Frica de dentist ne macină pe mulți dintre noi. Această teamă presupune lucruri diferite de la o persoană la alta. Pentru unii dintre noi este teama de durere, pentru alții este vorba despre amintirile neplăcute din copilărie legate de zgomotele sau mirosul specific din cabinetele stomatologice.

Și uite așa, aceste temeri ne țin departe de stomatologul nostru. Consecința? Problemele dentare care se agravează și ne forțează să tolerăm durerea și să amânăm la nesfârșit vizita la stomatolog.

Știai că una din 3 persoane suferă de anxietate dentară moderată? Sau că una din 8 persoane suferă de fobie dentară? Dr. Lorelei Nassar, specialist în chirurgie și implantologie dentară explică motivele acestor probleme: „frica de dentist e o temere des întâlnită și vine de demult, din subconștientul colectiv, din vremurile în care sigurul tratament dentar era extracția efectuată de fierarul satului fară anestezie. Mai există o variantă: groaza pe care am trăit-o, copii fiind, în cabinetele dentare școlare sau în policlinica de cartier. Aici nu găseai rezerve mari de anestezic, tratamentul dentar fiind însoțit mereu de mirosul înțepător și bâzâitul de turbină. Pentru că memoria corporală este mai tenace decât cea mentală, mirosurile însoțite de durere sau de o senzație neplăcută se grefează adânc-adânc în noi. Una peste alta, orice traumatism lasă o amprentă chimică în creierul nostru, generat de descărcarea unor substanțe ce marchează anumite trasee neuronale, ale căror urme nu se șterg așa ușor sau nu se șterg deloc. Așa se face că o amintire neplăcută ne însoțește mult mai multă vreme decât una frumoasă, cu atât mai mult cu cât un eveniment dureros suscită un răspuns emoțional generat de sistemul limbic ce pune în activitate reflexele cele mai vechi de supraviețuire.”, spune specialistul Nassar.

O importanță majoră o are modul în care percepem cavitatea orală. Gura este locul de intrare în organism al alimentelor, dar și locul de ieșire pentru graiul articulat. Deci este ca „o poartă” spre și dinspre corpul nostru, locul de comunicare cu lumea din exterior. Ei bine, tratamentul dentar penetrează această comunicare, fiind perceput ca și maxim invaziv de către forul nostru interior.

La toate aceste se adaugă și poziția de lucru. „Poziția actuală este cu pacientul semiculcat în scaunul stomatologic, pentru ca aceasta să fie într-o stare de confort maxim și să aibă tot spatele și corpul sprijinite de scaun. Da, dar asta îi lasă burta dezvelită, la vedere, vulnerabilă! Ori dacă spatele e protejat de coloana vertebrală și coaste, burta e moale și neprotejata de nimic, iar la femei e cu atât mai prețioasă cu cât în ea se poate afla un bebeluș! Alături se află și medicul așezat în scaun, dar într-o poziție de control, aplecat deasupra pacientului. Iar această poziție este resimțită ca atare de fiecare dintre noi.”, adaugă dr.Nassar.

Ce măsuri poți lua? „În Clinica de Implantologie Dr Nassar, acordăm o atenție sporită dialogului cu pacientul. Îi oferim acestuia timpul necesar pentru a crea o relație terapeutică bună și constructivă, în care îi explicăm cu răbdare fiecare pas al tratamentului. Mai mult decât atât, din experiența mea, mâna caldă a doctorului pe brațul pacientului oferă relaxare și încredere în timpul procedurilor.”, spune dr. Lorelei Nassar

Suntem aici pentru tine. Vino cu încredere la Clinica de Implantologie Dr. Lorelei Nassar, str. Puțul lui Zamfir nr. 17, sect. 1, București sau trimite-ne un mail la contact@drnassar.ro.

My title page contents