Cum să crești un copil sociabil, cum să-l ajuți să nu mai fie timid? Unii copii se nasc sociabili, alții timizi și rezervați. Multă vreme s-a crezut că mediul joacă un rol fundamental în formarea caracterului.
Nu-ți eticheta niciodată copilul ca fiind timid sau nu-l obliga să fie extrem de sociabil. În schimb, susține-l și laudă-i progresul. Reține: timiditatea este o caracteristică înnăscută a copilului și, prin urmare, trebuie acceptată.
Cum ar trebui să se comporte un părinte cu un copil timid?
Se poate întâmpla ca această timiditate să fie, de fapt, anxietatea de separare pe care o experimentează copiii atunci când încep să fie mai independenți de părinți și poate dura până la aproximativ trei ani. Dacă, pe de altă parte, observi că nu apare ca o cauză a unui moment anume, ci de când s-a născut copilul s-a temut întotdeauna de alții, atunci probabil, motivul este timiditatea.
Primul lucru de care părinții trebuie să țină cont este că temperamentul unui copil este înnăscut și nici măcar aceștia nu îl pot schimba. Prin urmare, este important ca părinții și rudele să-i accepte caracterul, oferindu-i poate câteva instrumente pentru a face față mai bine timidității sale.
Cum să crești un copil sociabil? Iată ce trebuie să faci:
Abilitățile sociale ale unui copil sunt foarte importante. A fi sociabil îi ajută pe oameni să se conecteze cu ceilalți, să învețe lucruri noi și să mențină relații puternice. Prin urmare, este foarte important ca părinții să învețe cum să crească un copil sociabil.
1. Nu-ți eticheta niciodată copilul ca fiind timid
Cel mai bine este să nu vorbești niciodată despre timiditatea copilului în prezența lui. Ar putea părea o critică pentru el și îl va face să se simtă diferit de ceilalți. În schimb, când se confruntă cu comportamentul său nesociabil, explică-i că are nevoie de timp pentru a se simți confortabil cu oameni pe care nu îi cunoaște. Încearcă să nu crezi că în toate situațiile copilul tău va fi un copil timid. Dacă te aștepți să fie timid într-o situație, așteptarea ta i-ar putea afecta comportamentul.
2. Fii înțelegător
Ajută-ți copilul să înțeleagă ce simte. Dacă participă la o petrecere pentru o zi de naștere plină de copii care țipă și se simte intimidat, i-ai putea spune: „Este greu să socializezi când copiii sunt atât de plini de energie și nu se opresc puțin, nu-i așa?” Acest lucru îi va face să creadă că reacția sa este normală și că și ceilalți înțeleg ce simte.
3. Încurajează-l și evită să-l forțezi
Ori de câte ori cel mic face un efort pentru socializare, chiar dacă este mic, laudă-l și încurajează-l. De asemenea, avertizează rudele și prietenii să aibă răbdare și să nu forțeze copilul.
4. Nu-l critica
Nimic nu doboară un copil mai mult decât gestul de a fi criticat în public, chiar dacă tu crezi că doar faci haz de el. Nu câștigi nimic făcându-l să se simtă rău pentru că este timid. Ba dimpotrivă! Timiditatea este una dintre caracteristicile sale și nu o poate schimba după bunul plac.
5. Implică-l în activități de grup. Încurajează prietenia
Unul dintre cele mai importante sfaturi pentru îmbunătățirea abilităților sociale ale copilului tău este să-i susții prietenia atât cu copiii, cât și cu adulții. Expunerea copilului în fața unor tipuri de oameni diferiți și încurajarea copilului să comunice și să interacționeze cu respectivii oameni, îi poate elimina anxietatea socială și stânjeneala.
Nu-l ține departe de activitățile de grup, chiar dacă crezi că-i faci bine. Probabil că îi va lua mai mult timp să se joace cu alți copii, dar cu cât este mai expus unor astfel de întâlniri, cu atât va învăța să le gestioneze și să le găsească plăcute. De exemplu, la o zi de naștere, încercați să ajungeți mai devreme, înaintea celorlalți, pentru ca micuțul tău să aibă timp să se relaxeze și să se obișnuiască cu situația.
6. Nu-ți face griji: pe măsură ce va crește, copilul va fi mai puțin timid
Nu există nicio modalitate de a ști dacă copilul tău timid va rămâne timid mereu, dar există nenumărați oameni au depășit timiditatea copilăriei. Potrivit cercetătorilor, experiența în creștere influențează caracterul mai mult decât genetica. Deci, nu trebuie să-ți faci griji cu privire la viitor. Oferă-i copilului sprijinul de care are nevoie pentru a-l pregăti pentru lume. A-l ajuta să se simtă confortabil cu el însuși și a avea încredere în el sunt fundamentele care îl vor determina să aibă succes în viață.
Părinții pot avea un impact mare asupra dezvoltării și maturității abilităților sociale ale copilului lor.
7. Hrănește-i abilitățile sociale ale copilului tău cât este încă mic
Părinții nu trebuie să se concentreze doar pe intelectul și abilitățile motorii ale copiilor lor, ci și pe abilitățile lor sociale. Copiii inteligenți ar putea avea succes școlar, dar copiii sociabili ar putea obține mai multă fericire și mulțumire în viață.
8. Ghidează-ți copilul să devină mai sensibil și mai empatic
Nu toate socializările sunt sănătoase. Există mulți oameni sociabili cărora le place să vorbească și să interacționeze cu ceilalți, dar nu au sensibilitate emoțională și empatie. Mizează și pe asta!