Azi punem fibromul uterin sub lupa. Si e imperios necesar sa o facem. Pentru ca 3 din 4 femei dezvolta intr-un moment al vietii lor un fibrom de diferite dimensiuni, la nivelul uterului.
Vrem sa iti semnalam ca, de cele mai multe ori, aceasta tumora benigna este asimptomatica. Nu doare si nu ne trimite niciun fel de semnal. Cum stii de el? Ei bine, poti afla de existenta unui fibrom uterin la un control de rutina. Si atunci, uite tot ce e nevoie sa stii despre aceasta tumora.
Fibrmul uterin. Detalii si informatii
Firbromul uterin se dezvolta din tunica musculara a uterului si nu are risc de transformare in cancer de corp sau col uterin.
Citeste si AICI.
Dimensiunile unui fibrom uterin variază. Acesta poate avea câțiva cm (cand poate doar fi detectat doar la un examen ecografic transvaginal) si poate ajunge pana la tumori mari de 20-30 cm. Acestea deformeaza abdomenul si se deceleaza la simpla palpare abdominala.
Fibromul uterin – simptome.
Daca si tu te confrunti cu tulburari de ciclu menstrual, sangerari anormale ca volum sau ritmicitate, senzatie de greutate in abdomenului inferior sau tulburari la urinat, ia aminte. La acestea se adauga constipatia si nevoia de a urina frecvent.
Afla mai multe si despre ovarele polichistice.
Alte semnale
Menstruatia care dureaza peste 7 zile sau prezinta flux abundent timp de mai multe cicluri menstruale este semn de fibrom uterin. Doar tumorile voluminoase comprima organele vecine, ducand la simptome urinare sau intestinale. Rareori apare durere pelvina, fibroamele fiind,in general, asimptomatice.
Care sunt factorii de risc?
Cauzele fibromului uterin sunt de natura genetica. Ele tin de anomalii ale receptorilor pentru estrogen si progesteron in uterul femeilor respective sau de anumiti factori de crestere.
Fibromul uterin are o incidenta mai mare in randul femeilor de culoare, iar un factor de risc este cel genetic. E bine sa stii ca, daca rudele de gen feminin au suferit de fibrom, riscul de a mosteni afectiunea este mare.
Alte posibile cauze
Varsta mica de aparitie a primei menstre, o alimentatie bogata in carne rosie sau consumul de bere sunt factori de risc pentru fibromul uterin.