CONSPIRAȚIA DE AZI: Vaccinurile sau cum posăiala devine fâsâială

CONSPIRAȚIA DE AZI: Vaccinurile sau cum posăiala devine fâsâială

Adevarul e…

Cei mai mulți prea mici pentru a putea primi vaccinul de rujeolă. Singurul leac împotriva acestei boli, vaccin care administrează la vârsta de 1 an. Pentru că, însă, au fost printre aceștia și copii deja vaccinați, cu vârste mai mari, iată câteva răspunsuri venite de la asistent universitar, doctor Alina Drăghia, Medic Primar medicină de laborator, doctor în Științe medicale.

 

Care este rolul unui vaccin? Ce se întâmplă în corpul nostru după vaccinare?

Prin vaccinare, se introduce în organism o porțiune dintr-un virus/bacterie sau informația genetică a acelei bacterii pentru a determina organismul să producă anticorpi. Vorbim de 7 până la 10 zile, perioadă în care apar anticorpii. În felul acesta, la o ulterioară întâlnire cu bacteria, organismul va ști să o neutralizeze.

Deci, prin vaccinare, învățăm corpul, controlat, să reacționeze la virusuri și bacterii pentru a preveni cele mai grave simptome pe care le-ar putea produce boala. Totuși, mulți părinți au refuzat să-și mai vaccineze copiii spunând că vaccinul nu-l imunizează 100%. Si că, deși a fost vaccinat, copilul a făcut forme agresive ale bolii. Care este explicația?

Când se inoculează virusuri vii atenuate, există riscul unor reacții adverse mai puternice, dar departe de a avea virulența unui virus natural. Și toate aceste reacții pe care părinții le numesc agresive sunt, credeți-mă, controlabile. Pe de altă parte, foarte important este evaluarea corectă a stării de sănătate a copilului ÎNAINTE de a lua decizia vaccinării.

Cand?

Dacă administrarea survine pe un teren deprimat recent, afectat de un proces inflamator, desigur lucrurile pot evolua într-o direcție greșită. De aceea medicul pediatru și informațiile culese de la părinți sunt foarte utile pentru a stabili momentul vaccinării. Mai mult, trebuie urmărită starea de sănătate a copilului până la recuperarea acestuia. Știți foarte bine că până și banalul vaccin antigripal poate determina diferite reacții pseudo-gripale, însă utilitatea lui rămâne certă!

Pot fi făcute vinovate vaccinurile de autism?

Nu există cifre și nici vreun studiu care să scoată în evidență faptul că un copil a suferit ceva grav în urma administrării vaccinului, cu atât mai puțin despre autism. Niciun vaccin nu are în trecut în prospect astfel de reacții adverse. Lipsa vaccinurilor, însă, poate provoca moarte – așa cum vedem zilele acestea. Autismul, din câte știu, are o bază genetică, boala putând să apară la un moment dat, moment neinfluențat de factori externi.

Medic si parinte

Eu sunt și medic, și părinte. Sunt pentru vaccinare și am argumente nenumărate, plecând de la perioada studenției, când vedeam complicațiile dezvoltate de copiii abandonați în spitale și care, din motive pecuniare, nu beneficiau de vaccinuri. Sunt imagini absolut dramatice manifestările poliomielitei sau ale tusei convulsive… Și vreau să întreb părinții care se declară anti-vaccinare – și-ar vaccina copiii pentru a-i proteja de malarie sau alte boli tropicale dacă ar pleca în vacanță în Africa de Sud, spre exemplu? Ar pune sub semnul întrebării utilitatea acestui act? Cu siguranță, nu!

 

My title page contents