Buna, sunt Simona si imi place sa colorez! Daca as participa la o sedinta a anxiosilor anonimi, asa mi-as incepe prezentarea, cu riscul sa-i supar pe ceilalti AA. Mi-am dat seama ca ma linisteste sa colorez pe vremea cand dupa o zi plina, coloram seara (la propriu si la figurat) alaturi de fiica mea. In cerculete, hasurat, haotic, dar fara sa depasesc conturul. Culorile ma linisteau, mintea mi se golea de ganduri negre, iar senzatia ca sunt stapana foii de colorat (daca tot nu pot controla tot ce mi se intampla zi de zi) imi placea. Asa ca atunci cand Roxana Petrescu (de la editura TREI) mi-a prezentat cartea Sa ne imprietenim cu anxietatea – o carte de colorat linistitoare, m-am simtit cumva intrata in legalitate. Nu mai riscam sa ma fac de ras marturisind ca imprumut cartile de colorat ale copilului (ma rog, intre timp, ale nepotilor, caci copila a dat cartile de colorat pe cele cu adolescenti cu puteri magice, care salveaza lumea, desigur).
De ce ne place sa coloram? Pentru ca este un remediu foarte bun impotriva anxietatii, de care suferim din ce in ce mai mult(i) si mai profund. Cand coloram, nu ne mai ne mai concentram asupra trecutului (fapt asociat adesea cu depresia) si asupra viitorului (o tendinta raspandita printre cei hiperanxiosi), ci suntem fim prezenti aici si acum – ne spune chiar autoarea cartii, SARAH RAYNER.
„Coloratul este „mindfulness“ in stare manifesta; mintea este umpluta de o activitate care ne ajuta sa incetam a mai gandi excesiv; cand ne concentram asupra coloratului, nu mai suntem in stare sa disecam sau sa analizam altceva, intrucat, contrar a ceea ce se crede in general, este de fapt imposibil sa ne gandim la doua lucruri diferite in exact acelasi timp; mai degraba, se intampla ca mintea sa treaca repede de la un lucru la altul si tocmai intr-o astfel de situatie ne simtim obositi si nesatisfacuti intelectual.
Coloratul nu este un act pasiv: trebuie sa luam decizii creative legate de ce culoare sa alegem, si cand ne concentram sa nu depasim contururile trasate, mintea si corpul ni se relaxeaza. Relaxarea scade activitatea amigdalei, o parte a creierului care este afectata de stres. Astfel, multe dintre raspunsurile fizice care izvorasc din eliberarea de adrenalina sunt diminuate cand coloram: pulsul se reduce, respiratia devine mai putin frenetica, sangele este trimis la stomac astfel incat mancarea poate fi digerata mai usor – si lista continua. si cand ne simtim mai putin apasati fizic, gandirea este mai putin panicata si viceversa. Prin urmare, coloratul poate ajuta la transformarea cercului vicios in care anxietatea genereaza si mai multa anxietate intr-unul neinsemnat, care favorizeaza calmul.
Terapia prin artaBebelusii se nasc cu dorinta de a privi la cercuri, probabil deoarece capacitatea de a detecta stimuli circulari, asemanatori chipurilor umane, ii ajuta sa stabileasca legaturi cu cei care ii ingrijesc.
Unul dintre primii psihiatri care au vazut cum ar putea sa ajute desenatul la explorarea sinelui a fost marele ganditor elvetian Carl Jung. La inceputul secolului al XX-lea, el a facut asta prin intermediul asa-numitelor mandale – desene care folosesc linii concentrice si cercuri si sunt originare din India. Jung le considera „expresia psihologica a totalitatii eului“ si de atunci cercetarea stiintifica a oferit o anumita sustinere teoriei lui. Bebelusii se nasc cu dorinta de a privi la cercuri, probabil deoarece capacitatea de a detecta stimuli circulari, asemanatori chipurilor umane, ii ajuta sa stabileasca legaturi cu cei care ii ingrijesc. Pentru un bebelus, un cerc va iesi in evidenta dintr-o masa derutanta de inputuri vizuale aleatorii si va fi recunoscut drept ceva familiar.
Cum sa colorezi
Daca esti nou in materie de colorat ori n-ai mai colorat de mult, in cartea gasesti si cateva infromatii despre diferitele tipuri de creioane. Astel, te informeaza autoarea
- Creioanele colorate din ceara sunt rapide si convenabile, dar pot fi imprecise si astfel risti sa ramana multe spatii albe.
- Cariocile sunt o varianta excelenta pentru realizarea unor desene indraznete si atragatoare, dar le lipseste subtilitatea.
- Markerele (chiar si cele permanente) nu sunt bune pentru colorarea cartii intrucat cerneala va patrunde prin hartie.
- Creioanele colorate sunt ideale daca preferi nuante mai estompate cu un efect mai subtil. Dezavantajul este ca utilizarea creioanelor colorate poate fi inceata, mai ales pentru ca acestea trebuie ascutite mereu.
- Vopselele iti dau posibilitatea sa-ti prepari propriile nuante, asa incat sunt cele mai flexibile din acest punct de vedere, fiind probabil si motivul pentru care marii artisti le-au folosit cu preponderenta. Totusi, pregatirea vopselelor de orice tip (acuarele, guase, acrilice sau ulei) poate sa necesite mult timp. Ele fac necesara o hartie sau o panza speciala, asa incat nu recomandaf pentru colorarea planselor pe care ti le atasam mai jos si pe care le poti printa si colora, dupa pofta creativitatii tale.