De ce? Cum? Unde stau? – intrebari despre divort

intrebari despre divort

Divortul este poate una dintre cele mai grele incercari prin care trece o familie. Iar atunci cand copiii sunt foarte mici, situatia devine cu atat mai dificila deoarece lucruri foarte dureroase trebuie comunicate, in asa fel incat copilul sa primeasca raspunsurile de care are nevoie, dar sa fie si protejat in acelasi timp. Daca ai un copil de varsta prescolara, vei fi intrebata lucruri dintre cele mai diverse. Noi am inventariat cateva intrebari si posibile raspunsuri pentru acestea. De ce? Cum? Unde stau? – intrebari despre divort.

 

De ce?

Aceasta este intrebarea favorita a oricarui copil de varsta prescolara, asa ca va aparea cu siguranta. Nu ii da prea multe detalii despre despartire si pune accentul pe NOI. Formuleaza ceva de genul „deoarece eu si tati nu ne mai intelegem si nu mai vrem sa ne certam etc”. Nu ii spune ca nu va mai iubiti, deoarece copilul ar putea rapid presupune ca la un moment dat si el ar putea sa nu mai fie iubit.

Cand se intoarce tati acasa?

Este posibil ca cel mic sa nu isi dea seama ca schimbarea este una permanenta, si spera ca lucrurile sa revina la normal. Spune-i clar ca tati nu se mai intoarce acasa, si reasigura-l atat de iubirea ta, cat si a celuilalt parinte.

Mi-e dor de tati!

Chiar daca tu te simti eliberata ca mariajul tau s-a incheiat, copilul tau nu este de aceasi parere. Nu te simti ranita cand auzi o astfel de afirmatie. Lasa-l sa isi exprime emotiile. Reasigura-l de faptul ca il va vedea pe celalalt parinte si ca poate vorbi cu el in fiecare zi. Si viceversa este valabila. Aflat in vizita la celalalt parinte, copilul tau isi poate manifesta dorul fata de tine.

Unde o sa dorm?

Copiii de varsta scolara devin preocupati in astfel de situatii de cum va fi afectata viata lor. „O sa mai merg la gradinita? Dar cu cainele ce se intampla? O sa mai am petrecere de ziua mea?” Chiar daca tie ti se par banale, pentru copil reprezinta realitatea vietii lui, asa ca ofera-i cu rabdare toate detaliile – „O sa locuiesti cu mine in casa noastra. Si cainele va ramane cu noi. La tatal tau acasa vei avea un dormitor amenajat special pentru tine, unde vei dormi de fiecare data cand il vizitezi”.

Cine o sa aiba grija de tati? O sa fie trist tati fara noi?

Pe copilul tau e posibil sa il ingrijoreze ce se intampla cu parintele care se muta. Tu si fostul tau partener ii puteti comunica impreuna ca adulti se pot descurca singuri. De asemenea, fostul sot il poate asigura de faptul ca nu o sa fie trist deoarece se vor vedea foarte curand.

My title page contents