Eu si copilul meu calator

Tatal lui David se teme de zbor. Ani de zile, vacantele noastre s-au rezumat la destinatii accesibile cu masina: Viena, Budapesta, Constanta… Cel mai departe ne-am aventurat, intr-o vara, in Grecia si m-am simtit de parca am facut ocolul lumii. Cu avionul calatoream singura si doar in interes de serviciu, asa ca nu ezit sa spun ca, dupa zece ani de relatie, am simtit ca separarea de fostul meu partener mi-a dat, la propriu, aripi.

Cred cu toata fiinta mea ca libertatea de a explora lumea este nu doar cel mai frumos cadou, ci si cea mai complexa forma de educatie pe care i-o poti oferi copilului tau, asadar, firesc, am decis sa-i transmit copilului meu cat mai curand cu putinta pasiunea mea pentru calatorii. Am ales, ca prima experienta, o destinatie sigura: Suedia. Am stat la niste prieteni foarte buni, ei insisi parintii unui baietel de varsta lui David, unde nu doar ca am avut confortul insight-ului local, ci si solutia perfecta de umplut timpul copiilor, pe care nici nu i-am simtit in cele 10 zile. Insa gandul la prima noastra calatorie in doi intr-un mediu complet nou ma nelinistea putin.

”E prea mic – mi-a zis mama – ce crezi c-o sa inteleaga el? Nu mai bine il iei tu cu tine cand o sa mai creasca?”. ”Nu stii sa inoti – imi spuneam singura – ce-o sa faci daca o sa vrea sa se aventureze in larg si tu nu poti sa te tii dupa el? Il lasi sau ii transmiti frica ta de apa?”. ”Nu stie limba – ma avertizau mamele din parc – o sa stea lipit de tine pentru ca nu poate sa interactioneze cu alti copii. Ce concediu e ala cand stai 10 zile lipita de copil?” O sa oboseasca, o sa se plictiseasca, o sa-ti ceara tot ce vede, e scump… Le-am auzit pe toate.

”Imi cunosc copilul, mi-am dat singura curaj. O sa fie ok.” Mi-am luat totusi o marja de siguranta si am ales o destinatie pe care o stiam. In Malta am fost prima oara acum doi ani. In interes de serviciu, dupa cum spuneam – un interviu cu ministrul de Externe și o saptamana de filmari non-stop. Pe scurt, am vazut Malta doar in inregistrari, dar stiam totul despre ea, nu era ca si cand ar fi trebuit sa-mi programez timpul la secunda ca sa nu ratez ceva – dupa un an de munca intensa eram oricum mult prea epuizata sa fac asta. Plus ca e o tara sigura si prietenoasa, ideala pentru un parinte singur si speriat.

Cu o luna inainte de plecare, am inceput sa-i povestesc despre cavalerii de Malta si despre Popeye Village, am citit seara carticele in engleza ca sa ne familiarizam cu limba si am numarat zilele de-a-ndoaselea pana la drumul spre aeroport. Am cumparat guma de mestecat din acelasi magazin de pe Otopeni si ne-am pus centurile de siguranta in avionul Air Malta.

Prima zi am petrecut-o intre Popeye Village, cu casutele lui de turta dulce, si Golden Bay – cea mai buna plaja de pe insula, cu cel mai fin nisip pe care am calcat vreodata. Am depasit teama de apa cand am vazut ca David e un tip precaut si nu se indeparteaza de mine mai mult decat e cazul, dar suficient cat sa se bucure deplin de intalnirea cu marea. Seara am vizitat Aquarium-ul, pe care l-am descoperit la 5 minute de plimbare pe faleză, langa hotelul unde eram cazati – Seashell at Suncrest, patru stele fara pretentii, dar renovat de curand si pozitionat atat de bine, incat ne-a permis acces usor oriunde pe insula.

Din iunie pana prin octombrie, in Malta nu ploua aproape niciodata, dar in a doua noastra zi de concediu am simtit cativa stropi. Clar nu era vreme de plaja, asa ca am plecat la plimbare. Intr-o zi am vizitat o tara, pentru ca Malta are putin peste 300 de kilometri patrati cu totul. Ne-am oprit in satul pescaresc Marsaxlokk pentru pranzul printre barcute colorate, am aruncat un ochi spre Grota Albastra. Vantul nu ne-a permis sa o exploram cu barcuta si sa testam efectul mainii albastre, care ma uimise cu doi ani in urma, dar David a conchis că: Privelnistea e miiiinunata! Seara am petrecut la Festa, cat sa gustam din atmosfera locala pana tarziu, dupa miezul noptii (copilul epuizat a adormit in autocar cu 5 minute inainte sa ajungem la hotel, dar grupul prietenos de turisti a gasit o solutie sa ma ajute sa il duc usor in camera :).

In celelalte zile am combinat plimbarile pe stradutele galbene din Valetta sau Mdina cu aventuri surprinzatoare in Gozo sau… Italia! O zi in Sicilia i-a oferit lui David cea mai tare experienta din lume: a explorat craterul stins al vulcanului Etna, iar mie mi-a mai spulberat o temere. In inima craterului i-a descoperit pe Giaccomo si Leonardo, doi pusti italieni care nu rupeau o boaba engleza, in vreme ce al meu nici nu stia ca limba italiana exista. M-am oferit sa le traduc, dar David m-a asigurat ca se descurca. Am pastrat distanta, iar zece minute mai tarziu a venit sa ma informeze ca „rocile din jur sunt rosiatice pentru ca contin metal” – i-au spus noii lui prieteni! Au vorbit toti trei… limba copiilor.

Malta Travel are o oferta in care copiii sub 14 ani calatoresc gratis!

www.malta.ro

tel: 0722.626.903 / 021.318.59.93

Nu va plictisesc. Va spun doar ca niciuna dintre retinerile cu care am plecat de-acasa nu s-a concretizat. Cat a costat toata aventura? Pe langa cei 750 de euro platiti pe pachetul all inclusive de adult (Malta Travel are o oferta in care copiii sub 14 ani calatoresc gratis) si care au acoperit tot ce inseamna cazarea, masa si transportul, am mai platit in cele 8 zile doar excursia in Sicilia (Taormina a fost o revelatie!), intrarile la Acvariu, niste prostioare cu beculete care i-au luat ochii copilului, mierea de eucalipt de la Etna si palariile de soare 🙂 Singurul regret e ca n-am mai apucat sa ajungem si in Gozo, desi insula isi lasase urmele verzi in mintea mea cu doi ani in urma si merita gustata cu tot cu produsele ei traditionale si portiile generoase de spirit si istorie. In total, am petrecut un concediu perfect cu mai putin de 1000 de euro! Ce am primit in schimb? Un partener perfect de calatorie si un copil fericit, cu amintiri cat pentru tot anul. Sau pana la urmatorul concediu impreuna.

 

foto: imagine deschidere Shutterstock, galerie foto – arhiva personala Liviana Tane

My title page contents