Cum alegi un filtru solar organic? Ce este acesta? Ce ne facem cu soarele? Ne bucuram de el sau fugim din calea lui? Venirea verii reactiveaza discutia despre protectia solara. Cand, cum, de care folosim? Filtrele organice intra in atentie ca o alternativa mai sanatoasa si mai sigura la filtrele chimice.

 

Ce inseamna un filtru organic? Aceasta expresie defineste acele substante care contin in compozitia lor carbon cu rol in diminuarea actiunii razelor ultraviolete. Aceasta este o explicatie putin mai stiintifica. In limbaj comun, cand spunem filtre organice ne referim la acele produse, creme, pe baza de titaniu sau zinc, care contin ingrediente mai putine si mai sanatoase, decat o crema de protectie solara standard.

De sa alegi un filtru organic in defavoarea unuia traditional?

Produsele solare standard contin nu doar filtre chimice, ci si parabeni, parfum, ftalati si ingrediente ce au la baza compusi etoxilati. O multime de chimicale ce afecteaza in primul rand pielea.

Ce este un filtru fizic?

Oxidul de zinc si dioxidul de titaniu sunt doua filtre organice utilizate in produsele naturale de protectie solara. Sunt cunoscute ca filtre de bariera. Spre deosebire de filtrele chimice, care filtreaza razele solare si diminueaza efectele nocive, filtrele fizice raman la suprafata pielii si reflecta aceste raze. Este o mare diferenta intre un filtru si o oglinda – filtrul descompune lumina si o dezactiveaza, in timp ce oglinda o reflecta.

Este un filtru organic mai bun decat unul chimic?

Deocamdata nu exista suficiente dovezi stiintifice, care sa incline balanta decisiv. Insa exista dovezi tot mai multe ca oxibenzona, o substanta foarte prezenta in cremele de soare, s-ar comporta asemenea estrogenului in corp. Si anume: afecteaza buna functionare a ciclurilor hormonale.

Pericolele din creme

O alta substanta controversata este retinilul palmitat, al carui rol este de incetinire a procesului de imbatranire. Se pare ca ar contribui la accelerarea dezvoltarii unor cancere de piele, atunci cand vine in contact cu razele ultraviolete. Pe scurt, exista destul de multe argumente care sa ne faca sa folosim produsele cu filtre fizice, dioxid de titan si oxid de zinc. Acestea nu sunt absorbite de piele, nu se degradeaza la soare, motiv pentru care sunt mai stabile pe piele, si sunt integrate unor produse mai curate per ansamblu.

Soare si bucurie

Nu avem motive sa nu ne bucuram de soare, atunci cand ne expunem in perioadele recomandate de medicii dermatologi, dimineata si seara cand soarele este mai bland, si folosim un produs de protectie cat mai natural si in cantitate optima.

My title page contents