Dragile noastre, fiti atente! In caz ca vreti un bebe, ramaneti in forma. Greutatea mare afecteaza infertilitatea. Da da, ai auzit bine! Infertilitatea unui cuplu depinde si de numarul de kilograme al partenerilor si nu este o gluma! La nivel mondial, 20% dintre femeile si barbatii aflati la varsta fertila lupta cu efectele secundare ale obezitatii, in timp ce 55-65% din populatia adulta este obeza.
Multe dintre femei nu realizeaza ca atat kilogramele in plus, cat si cele in minus au legatura cu problemele de infertilitate. Dar cum stii in ce stadiu esti cu greutatea? Raspunsul este dat de indicele de masa corporala, cunoscut si ca BMI. Acesta reprezinta raportul dintre greutate și patratul inaltimii tale (kg/m2). Valorile normale pentru BMI sunt situate intre 20 si 25. Vorbim despre preobezitate atunci cand BMI are valoarea cuprinsa intre 25 si 30, de obezitate intre 30 si 35 si de obezitate morbida atunci cand valoarea este mai mare de 35. De asemenea, daca BMI are valoarea situata intre 19-20, vorbim despre o persoana subponderala.
Riscul obezitatii
O persoana diagnosticata cu obezitate prezinta tulburari de ovulatie. Ciclurile menstruale sunt mai scurte si mai rare. Pe toata perioada monitarizarii ciclurilor, medicul specialist in infertilitatate poate afla daca ovulatia foliculilor care contin ovule are loc sau nu. Aceste tulburari de ciclu sunt caracteristice sindromului metabolic ce se dezvolta in cazurile de obezitate. Un indice de masa corporala mai mare de 25 echivaleaza cu sanse mai mici de a obtine o sarcina, iar specialistii spun ca acestea pot creste doar in cazul scaderii in greutate. O scadere cu 8-10 procente a masei corporale poate avea drept prim efect reglarea ovulatiei, cu sanse mari de fecundare mai rapida. Obezitatea partenerului este si ea un motiv de infertilitate in cuplu. Testiculele reactioneaza la greutatea mare, functionand la capacitate mica, atat numarul spermatozoizilor cat si motilitatea acestora fiind redusa.
Stiai ca?
Si femeile subponderale au probleme cu fertilitatea. Din fericire, in multe dintre cazuri este suficient ca acestea sa se ingrase putin, rezolvand astfel problema obtinerii unei sarcini.
Efectele obezitatii in sarcina
Obezitatea este, in esenta, acumularea excesiva de grasime in organism. Aceasta se face direct raspunzatoare de cresterea riscului de boli cardiovasculare, diabetului, boli tumorale, mortalitate prematura. Obezitatea materna prezinta un risc pentru anomaliile de dezvoltate ale fatului (defecte de dezvoltare a inimii, buza de iepure, gura de lup, defecte de inchidere a tubului neural) din cauza absorbtiei deficitare a acidului folic. Printre principalele complicatii ale obezitatii la gravide se numara: diabet gestational, hipertensiune, preeclampsia si eclampsie, dificultati de respiratie, edeme, travaliu prelungit.
Cum sa-ti imbunatatesti fertilitatea?
O schimbare a stilului de viata este absolut obligatorie. In privinta regimul alimentar sunt de evitat alimentele prelucrate si inlocuirea lor cu legume si fructe proaspete, cereale integrale, lactate cu un continut mai redus de grasime. Se recomanda, de asemena, consumul de apa si ceai in locul bauturilor cu acid, alcool sau cafea. Miscarea fizica cel putin jumatate de ora pe zi, precum mersul pe jos, pe bicicleta, inotul, exercitiile de pilates si yoga, va ajuta la imbunatatirea starii de sanatate si la scaderea in greutate.