Schema vaccinurilor gratuite în ROMANIA, 2017
În conformitate cu ORD MS 386/2015 privind normele tehnice de realizare a programelor naționale de sănătate publică pentru anii 2016- 2017, se aplică următorul calendar național de vaccinare:
Hep B (vaccinare împotriva hepatitei B) în maternitate (primele 24 de ore)
BCG în maternitate (1-7 zile)
DTPa-VPI-Hib-Hep B 2 luni
(vaccin hexavalent
diftero-tetano-pertussis
acelular-poliomielitic-Haemophilus B
hepatitic B)
DTPa-VPI-Hib-Hep B 4 luni
(vaccin hexavalent
diftero-tetano-pertussis
acelular-poliomielitic-Haemophilus B
hepatitic B)
DTPa-VPI-Hib-Hep B 11 luni
(vaccin hexavalent
Vaccin diftero-tetano-pertussis
acelular-poliomielitic-Haemophilus B
hepatitic B)
ROR 12 luni
(vaccin rujeolic-rubeolic-oreion)
DTPa-VPI/VPI 6 ani
(vaccin tetravalent
diftero-tetano-pertussis
acelular-poliomielitic/
vaccinul polio inactivat)
Vaccin diftero-tetanic pentru adulți/ 14 ani
Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular
VACCINURILE OPȚIONALE
Vaccinul antirubeolic asigură protecție împotriva rubeolei, o boală cunoscută și sub numele de pojarul german de trei zile.
Vaccinul împotriva infecției cu RotavirusRotarix.
Acestea este un vaccin care se administrează oral, în două doze, care oferă protecție împotriva rotavirusului. Se recomandă administrarea la copii cu vârsta cuprinsă între 6 și 32 de săptămâni, pentru prevenirea gastroenterocolitei produsă de rotavirus.
Vaccinarea anti human papiloma virus
Pentru adolescente, recomandat a se administra înainte de începerea vieții sexuale, pentru prevenirea unor forme de cancer de col uterin.
Vaccinul antivaricelos
Asigură protecție împotriva infecției cu virusul varicelo-zosterian, care produce ca boală primara varicela, o boală eruptivă extrem de contagioasă. Vaccinul conține virus viu, atenuat.
Vaccinul împotriva Hepatitei A
O boala contractată, în special, în colectivitate sau din apă contaminată.
Vaccinul antiurlian.
Asigură protecție împotriva oreionului/parotidei epidemice. Oreionul este o boală virală, produsă de virusul urlian, care determină inflamarea dureroasă a parotidelor și a altor glande salivare. În unele țări face parte din lista vaccinurilor obligatorii.
Vaccinul Meningococic A+C.
Tulpina A este considerată a fi cel mai des implicata în cazurile de meningită meningococică în România.
Doamna doctor, cum explicați apariția acestei epidemii de informații antivaccinare? Există o vorbă care spune că nu iese fum dacă nu faci foc. Unde s-a greșit în campaniile de vaccinare și cum de au ajuns românii să fie împărțiți în două tabere, anti și pro-vaccinare?
Într-adevăr, s-au creat artificial aș putea spune două tabere, iar susținerea cu argumente pro și contra a declanșat un adevărat război mediatic, atât în lumea virtuală, cât și în cea reală. Cel mai grav, și totodată dureros, e faptul că această luptă implică, de fapt, copiii și starea lor de sănătate, pentru că fiind mici nu pot hotărî asupra propriului drum.
Cum si unde?
Nu s-a greșit în campaniile de vaccinare, poate doar nu au fost mai susținute și atunci au apărut breșe care au permis inocularea acestor idei. Și eu am un copil și am alergat după vaccinuri, am făcut rost și le-am adus. Din păcate, nu avem un sistem medical performant, suntem departe de acest lucru, dar măcar să nu îngreunăm viața copiilor noștri și a noastră, pentru că, implicit, renunțarea la vaccinare atrage costuri suplimentare pentru îngrijire, indiferent despre ce sistem vorbim, de stat sau privat.