In Danemarca traiesc cei mai fericiti oameni din lume. Acestia au ocupat locuri fruntase de-a lungul timpului in topurile fericirii, iar succesul neintrerupt a directionat atentia spre obiceiurile lor. Se pare ca acestia au un nivel foarte ridicat de fericire innascuta. La ce se refera asta mai exact? Este vorba despre modul in care danezii sunt crescuti de mici. Este logic, ca un copil fericit este mai probabil sa se dezvolte ca un adult fericit. Oare cum isi cresc copiii cei mai fericiti oameni din lume?
Ce fac danezii ca parinti? Iata cateva obiceiuri inventariate de raisedgood.com.
Iau joaca in serios
Jocul este modul in care copiii comunica si interactioneaza. In Danemarca, dreptul copiilor la joaca libera este o treaba foarte serioasa. El este considerat esential, nu optional. Este evitata practicarea activitatilor programate. Multi copii danezi de joaca mai cu seama in curtea casei, decat sa ia parte la o activitate sportiva organizata. Si cand vorbim de joaca, asta inseamna ca cei mici sunt lasati cu un prieten sau chiar singuri. Sa se desfasoare asa cum li se pare lor potrivit si pentru cat timp isi doresc.
Sunt sinceri
Danezilor le place sa fie sinceri cu ai lor copii, legat de ce este bun, rau sau urat in viata. Filmele, povestile si cartile destinate copiilor vorbesc si despre subiecte dificile si nu au intotdeauna finaluri fericite. Acestia nu trebuie feriti de astfel de informatii. A vorbi despre astfel de emotii cu copilul tau creste conectarea dintre voi. In plus este o oportunitate de a discuta despre lucrurile pentru care puteti fi recunoscatori. Este o modalitate de a-l pregati atat pentru bune, cat si pentru lucrurile rele din viata si de a-l face mai adaptabil.
Reincadreaza momentele negative
Cresterea unui copil te trece uneori prin iad. Dar atunci cand accepti realitatea asa cum este si incerci sa gasesti motive pentru care esti recunoscator, te poate ajuta sa depasesti mai usor momentele grele. Reinterpreteaza situatiile intr-un mod mai putin negativ. Acest lucru iti va schimba starea interioara.
Incurajeaza empatia
Copiii danezi sunt invatati sa isi identifice emotiile si sa se perceapa pe ei insisi in anumite situatii potentiale. Parintii au tendinta sa isi pazeasca copiii de intamplarile dureroase. Totusi, in acest mod nu fac decat sa le scada nivelul de empatie. Probabil ti s-a intamplat ca, in timp ce va aflati la locul de joaca, un copil sa fie ranit si sa planga. Reactia ta imediata poate a fost „Nu are nimic, este bine”. Pare lipsit de importanta, dar in acest mod copilul invata ca nu trebuie sa isi faca griji pentru ceilalti. Ai putea proceda asa: „plange pentru ca a cazut si s-a ranit. Mama lui este aici si o sa aiba grija de el”. In acest fel copilul poate recunoaste emotiile si isi poate creste nivelul de empatie.
Nu dau ultimatumuri
In acest mod se evita luptele de putere. Este vorba de o relatie de tipul win/win mai degraba fata de una „eu castig”. Ceilalti copii trebuie vazuti drept aliati, nu adversari. Pedepsele conventionale sau amenintarile fac din case campuri de batalie. Si uite asa, parentingul se transforma intr-o sarcina si nu intr-un privilegiu. Formarea unui comportament respectos este cel mai bun mod de a-i indica copilului ce asteptari ai de la el.
Petrec timp de calitate impreuna
Danezii petrec timp in familie creand un mediu, in care pentru o anumita perioada de timp nimeni nu se plange, nu se lauda si nu vorbeste despre lucruri negative sau controversate. Copiii infloresc in aceste momente in care este promovata fericirea si starea de bine.