7 beneficii ale rutinei pentru copii

Pentru copil, rutina este sursa de siguranta si de confort. Este o practica necesara si binevenita in viata lui, dar si a parintelui. Rutina aduce cu sine o multime de beneficii, care pot imbunatati calitatea relatiei copil-parinte, dar si pe a familiei ca intreg. Toata lumea are de castigat de pe urma ei.

 

Beneficiile rutinei pentru copii te vor convinge sa o respecti cu mai multa consecventa.

1.Rutina elimina luptele de putere.

Acest lucru se intampla deoarece nu esti nevoit sa faci pe seful cu copilul tau. Daca fiecare activitate are un timing in timpul zilei – spalatul pe dinti, uitatul la televizor, somnul – indeplinirea lor va veni in mod natural. Parintele inceteaza sa mai fie „persoana cea rea” si cicalirea isi pierde si ea din intensitate.

2. Ii face mai cooperanti.

Rutina ii face mai cooperanti deoarece reduce stresul si anxietatea. Atat copilul, cat si parintele stiu ce urmeaza sa se intample, asa ca, avertizarile date sunt percepute drept corecte si nimeni nu se simte presat sau ca parintele este arbitrar.

3. Ii invata sa fie responsabili.

In timp, copiii invata sa isi perieze dintii, sa-si faca ghiozdanul, fara remindere permenente. Copiilor le place sa fie responsabili pentru ei insisi. Acest sentiment le creste increderea in sine si in competentele personale. Copiii care se simti independenti si responsabilizati manifesta o nevoie mai mica de rebeliune.

4. Invata cum sa aiba rabdare in asteptarea lucrurilor care le fac placere

Acest lucru ce reprezinta o parte importanta din a face mai usoara acomodarea la cerintele unui orar. Poate va vrea sa faca un anumit lucru atunci, in prezent, dar poate invata ca respectiva activitate a fost planificata. Tot la fel, ca aceasta poate fi planificata mai tarziu in timpul zilei si ca trebuie sa mai astepte.

5. Il ajuta sa faca mai usor anumite lucruri

Un exemplu? Sa adoarma mai repede seara, atunci cand vine ora pentru somn.

6. Ajuta la crearea momentelor de conectare intre parinte si copil.

In cadrul rutinei zilnice, include si un mic ritual de conectare pentru tine si copilul tau, pe care sa il respectati intocmai. Poate fi o imbratisare la prima ora a diminetii, 5 minute in care sa impartasiti cum v-a fost ziua etc.

7. Il ajuta pe parinte sa mentina o constanta la nivelul asteptarilor.

Daca parintele si copilul se afla intr-o disputa permamenta, in cele din urma parintele se va vedea nevoit sa cedeze. Sa lase copilul mai mult la televizor, sa sara peste spalatul dintilor intr-o seara etc. Avand un program, este mai probabil ca parintele sa ramana aliniat. Sa aiba asteptari sanatoase de la toti membrii familiei, in baza modului in care se fac lucrurile in mod obisnuit in casa.

My title page contents