Cu copilul în “deplasare”

Cand esti cu cu copilul în “deplasare” e altfel. Programe date peste cap, situații neprevăzute, surescitarea copiiilor. Toate acestea pot constitui rețeta unui concediu plin de crize și lacrimi ale celor mici. Cum poți gestiona toate acestea pentru a avea un concediu liniștit și copii fericiți? Stai liniștită, dragă mămică, îți spunem noi cum!

 

  1. Fii mereu calmă

Aparent, plecarea in concediu e stresanta pentru cei mici. Dacă tu ești stresată cu tot ceea ce trebuie să faci prin casă, cu siguranță că și copilul va simți mult mai puternic starea de agitație și îți va cere și mai multă atenție. Păstrează-ți calmul și încearcă să te bucuri de fiecare moment, chiar dacă sunt multe de făcut și ai senzația că nu vei reuși să le termini la timp. Simțindu-ți energia pozitivă și cel mic va fi mai relaxat.

  1. Vorbește-i despre călătoriile sau evenimentele următoare

Înainte de începutul unei călătorii, poți folosi un calendar pentru a-i arăta copilului ce se va întâmpla în fiecare zi.  De exemplu, îi poți spune “Cu o zi înainte de croaziera, mergem la bunica, unde te vei juca împreună cu verișorii tăi…”). Și pentru că cei mici adoră să facă jurnale, îi poți cumpăra culori, o agendă mică. Apoi în vacanță, dimineața, stați împreună și notați ce s-a întâmplat cu o zi înainte.

  1. Învață-l pe cel mic cum să se comporte în societate

Înainte de a pleca de acasă, folosește un schimb de roluri pentru a-l face pe cel mic să înțeleagă cum ar fi bine să se comporte cu ceilalți oameni în diverse situații. “Ce spui când prietena noastra îți dă un cadou?”, “Ce faci dacă nu-ți place cadoul?”. “Ce faci dacă nu-ți place un fel de mâncare ce ne este servit la masă?”, “Ce faci dacă prietenii tăi încep să se certe?”, etc.

  1. Nu planifica mai mult de un eveniment pe zi

Dacă îi vizitezi pe bunici, nu planifica o întâlnire și cu verișorii dimineața și o alta cu mătușile și unchii pe seară. Copiii au nevoie de pauză, pentru a se liniști, pentru a fi luați în brațe și pentru a face orice îi relaxează.

  1. Așteptările față de copil trebuie să fie adecvate vârstei lui

Dacă ai planificat întâlniri cu mulți adulți, asigură-te că cei mici au cu ce să-și ocupe timpul. Dacă sunt la vârsta la care pot să citească, cumpără-le o carte special pentru această ocazie. Carte pe care să te asiguri că doresc să o citească. Dacă sunt prea mici pentru a citi, ia-le filme de desene animate pe care să le urmărească. Asigură-te că în program sunt incluse și plimbări la locul de joacă. Tot asa, orice altă activitate ce presupune aer curat și activități fizice pentru cei mici.

  1. Acordă atenție alimentației copiilor

Multe tantrumuri pornesc de la foame. Mai mult decât atât, consumul ridicat de zahăr îi face pe copii să fie și mai agitați, mai morocănoși și mai plângăcioși. Nu uita să ai mereu la tine ceva sănătos de ronțăit la nevoie.

  1. Ține-te de programul lor obișnuit, cât de mult poți

Când cei mici sunt în vacanță, lipsa unui program fix poate fi descătușătoare. Dar această descătușare, poate fi, în același timp, stresantă pentru copii. Tocmai de aceea, pentru cei mai mulți dintre ei, este de dorit să aibă o rutină și în vacanță. Organizează, cu o zi în avans, ce urmează să faceți pentru ca toată lumea să știe ce urmează să se întâmple și care sunt sarcinile fiecăruia.

 

 

 

My title page contents