Cu ochii in soare

Acum e acum. Suntem cu ochii in soare. Se pare ca vara ne-a coplesit. S-a instalat asupra noastra. De la mic la mare. Vara e un anotimp buclucas care ne indeamna la nazbatii. La transformari. La modificari. La cumparaturi. La autodescoperire.

 

Vara e rost de mai multa distractie, dar si de mai multe plimbari in aer liber. Si atunci de o ploaie de raze UVA si UVB. Asa ca e musai sa avem grija la par, la ten, la ochi. Pentru ca ochiul este un organ extrem de specializat, dar mai ales deosebit de sensibil. Ceea ce il face sa sufere extrem de mult din cauza radiatiilor ultraviolete. Din nefericire pentru noi, oamenii, radiatiile UV sunt invizibile. Uite asa,  noi nu simtim nimic in timpul expunerii la soare, ci abia dupa mai multe ore.

Cum e cu radiatiile?

            In caz ca nu stiai, afla ca radiatia ultravioleta are lungime de unda mai mica decat cea a spectrului vizibil (sub 400 nm). Soarele emite radiatii UVA (400-320 nm) si UVB (320-280 nm), stratul de ozon blocandu-le in proportie de 98,7%. Din cantitatea ce ajunge in atmosfera, mai mult de 90% sunt UVA, restul fiind UVB ( cele mai periculoase).

Vitamina D

E important sa tii cont ca ultravioletele au si atuuri benefice asupra organismului nostru. De ce? Pentru ca ele sunt indispensabile sintezei de vitamina D, care este implicata in metabolismul calciului. Asadar, expunerea la soare este necesara pentru o buna functionare a corpului uman, dar excesul este nociv. Prea multe ore petrecute in plin soare fara protectie adecvata si la ore nepotrivite –  in conditiile in care stratul de ozon este din ce in ce mai subtire – pot avea efecte nefavorabile. Unele usor rezolvabile, iar altele cu consecinte pe termen lung.

Ochiul sufera?

Si totusi cum poate suferi ochiul? Ei bine, aproape toate componentele lui pot fi atacate de razele ultraviolete. In primul rand, la cateva ore dupa expunerea masiva la soare, apare o inflamatie exprimata la exterior prin roseata, usturime, mancarime si chiar edem si chemozis al pleoapelor si conjunctivei (omul constata ca are ochii rosii, umflati si durerosi). La nivelul tegumentului periocular (cel mai sensibil dintre toate), se afla, de fapt, o arsura solara.

Protectie inainte de toate

Asadar, vrem sa stam la soare, sa ne jucam si sa ne bronzam. Dar cum sa ne protejam? Protectia poate fi asigurata in primul rand prin evitarea orelor in care soarele arde cel mai tare (pranz pana spre dupa-amiaza) si prin folosirea protectiei solare. Ochelarii de soare trebuie sa fie de calitate. Poti gasi rame cu lentile ar trebui antireflex, protectie UVA  si UBV, aici.

Lentile bune

Lentilele polarizate sunt mai protectoare deoarece ele blocheaza radiatiile venite din toate directiile. Rama ochelarului este bine sa acopere cat mai mult din ochi si pleoape, iar bratul sa fie cat mai lat ca aici.

La final, va reamintesc ca si copiii si adultii au nevoie de protectie impotriva radiatiilor ultraviolete, asadar nu ezitati sa folositi toate tipurile de protectie solara la orice varsta!

 

 

 

 

My title page contents