Ce îi spui unui adolescent care s-a îndrăgostit

Mai ții minte când te-ai îndrăgostit pentru prima dată? Să știi că la fel este și pentru fiul/fiica ta. Ca părinte, folosește-te de experiența personală pentru a-i fi de ajutor. Află ce îi spui unui adolescent care s-a îndrăgostit.

 

Inițial vei avea un șoc să afli că fiul/fiica ta s-a îndrăgostit. Nu pentru că nu te așteptai la asta, dar tu încă îl/o vezi ca pe un copil. Reflectează asupra acestui lucru și acceptaă că într-o bună zi tot trebuia să se întâmple. Mai îngrijorător era dacă nu se întâmpla, nu-i așa? Bun! Acum depinde ce îi spui unui adolescent care s-a îndrăgostit pentru ca el să fie deschis față de tine.

Aliat, nu detectiv!

Dă-i tânărului libertatea de a-și trăi prima sa iubire. Copilul tău va fi întotdeauna copilul tău, chiar dacă a crescut. Grija ta față de el este aceeași, știm. Dar acum trebuie să îi fii sprijin, să îl îndrumi și să te implici în viața lui. Dar nu monitorizându-l și restricționându-l. A-i oferi libertatea de a-și trăi iubirea înseamnă a-l lăsa să fie responsabil pentru alegerile și emoțiile sale. Primele iubiri de obicei se termină repede, dar lasă amintiri de neuitat. Și din fiecare relație tânărul va învăța câte ceva.

Discutați ca între prieteni

Vorbește cu adolescentul despre persoana de care este îndrăgostit. Întreabă-l cum vede el relația pe care o are, care sunt defectele și calitățile persoanei iubite. Interesul tău contează. Nu emite verdicte și caracterizări cu privire la iubitul/iubita copilului tău înainte de a asculta ce are de spus. Dacă vrei mai multe informații, unele pe care nu le primești direct de la sursă, încearcă să vorbești cu prietenii din anturajul său și să le afli părerea. Cu siguranță ei știu mai multe. Dar nu o face ca și când i-ai interoga și nu fi agresivă.

Arată deschidere

Dacă ți se oferă posibilitatea, discută direct cu iubitul/iubita copilului tău. Lansează o invitație la masă și socializează, pentru a vă cunoaște mai bine. Nu pune multe întrebări, mai bine fii atentă la detalii.
Din când în când – nu prea des pentru a nu părea enervant – întreabă-ți copilul despre evoluția relației sale. Cu siguranță că nu vrea ca subiectul să îți fie indiferent. Însă dacă nu este dispus să vorbească, nu forța nota. Dă-i sfaturi doar dacă ți le cere.

Ce îi spui unui adolescent care s-a îndrăgostit

Spune-i adolescentului când sunt acceptabile îmbrățișarile și sărutările. Dragostea adolescentină poate fi copleșitoare, așa că ai dreptul să stabilești limite în privința interacțiunii fizice în fața altor persoane sau într-un spațiu comun. Încearcă să găsești un echilibru între ceea ce este acceptabil și inacceptabil.
Încurajează-ți adolescentul să nu lase relația să-i acapareze toate celelalte activități din viața sa. Explică-i faptul că și celelalte relații din viața lui (cu familia, cu prietenii și cu… studiul) sunt la fel de importante ca relația romantică pe care o are. Așa că vorbește-i despre cum să realizeze un echilibru.

Vorbește-i despre sex

Da, poate părea dificil, jenant. Dar amintește-ți cât este de important, pentru a preveni situații neplăcute. Nu considera sexul un subiect tabu, pentru că cel care are de pierdut este adolescentul. Cu cât va ști mai multe, cu atât va fi mai în siguranță. Cu cât va ști mai puține lucruri, cu atât există riscul să greșească. Explică-i faptul că implicarea componentei sexuale ar putea să nu fie benefică relației pe termen lung.

Respectă-i sentimentele

Nu-i subestima relația. Chiar și atunci când dramatizează sau are sentimente explozive, respectă-i-le. Încearcă să-ți înțelegi adolescentul atunci când trece printr-o despărțire. Nu îi dezaproba plânsul și lacrimile. Îi poți abate atenția de la drama personală antrenându-l în activități care știi că îi fac plăcere. Renunță să mai pui presiune pe el, pentru treburi casnice sau angajamente obositoare, de orice natură ar fi ele. Lasă-l să-și consume durerea, ca mai apoi să se adune. Faptul că ești acolo pentru el, oricând, fără să îl judeci, este cel mai important lucru.

My title page contents