Lupta, fugi sau ingheti!

Lupta, fugi sau ingheti!

Pe langa povestile cu zane, exista si basme cu parinti si copii care se pierd si care nu se mai gasesc. Care lasa agresivitatea, nervii si tristetea sa ii desparta. Dar mai exista si povesti cu happy end in care BINELE invinge.

 

A fost o data ca niciodata, nu cu multa vreme in urma, o mama disperata care nu mai stia ce sa faca cu copilul ei. Nu mai stia cum sa reactioneze la crizele de furie, la violenta si la tristetea lui. Mama era ingrozita atat de comportamentul fiicei ei, dar mai ales de comportamentul ei de parinte. Se scapase grav de sub control si ajunsese pe taramuri intunecoase, urate si respingatoare. In locuri in care nu ar fi crezut ca va calca in calitate de parinte. Si atunci disperarea, panica si frica i-au dat aripi. Si, cum necum, a dat peste Otilia. Peste Otilia Mantelers. Femeia asta, mama si ea, i-a explicat mamei noastre cu blandete ca e normal si comportamentul copilului, dar si al ei. Si ca exista solutii. E doar un moment de epuizare, de cerere de ajutor, de strigat.

Si acesta a fost inceputul unui sir de maini intainse. De colace de salvare. De ochi deschisi. Si de constientizari. Pentru ca mama din poveste a invatat si cum ca e nevoie sa isi umple bateriile ca sa faca fata copilului ei. Si ca a ei fiica are nevoie sa scoata afara emotiile care o macina.

Cum s-a intamplat? In mare, prin joc. Prin tehnici invatate de la Otilia. Care Otilia e expert in parenting, Parenting by Connection Instructor, trainer de Playful Parenting si specialist in joaca terapeutica cu copiii de la 0 la 10 ani.

Si uite asa, au dat de lumina si de acceptare. Prin harjoana, prin deschidere, prin acceptare, mama din poveste a aflat cum sa ii fie alaturi fiicei ei. Cum sa ii linisteasta anxietatea. Si cum o poate salva din ghearele fricii si a agresivitatii.

“Frica este o emotie de care nu scapa niciun copil. Este una cu care ne nastem si care ne-a ajutat sa supravietuim de-a lungul timpului. Fiindca frica ne face corpul sa intre in starea de fight / flight /freeze (lupta, fuga sau inghet), care ne ajuta sa scapam din situatiile in care nu ne simtim in siguranta. Insa prea multa frica ne paralizeaza si ne limiteaza optiunile in viata. Si din acest motiv vrem sa ne ajutam copiii sa se elibereze de o parte din frica, pentru a avea o viata mai buna! Agresivitatea reprezinta reactia de lupta a copilului atunci cand simte frica. Astfel, frica este cea care cauzeaza agresivitatea”, ne explica Otilia.

Si tot ea povesteste mai departe. “Felul in care eu ajut copiii cu care lucrez, dar si pe ai mei, deopotriva, este sa folosesc jocurile terapeutice si de putere. Sa petrec timp special cu ei. Si sa ii ascult atunci cand plang. Sa le pun limite cand au nevoie, fiindca limitele sunt cele care ii ajuta sa simta ca nu mai pot fugi de greul emotional pe care il duc cu ei. Rasul si plansul sunt cele doua mecanisme naturale cu care copiii s-au nascut si cele care literalmente scot durerea si frica din corp si din creier. De aceea, ori de cate ori copiilor le e frica de ceva, ma joc cu ei. Spre exemplu, le zic ca o perna este tigrul sau intunericul sau moartea sau teama “ca nu sunt cel mai bun din clasa” si le propun sa ii venim de hac impreuna. Ii intreb ce vor sa faca cu perna – obiectul fricii lor. Multi vor sa o tranteasca, sa o certe, sa o arunce – ca sa fie ei in controlul fricii. Un astfel de joc elibereaza foarte multa frica si il lasa pe copil cu sentimental ca, incet-incet, poate face orice.”

 

My title page contents