Alimentația sănătoasă poate influența compoziția nutrițională a laptelui matern. Dieta în perioada alăptatului este la fel de importantă precum cea din timpul sarcinii. Iar de alegerile tale alimentare depinde sănătatea copilului în următorii ani.
Deși după sarcină ai rămas cu câteva kilograme bune în plus, nu te gândi deocamdată la vreo cură de slăbire. Dieta în perioada alăptatului este mult prea importantă acum ca să îți mai pese de aspectul estetic. Vei avea destul timp să slăbești după ce încetezi alăptarea. Unde mai pui că hrănirea bebelușului la sân te va ajuta, oricum, și să mai scazi în greutate.
Dieta în perioada alăptatului
Așadar, uită de număratul caloriilor! Mai cu seamă dacă ești în perioada în care puiul tău este hrănit exclusiv la sân. Ba chiar și când vei ajunge în etapa diversificării, iar laptele matern va fi masă de completare, tu tot va trebui să te alimentezi sănătos și nutritiv. Iată de ce elemente aveți amândoi mare nevoie.
Fier
Deși ai nevoie de mai puțin de fier decât ai avut înainte de a rămâne gravidă, acesta încă este un nutrient important. Iar bebelușul îl absoarbe cel mai bine din laptele tău. Găsești fier în carne de vită, fasole albă, ouă, spanac, linte și cereale fortificate. Fierul este mai bine absorbit în prezența vitaminei C, așa că îți recomandăm să faci combinații. De exemplu cereale fortificate cu căpșuni sau fasole albă cu roșii.
Vitamina B12
Nou-născuții au un depozit prea mic de vitamina B12 și se vor baza pe obținerea ei din laptele matern. Pentru că este foarte importantă pentru funcționarea normală a creierului și pentru formarea celulelor roșii din sânge. Ouăle, produsele lactate, carnea, pești precum tonul și somonul dar și cerealele îmbogățite pentru micul dejun sunt surse de vitamina B12.
Colină
Întregul organism al bebelușului are nevoie de colină, iar sursa nu poate fi decât laptele tău. Contează pe ouă, carne de vită și somon.
Vitamina B6
Creșterea adecvată în greutate a copilului este asociată cu vitamina B6. Proporția în care aceasta se găsește în laptele matern se modifică rapid ca răspuns la alimentația ta. Din dietă să nu îți lipsească peștele, legumele bogate în amidon (de exemplu cartofii) și fructele non-citrice (în special bananele).
Vitamina A
Nou-născuții au depozite scăzute de vitamina A și depind de laptele matern pentru a obține acest nutrient important pentru piele, țesuturi și ochi. Concentrează-te pe frunze și legume de culoare verde, galbenă și portocalie (cartofi dulci, spanac, morcovi, pepene galben). Alte surse includ laptele, ouăle și uleiul de pește.
Vitamina D
Vitamina D susține sănătatea oaselor și influențează imunitatea și glicemia. Nou-născutul are nevoie de o cantitate adecvată din această vitamină, pentru a preveni rahitismul. Consumă tu pește și produsele lactate, că să îi fii de ajutor.
Folat
Rolul acestuia în sinteza ADN-ului este foarte important. Îl găsești în alimente cum ar fi legumele verzi, fructele, nucile, fasolea, lapteșe și carnea.
Calciu
Calciul este vital pentru propria sănătate și pentru oasele și dinții bebelușului. Asigură-te că ai un aport suficient, consumând lapte cu conținut scăzut de grăsimi, tofu, fasole, migdale, sardine, semințe de susan și smochine.
Zinc
Esențial pentru creșterea țesuturilor, zincul poate fi obținut din carne, fasole, nuci, cereale integrale și lactate.
Iod
Glanda tiroidă (și a ta, și a bebelușului) are nevoie de iod. Și să nu uităm de dezvoltarea neurologică a micuțului! Consumă fructe de mare și lactate. Nu ocoli sarea iodată.