Crezi că spălatul vaselor e atât de simplu pe cât pare? Ai spălat vasele și acum te pregătești să mănânci din ele? Ai grijă! Chiar dacă arată curate, asta nu înseamnă că și sunt. Un studiu realizat de Agenția de Protecție a Mediului Înconjurător din SUA atrage atenția asupra faptului că spălatul de mână al vaselor se poate să nu fie foarte eficient în ceea ce privește îndepărtarea microbilor dacă acesta nu este făcut corespunzător.
Care sunt pericolele din bucătărie pentru vasele tale și cum le poți evita?
Ordinea spălării vaselor
Ideal ar fi să nu lași foarte multe vase să se strângă în chiuvetă. Acesta e și un sfat practic, pentru că, pe măsură ce se adună mai multe, îți va fi cu atât mai lehamite să te apuci de ele. În plus, dacă lași vasele foarte mult timp murdare în chiuvetă, cresc șansele să se dezvolte microbi mai greu de îndepărtat. Să știi că e importantă și ordinea în care speli vasele din chiuvetă. Ordinea recomandată este, desigur, de la cele mai puțin murdare până la cele cu grăsime greu de îndepărtat. Așadar, începe cu pahare, cești și termină cu oale, cratițe, tăvi.
Temperatura apei
Una dintre principalele cauze pentru care microbii nu sunt îndepărtați eficient este temperatura prea scăzută a apei. Dacă speli vasele cu apă rece sau călduță, riști să nu omori toate bacteriile și acestea să rămână pe vasele proaspăt spălate. Încearcă să le speli cu o apă pe cât de fierbinte poți îndura (prin mănuși sau direct pe piele). Nu e nevoie nici să facem arsuri acum!
Buretele de vase
Buretele poate fi un adevărat focar de bacterii. Unele studii au demonstrat deja că pe unii bureți de vase pot exista mai mulți microbi decât pe vasul de toaletă. Șocant, nu? O explicație poate fi faptul că stau mai mereu uzi, cu resturi de mâncare și astfel dezvoltă un mediu propice pentru înmulțirea bacteriilor. Experții în igienă recomandă să schimbi buretele de vase o dată pe săptămână, pentru a preveni acumularea de microbi – care ar face orice altceva, dar nu să îți curețe vasele.
Detergentul de vase
Există o mulțime de detergenți de vase. Cum îl alegi pe cel corect? Sunt toate la fel de eficiente? Hm, e destul de greu să fie așa… Atunci când alegi un detergent, uită-te la puterea de degresare, dar și la rezistența la clătire. Un detergent eficient ar trebui să poată îndepărta grăsimea cu ușurință, cum la fel de ușor ar trebui să poată fi limpezit de pe vase. Conform studiilor făcute pe cumpărători, și parfumul reprezintă un factor important în alegerea detergentului. O variantă care îmbină toate cele de mai sus este recent lansata categorie de detergenţi vase de la Asevi. Formula completă încorporează o combinație de materii active de ultimă generație care acționează sinergic asupra grăsimilor și resturilor de mâncare oferind o curățare ușoară și fără efort. Dizolvă instantaneu orice tip de grăsime, orice pată, orice murdărie. Fără spălare intensă fiindcă e ULTRA eficient + concentrat! Unde mai pui că are ingrediente cosmetice speciale, utilizate și în cremele de mâini, așa că poți uita de mănuși. În plus, ai două variante dintre care poți să alegi – ULTRA Red (cu parfum de rodie) şi ULTRA Yellow (cu parfum citric) – în funcție de mirosul care te binedispune.
Uscătorul de vase
Fie că usuci vasele pe un prosop sau pe un uscător de vase din plastic sau metal, e foarte important să le cureți periodic. Pentru că, asemenea buretelui, mediul umed poate duce la apariția și înmulțirea bacteriilor. Deseori, poți tinde să neglijezi suportul și să îl folosești pe același de (prea) multă vreme. Germenii abia așteaptă asta!
În concluzie, spălatul vaselor poate fi o activitate relaxantă pentru unii, iar pentru alții o corvoadă. Așa că, dacă tot o faci, măcar să o faci bine. Așa că, hai, spune-ne sincer, câte recomandări respectai până acum?