10 fraze ca sa calmezi un copil anxios

Un copil, la fel ca un adult, poate manifesta o forma mai usoara sau mai accentuata de anxietate. Ca parinti, tot ce vrem mai mult este sa ne protejam copilul si sa il ajutam sa depaseasca starile de incordare si de frica. Cum faci?

 

Pe langa trucuri si activitati fizice, iata cateva fraze care sa te ajute sa il scoti din starea de inghet si blocaj.

10 fraze ca sa calmezi un copil anxios

  1. Te iubesc. Esti in siguranta! – sunt cuvinte puternice care il ajuta. De ce? Pentru ca anxietatea te face sa crezi ca mintea si trupul iti sunt in pericol, asa ca e bine ca cineva sa iti repete ca esti in siguranta.

  2. Hai sa ne prefacem ca trebuie sa umflam un balon gigant. Sa incepem cu respiratii adanci – e o modalitate buna sa scoti corpul din starea de paralizie

  3. Daca ai simti ca teama ta e un monstru, cum ar arata? Da-mi detalii! – atunci cand caracterizezi panica, cand o povestesti, ea devine palpabila si copiii pot vorbi despre ea.

  4. Hai sa numaram cate perechi de pantofi sunt pe hol – e o activitate care te ia pe sus si care presupune concentrare si observatie, deci te scoate din lumea anxietatatii.

  5. Si mie imi e teama uneori. Nu e deloc amuzant! – empatia ajuta mereu

  6. Nu esti singurul care simte asta! – e important ca al tau copil sa inteleaga ca mai sunt si altii care trec prin stari anxioase.

  7. Spune-mi care crezi ca e cel mai rau lucru care se poate intampla! – imaginatia are nevoie de concentare. Apoi, pune-ti copilul sa iti explice si care e cel mai fain final pe care si-l poate inchipui.

  8. Hai sa facem o lista cu toti oamenii pe care ii iubesti – dragostea inlocuieste anxietatea.

  9. Adu-ti aminte cand ai reusit sa depasesti o situatie asemanatoare – competenta aduce cu sine increderea, iar increderea alunga anxietatea. E important sa le aduci aminte ca se pot descurca.

  10. Hai sa presam impreuna mingea asta a stressului- tine aproape o minge pe care sa o folositi in situatii de urgenta.

My title page contents