Ascultarea care vindeca

Ascultarea

Copiii nu sunt intotdeauna dornici sa mearga la scoala, iar pentru tine aceste momente pot fi ravasitoare! Tocmai de aceea, cel mai indicat in astfel de cazuri, este sa iti asculti copilul!

Handinhandparenting.org iti propune urmatoarea situatie: este dimineata, iar tu ii tai fetitei tale unghiile inainte sa plece la scoala. Din neatentie, reusesti sa tai mai scurt o unghiuta. La inceput, nu pare a fi mare scofala, mai ales ca nu ai ranit-o. Apoi, vine furtuna. Dupa un minut sau doua, aceasta mica intamplare iesita din comun a devenit pretextul perfect pentru o tura de plans. Chiar inainte de scoala.

Iata, potrivit Handinhandparenting.org, cum poti rezolva aceste probleme:

De ce? Ce se intampla in mod real?

Ea a inceput sa planga si sa insiste ca nu poate sa mearga la scoala. Fireste ca iti vei cere scuze, ii vei spune cat de rau iti pare pentru unghia taiata prea scurt. Insa, ghiceste? Este mai mult decat posibil ca situatia sa nu se imbunatateasca. Ba chiar sa se inrautatesca.

Ce ai de facut? Ramai calm!

Oricat de mult te-ar deranja aceasta situatie, pastreaza-ti calmul. Nu-i accentua si mai mult starea, obligand-o sa treaca peste emotiile puternice cu care se confrunta. Respira adanc! Ceea ce conteaza in acest moment este sa ii oferi suportul necesar copilului. Nu are importanta daca lacrimile sunt pentru unghia prea scurt taiata. Sau pentru sireturile legate diferit. Acum este important sa te concetrezi pe copilul tau. Acum poti afla ce se petrece in mintea si in sufletul copilului tau. Ce il macina, ce l-a ranit, de ce ii e teama.

Azi, ascultarea e cheia

Unghia a fost doar un pretext. Spune-i ca esti convinsa ca unghia ei va fi in regula. Ca iti pare rau ca ai gresit si ca e normal sa isi faca griji. Asigur-o insa ca e in siguranta si ca poate merge la scoala. Spune-i ca o iubesti. Alin-o. Mangai-o.

Cand lacrimile se sfarsesc in mod natural, ziua isi va relua cursul normal. Copilul se va spala cu usurinta pe dinti, se va imbraca, se va urca in masina si totul va fi in regula. Iar apoi iti va zambi si iti va spune ca si degetul ei este bine!

Putina ascultare si afectiune este tot ce a avut nevoie pentru a fi gata de o noua zi de scoala!

 

 

 

Adaptare dupa handinhandparenting.org

My title page contents