faptul că poate provoca botulism. Sporii care provoacă această infecție sunt prezenți în natură, în special pe florile polenizate de albine. Procesul de pasteurizare nu distruge acești spori. Ei nu sunt periculoși pentru copiii cu vârste de peste 1 an, dar cei mici se recomandă a fi feriți de miere sau de produsele care o conțin.

  1. Există o schemă a ordinii introducerii alimentelor în alimentația unui bebeluș diversificat?

Da, multe, dar la fel ca graficele de creștere și dezvoltare, acestea trebuie privite ca simple recomandări, urmând ca meniul micuțului să fie conceput după preferințele alimentare (sănătoase) ale familiei.

 

My title page contents