Crucea Roșie Română împlinește 146 de ani în slujba binelui – Societatea Națională de Cruce Roșie din România aniversează, pe 4 iulie, 146 de ani de activitate în slujba binelui.
Fondată în anul 1876, Societatea Națională de Cruce Roșie Română a fost prezentă zi de zi, timp de 146 de ani, alături de oameni, în momente de criză, pe timp de epidemie, pandemie, foamete, război sau dezastre naturale, oferind ajutor cu imparțialitate și demonstrându-și constant angajamentul față de persoanele vulnerabile, în orice context.
Ultimii ani, marcați de pandemia COVID-19 și, mai recent, de conflictul armat din Ucraina, au necesitat o mobilizare de forțe exemplară din partea Crucii Roșii Române și au arătat că puterea oamenilor de a se implica este de neînvins atunci când există un scop comun: dorința de a aduce alinare și speranță.
„În toți acești ani am învățat că oricând este timpul să fim buni, să ajutăm, să susținem și să fim aproape de oameni și comunități pentru a le face mai sigure, mai pregătite și mai incluzive. Bunătatea alină suferința, luminează cele mai întunecate momente și redă demnitatea. Sunt recunoscător fiecărui gest de bunătate făcut deopotrivă de voluntari, donatori, parteneri și chiar de beneficiari care, deși aflați într-o situație dificilă, au găsit întotdeauna resursele necesare ca să dea binele primit mai departe. Implicarea și dedicarea noastră nu se opresc aici. Vom continua să credem în puterea binelui și să fim alături de oameni, să-i ajutăm cu toate resursele de care dispunem oriunde, oricând, pentru că angajamentul nostru nu se clatină niciodată“, spune Ioan Silviu Lefter, Directorul general al Crucii Roșii Române.
De la debutul conflictului armat din Ucraina, mii de voluntari și sute de angajați ai Crucii Roșii Române și-au unit forțele și au oferit asistență permanentă de urgență, în special în cele 8 județe de graniță cu Ucraina și Republica Moldova, în folosul a zeci de mii de beneficiari. Aproape 1.2 milioane de persoane au trecut granița în România, din Ucraina, iar 88.400 de persoane au rămas la noi în țară, unele permanent, altele călătorind periodic. În continuare există puncte permanente de informare și asistență, aprovizionate cu apă, alimente și produse igienice de strictă necesitate.
Totodată, 70 de tiruri cu 1.750 de tone de alimente, produse și materiale sanitare au ajuns prin intermediul Crucii Roșii Române în Ucraina, la Cernăuți, Uzgorod și Odessa, unde au fost distribuite către populația în nevoie de pe teritoriul întregii țări.
În cadrul campaniei umanitare „Umanitatea nu are granițe“, demarate încă de la debutul conflictului armat din Ucraina, s-au primit donații în bani în valoare de 9.328.069 euro, dar și donații în natură de 4.301.247 euro, colectate de cele 47 de filiale de Cruce Roșie din România în perioada 27.02-15.06.2022 și distribuite către cetățenii ucraineni. În plus, cu sprjinul Federației Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie, organizația a implementat un program de asistență financiară directă care a ajutat 40.567 de persoane cu suma de aproximativ 6 milioane de euro.
Tot în ultimul an, angajamentul Societății Naționale de Cruce Roșie din România de a interveni oriunde este nevoie de ajutor s-a manifestat și prin demararea proiectului umanitar „Caravana de Bine“, dedicat persoanelor vulnerabile din mediul rural, ca parte a Campaniei Naționale de promovare a sănătății în comunitățile rurale, fiind implementată de Crucea Roșie Română cu sprijinul financiar al organizației United States Agency for International Development (USAID), prin intermediul apelului global al Federației Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC). Proiectul este încă în derulare și a ajuns sau urmează să ajungă în 16 județe din țară: Buzău, Dâmbovița, Arad, Botoșani, Brăila, Caraș Severin, Mehedinți, Olt, Ialomița, Covasna, Giurgiu, Vrancea, Teleorman, Bacău, Bihor, Suceava. Mii de persoane au primit astfel acces la screening medical pentru depistarea unei game largi de patologii de medicină generală, medicină internă, pediatrie, oftalmologie, cardiologie, diabetologie.
În fiecare zi, de 146 de ani, Crucea Roșie Română este prezentă cu devotament și implicare în sute de locuri din țară și dezvoltă necontenit proiecte umanitare, dedicate celor mai vulnerabili dintre semenii noștri, contribuind în toate formele la alinarea suferinței lor, protejându-le sănătatea și viața.
Despre Crucea Roșie Română
Societatea Națională de Cruce Roșie din România, înființată în 1876, este o organizație umanitară membră a Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie, auxiliară autorității publice și abilitată prin lege să asigure asistență umanitară în caz de dezastre și să vină în sprijinul persoanelor vulnerabile, serviciile fiind acordate voluntar, imparțial și neutru. Organizația contribuie, prin programele desfășurate, la prevenirea și alinarea suferinței sub toate formele, protejează sănătatea și viața, promovează respectul față de demnitatea umană, fără nicio discriminare bazată pe naționalitate, rasă, sex, religie, vârstă, apartenență socială sau politică. Crucea Roșie Română este prezentă la nivel național, cu reprezentanțe la fiecare nivel teritorial, cu 47 de filiale, 615 de subfiliale și 435 comisii. 5 175 de voluntari se implică activ în activitățile Crucii Roșii Române.
Umanitate, Imparțialitate, Neutralitate, Independență, Voluntariat, Unitate și Universalitate sunt principiile fundamentale pe care Crucea Roșie Română se bazează în acțiunile sale.
Semnatarii actului de înființare al Crucii Roșii Române la 4 iulie 1876 au fost Prințul Dimitrie Ghica, Nicolae Cretzulescu, George Gr. Cantacuzino, Gr. G. Cantacuzino, C.A. Rosetti, Ion Ghica, Dimitrie Sturza si Carol Davila. Nume sonore ale istoriei și culturii române – Regina Maria, Regina Elena, Regina Ana, George Enescu, Grigoraș Dinicu, Cella Delavrancea – au contribuit cu spiritul lor umanitar la alinarea suferințelor celor mai vulnerabile persoane.