Efectele căldurii asupra corpului nostru. Care sunt și cum le controlăm? Corpul uman este capabil să-și regleze temperatura și să o mențină în jurul valorii de 36°C. Când căldura externă este excesivă, acest mecanism începe să-și piardă eficacitatea. Așadar, este important să aflăm care sunt efectele căldurii asupra corpului nostru.
Efectele căldurii asupra corpului nostru încep să fie observate atunci când sistemul de autoreglare a temperaturii încetează să mai fie eficient. Dacă eroarea din sistem continuă, căldura poate duce la condiții care pun ne viața în pericol.
Omul are un sistem de termoreglare programat să mențină temperatura corpului în jurul valorii de 36°C, temperatura care permite îndeplinirea normală a funcțiilor biologice.
Când echilibrul temperaturilor este perturbat, oscilând între frig sau căldură, apar efecte nedorite și simptome patologice. Atât hipotermia, cât și hipertermia pot duce la moarte.
Cum controlează corpul nostru efectele căldurii?
Corpul uman poate conta pe două mecanisme principale pentru a combate căldura:
Creșterea fluxului sanguin către piele
Prin vasodilatarea zonelor exterioare, organismul este capabil să schimbe căldura cu mediul. Acest lucru ne permite să dispersăm căldura și să evităm deteriorarea organelor.
Transpirație
Prin evaporarea picăturilor de transpirație, corpul reușește să se răcească. Glandele sudoripare sunt capabile să producă până la un litru și jumătate de transpirație pe oră.
Când mediul exterior este foarte cald, peste 35 de grade, transpirația poate începe să fie ineficientă. Astfel, dacă sistemul de reglare simte că pierderea de lichid prin transpirație este de așa natură încât expune organismul riscului de deshidratare, suspendă transpirația.
În acest moment încep să apară efectele căldurii asupra corpului nostru. Să vedem care sunt acestea:
Iată care sunt efectele căldurii asupra corpului nostru:
Respirație urât mirositoare
Atunci când este prezentă deshidratarea, aceasta implică toate țesuturile corpului, inclusiv mucoasa bucală. Gura devine uscată din cauza lipsei de salivare. În absența salivei, bacteriile se înmulțesc pe măsură ce unul dintre sistemele noastre de apărare este slăbit.
Tocmai proliferarea bacteriană provoacă respirația urât mirositoare sau mirosul urât.
Crampe de căldură
Prin transpirație, pierdem nu numai lichide, ci și electroliți și săruri necesare funcțiilor celulare. Unul dintre țesuturile care are nevoie de multe săruri este țesutul muscular.
Dacă transpirația este continuă, se pierd mulți electroliți. Prin urmare, este posibil să apară crampe sau spasme musculare la nivelul membrelor. Acesta este deja un semn de alarmă: în caz de crampe, este necesar să oprești activitatea fizică și să te rehidratezi. Următorul pas este epuizarea fizică din cauza căldurii.
Epuizare termică
Când e foarte cald și nu te adăpostești la timp, pierderea de lichide și săruri prin transpirație poate duce la epuizare termică, mai ales atunci când supui corpul la efort fizic.
Simptomele epuizării termice sunt:
- Tahicardie;
- Oboseală generalizată;
- Iritabilitate;
- Hiperventilaţie;
- Hipotensiune arterială.
Insolație
Este similar cu epuizarea termică. Cauza, în acest caz, este expunerea prelungită la soare. Este unul dintre cele mai grave efecte ale căldurii asupra corpului. Poate provoca moartea și este considerată o urgență medicală.
Primele simptome sunt cele de epuizare. Dacă nu se iau măsuri pe termen scurt, situația se înrăutățește spre insolație.
Până la 40 de grade, corpul nostru este capabil să activeze o serie de mecanisme de apărare termică. Când depășește 41 de grade, totuși, aceste strategii încep să nu mai fie eficiente. Celulele nu pot funcționa în aceste condiții extreme și poate apărea sindromul de disfuncție a organelor multiple (MODS).
Simptomele insolației sunt:
- Cefalee;
- Extenuare;
- Congestie facială;
- Greață și vărsături;
- Sete.
Sincopă
Sincopa poate avea mai multe cauze, una dintre ele fiind căldura. Căldura extremă provoacă vasodilatație excesivă și redistribuirea sângelui, ceea ce scade fluxul către creier.
Sincopa este o consecință a incapacității organismului de a menține irigarea corectă a creierului. O alimentare mai mică cu sânge înseamnă o cantitate insuficientă de oxigen.
Prin urmare, sistemul nervos central este forțat să activeze un mecanism de reglare. Acest mecanism constă în găsirea poziției orizontale, pentru a îmbunătăți fluxul sanguin către creier. Astfel, principalul simptom al sincopei este leșinul, de obicei precedat de vedere încețoșată și amețeli.
Recuperarea este rapidă: de îndată ce corpul este în poziție orizontală, acesta recuperează fluxul normal către creier.
Prevenirea efectelor căldurii asupra organismului
Pentru a evita efectele căldurii, măsurile sunt elementare și pot evita consecințe fatale. Prin urmare, prevenția constă în:
- Hidratare zilnică adecvată;
- Fără expunere la soare neprotejată și pentru o perioadă lungă de timp;
- Suspendarea activităților de muncă și sportive la primele simptome de oboseală și crampe.