Cum să dormi în timpul sarcinii? Mulți experți susțin că cea mai bună și mai sigură poziție pentru somn în timpul sarcinii este pe partea stângă. Însă, un nou studiu infirmă această credință.
În ultimul trimestru de sarcină, medicii recomandă gravidelor să doarmă pe lateral, în special pe partea stângă. Deoarece această poziție ar ajuta sângele și substanțele nutritive să ajungă la copil. Pe de altă parte, poziția abdominală trebuie evitată, deoarece este asociată cu un risc crescut de naștere mortală. Cu toate acestea, noi cercetări efectuate în Statele Unite, pe un eșantion de aproape 9.000 de femei însărcinate, par să infirme această teorie.
Cum să dormi în timpul sarcinii
În timpul sarcinii, dormitul poate deveni stresant pentru viitoarele mame, mai ales în ultimele luni, când bebelușul este deja mai mare. Dar cum ar trebui să dormi în timpul sarcinii? Unele studii susțin că este de preferat să dormi de partea ta preferată. Altele, în schimb, susțin că poți dormi în siguranță pe burtă. Să încercăm să înțelegem cum stau lucrurile.
Dormitul pe spate și riscul de deces fetal
Potrivit cercetătorilor din studiul Universității din Manchester, se pare că a dormi pe spate este mai periculos. Deoarece greutatea burții și a bebelușului comprimă vasele de sânge ale mamei, reducând fluxul de sânge care ajunge în uter prin placentă.
Cu toate acestea, un studiu american major pare să infirme această teorie! Cercetătorii de la Universitatea din Utah au analizat datele a 8.706 de femei însărcinate, pentru a vedea dacă a dormi pe spate era de fapt mai riscant decât a dormi pe partea laterală. Spre deosebire de celelalte studii efectuate, care au început cu femei care născuseră deja, cercetătorii de la Universitatea din Utah au urmărit cele aproape 9.000 de femei însărcinate timp de 30 de săptămâni. În tot acest timp le-au suspus periodic unui chestionar privind obiceiurile lor de somn până la momentul nașterii.
Rezultatele studiului, publicate în revista științifică Obstetrics&Gynecology au arătat că pozițiile adoptate de femeile însărcinate incluse în studiu, atunci când mergeau la culcare sau când se trezeau, nu păreau să afecteze riscul de complicații pentru făt.
Riscul de complicații a fost mai mare doar la femeile:
- supraponderale sau obeze;
- cu hipertensiune;
- cu diabet (deja înainte de sarcină);
- care au fumat.
Deci, nu te îngrijora dacă în timpul nopții nu poți dormi doar pe partea stângă sau dacă nu poți controla mișcările în timpul somnului, poziția asumată nu creează complicații pentru făt.
Pe ce parte preferi să dormi în timpul sarcinii?
Poziția laterală este considerată una dintre cele mai bune poziții de somn în timpul sarcinii. Unele site-uri și unii medici recomandă femeilor însărcinate să doarmă pe partea stângă, poate cu genunchii îndoiți. Deoarece această poziție ajută activitatea rinichilor și este potrivită pentru persoanele care suferă de arsuri la stomac și / sau greață frecventă.
În plus, un mic studiu din Noua Zeelandă, realizat în urmă cu câțiva ani, a arătat că femeile care dorm pe partea stângă au un risc mai mic de a da naștere unui făt mort, decât cele care dorm pe partea dreaptă. Cu toate acestea, acest rezultat nu a fost niciodată confirmat de alte studii.
Dormitul pe burtă
Așadar, am aflat că totuși, dormitul pe burtă nu este periculos pentru viitoarea mamă și pentru bebelușul ei, dar această poziție de dormit poate provoca dureri de spate, din cauza greutății mari. Dacă, pe de altă parte, te simți confortabil să dormi pe burtă, nicio problemă. Pentru a dormi mai bine, mai ales în ultimele luni, te poate ajuta punerea unei perne între picioare, pentru a menține coloana dreaptă. De asemenea, poți folosi perne specifice sarcinii care pot fi așezate atât între picioare, cât și sub burtă pentru a o susține. Spre ultimele luni de sarcină pot apărea unele probleme de circulație. Astfel că, prin menținerea capului mai jos decât picioarele poți îmbunătăți situația.
Sfaturi pentru un somn mai bun în timpul sarcinii
O igienă adecvată a somnului este esențială pentru o odihnă mai bună, iar regulile generale pot fi aplicate și femeilor însărcinate.
- Alegeți o saltea bună: petreci cel puțin 6 ore pe zi stând în pat și este important să fie confortabil în timpul respectiv. Salteaua poate afecta postura noastră și calitatea odihnei noastre.
- Du-te mereu la culcare la aceeași oră: o „rutină de somn” este importantă pentru a îmbunătăți odihna; și pentru a reduce timpul necesar adormirii.
- Consumă mese ușoare de seară: atenție la ceea ce mănânci și bei, mai ales seara; este o măsură de precauție foarte utilă atunci când așteptați un copil. Cafeaua, ceaiul și alte băuturi cu cofeină trebuie evitate în totalitate. Acestea pot afecta timpul necesar adormirii.
- Efectuează o mișcare fizică ușoară: pentru a te elibera de stres și de mii de griji tipice sarcinii, mai ales când se apropie momentul nașterii, încearcă câteva exerciții simple de yoga. Puțină activitate fizică ajută la relaxare și crește elasticitatea corpului.